ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
Με αντίπαλο τα πολύπλευρα και σημαντικά προβλήματα

Η δύσκολη πραγματικότητα στον χώρο αποτυπώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ με εκπροσώπους προπονητικών συνδέσμων

Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024

Η σημερινή πραγματικότητα των πολύπλευρων προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι ασκούν το επάγγελμα του προπονητή στη χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτηση που είχε μέσα στη βδομάδα το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ με εκπροσώπους συνδέσμων προπονητών διαφόρων αθλημάτων, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς ΚΚΕ ο υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ, Θοδωρής Λιάππης, και ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης, ενώ από τη μεριά των προπονητών το «παρών» έδωσαν οι: Κώστας Αντωνόπουλος, γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Κλασικού Αθλητισμού (ΣΕΠΚΕ). Σπύρος Παπακανέλλος, γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου και πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Αθήνας. Από τον Σύνδεσμο Προπονητών Ξιφασκίας η πρόεδρος Δήμητρα Μαγκανουδάκη, ο αντιπρόεδρος Σωτήριος Σωτήρας και ο γραμματέας Γεώργιος Τσουρούτας. Από τον Σύνδεσμο Προπονητών Χάντμπολ (ΣΥΠΚΕ) ο πρόεδρος Ιωάννης Βαρελτζής και ο γραμματέας Δημήτρης Σκαρλός. Και ο Γιώργος Σαμαράς, πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Βόλεϊ (ΣΕΠΠΕ).

Το γεγονός ότι η παρουσία των παρευρισκόμενων στη συνάντηση κάλυψε ένα ευρύ φάσμα αθλημάτων, όπως τα ιδιαίτερα δημοφιλή ομαδικά (ποδόσφαιρο, βόλεϊ, χάντμπολ) και η ξιφασκία, που περιλαμβάνει τόσο την ατομική όσο και την ομαδική συμμετοχή, ανέδειξε το εύρος των προβλημάτων αλλά και τις κοινές τους ρίζες. Αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προκειμένου προπονητές από διαφορετικούς αθλητικούς χώρους να βρεθούν και να συζητήσουν τα γενικότερα πολύπλευρα και σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και να ενημερωθούν για πιο εξειδικευμένα ζητήματα που αντιμετωπίζονται σε κάθε άθλημα. Αναδείχθηκε ότι για τα όσα συμβαίνουν και στην περίπτωση των προπονητών στη χώρα μας η αιτία δεν είναι άλλη από τις πολιτικές για τον αθλητισμό που έχουν εφαρμοστεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και οι οποίες έχουν οδηγήσει στην πολύπλευρη υποβάθμιση του ρόλου του προπονητή, ώστε να εξυπηρετηθούν και επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. εξίσωση πτυχίων Φυσικής Αγωγής με ιδιωτικές σχολές).

Εγκλωβισμένοι σε κυκεώνα προβλημάτων

Από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνδέσμων προπονητών
Στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας συζήτησης βρέθηκαν τα όσα αντιμετωπίζει σήμερα η πλειοψηφία των προπονητών σε όλο το φάσμα των αθλημάτων στη χώρα μας. Οπως ειπώθηκε, σήμερα ο προπονητής είναι εγκλωβισμένος στον κυκεώνα των προβλημάτων, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις όχι μόνο να μην μπορεί να παίξει τον σημαντικό ρόλο για τον οποίο προορίζεται, ειδικά σε τομείς όπως οι ακαδημίες και τα αθλητικά φυτώρια, αλλά να καλείται και να δώσει μάχη για την επαγγελματική του επιβίωση. Εγιναν αναφορές στα μισθολογικά ζητήματα, με τα ευτελή ποσά που ορίζονται ως αμοιβή βάσει του νόμου (250 ευρώ) και την μη καταβολή οδοιπορικών, σε εργασιακά θέματα, όπως η ανασφάλιστη εργασία, οι συνθήκες και τα ωράρια δουλειάς, η υποβάθμιση των πτυχίων των Σχολών Φυσικής Αγωγής ως μοναδική προϋπόθεση για εργασία, κ.λπ.

Στην παρέμβασή του ο Κώστας Αντωνόπουλος, εκπροσωπώντας τον χώρο των προπονητών κλασικού αθλητισμού, ανάμεσα στα άλλα στάθηκε στο κομμάτι της ανασφάλιστης εργασίας, καθεστώτος υπό το οποίο καλείται σήμερα να ξεκινήσει την επαγγελματική του ζωή ένας νέος προπονητής. Επεσήμανε πως αυτή η κατάσταση αποτελεί και μια από τις βασικές αιτίες που οδηγούν στις λογικές της ανταποδοτικότητας, π.χ. οι προπονητές να καλούνται να βρουν από μόνοι τους παιδιά ως κριτήριο για το ύψος της αμοιβής τους από κάποιο σωματείο, ομάδα, ακαδημία κ.λπ. Αναφέρθηκε επίσης στο σοβαρό θέμα της μη καταβολής των οδοιπορικών στους εν ενεργεία προπονητές, καθώς και στο θολό τοπίο που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση των αιτημάτων των προπονητών από τους φορείς της πολιτείας.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Παπακανέλλος, αναφερόμενος στα γενικότερα προβλήματα στον κλάδο του προπονητή σήμερα, εστίασε στα όσα συμβαίνουν στον χώρο του ποδοσφαίρου, όπου ανέδειξε τα πολλαπλά συγκεκριμένα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι προπονητές. Οπως είπε, σήμερα στον χώρο απασχολούνται τουλάχιστον 9.500 εργαζόμενοι προπονητές, οι οποίοι όμως παραμένουν σε ένα καθεστώς ρευστότητας και πολύπλευρης εκμετάλλευσης, ειδικά σε μισθολογικά και εργασιακά ζητήματα. Αρκετοί δουλεύουν ανασφάλιστοι ή χωρίς καν πρόσληψη, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης ή να υποχρεώνονται να υπογράψουν συμφωνίες με τον μήνα κ.λπ.

Η Δήμητρα Μαγκανουδάκη μίλησε για τον ιδιαίτερα ενεργό και σύνθετο ρόλο του προπονητή στο άθλημα της ξιφασκίας, όπου χρειάζεται να «τρέξει» ο ίδιος τα σωματεία και να ασχοληθεί με την κάλυψη των αναγκών τους. Στο άθλημα αυτό, εξήγησε, τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία του χώρου, ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων της υποβάθμισης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποτελούν κύριο παράγοντα και των αντίστοιχων προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει ο προπονητής και γι' αυτό, επεσήμανε, υπάρχει άμεση σχέση της βιωσιμότητας των σωματείων με τους προπονητές. Οπως τόνισε δε ο Γιώργος Τσουρούτας, εξαιτίας ακριβώς του ενεργού ρόλου του προπονητή στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν περιπτώσεις απόλυτης εκμετάλλευσης, που φτάνουν μέχρι και την ενοικίαση αδειών προπονητών, ενώ στάθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο του χάντμπολ, ο Ιωάννης Βαρελτζής και ο Δημήτρης Σκαρλός ανέλυσαν τη γενικότερη κατάσταση και τόνισαν το γεγονός ότι απουσιάζουν πλήρως οι προϋποθέσεις ώστε ένας προπονητής να ασκήσει το έργο του με βάση τα όσα απαιτεί ο ρόλος του. Αυτό, συνέχισαν, έχει άμεση σχέση με τα όσα συμβαίνουν σε γενικότερο επίπεδο στον αθλητισμό, όπως είναι η απουσία υποδομών, η ανυπαρξία σχολικού αθλητισμού κ.λπ. Και πρόσθεσαν ότι έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα στη διεκδίκηση της ικανοποίησης των αιτημάτων, ωστόσο τα προβλήματα που χρήζουν λύσεων είναι πολλά.

Τέλος, ο Γιώργος Σαμαράς στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός πλαισίου οριοθέτησης των πάγιων αιτημάτων των προπονητών τα οποία θα πρέπει να μπουν σε μορφή διεκδίκησης από τους εργαζόμενους στον χώρο, π.χ. αύξηση του κατώτατου μισθού κ.λπ. Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα της πολυεπίπεδης εκμετάλλευσης του ρόλου του προπονητή σήμερα, κάτι που δημιουργεί η ρευστή κατάσταση στον χώρο.


Μπ. Τσ.