ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ

Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προγραμματίζει ημερίδα αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου επαναστάτη Β.Ι. Λένιν, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Σοσιαλισμός, η Ιστορία που διδάσκει, η Ιστορία που μένει να γραφτεί», είναι ο τίτλος της ημερίδας και θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. Θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα με έργα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Η δημιουργική ανάπτυξη της θεωρίας για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας είναι όρος και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της μεγάλης υπόθεσης του κοινωνικού μετασχηματισμού. Αυτός ήταν ο πυρήνας της πολιτικής δράσης και του ίδιου του Λένιν, που συμπυκνώθηκε στη γνωστή του φράση: «Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατικό κίνημα - Τον ρόλο του πρωτοπόρου αγωνιστή μπορεί να τον εκπληρώσει μόνο ένα κόμμα που καθοδηγείται από πρωτοπόρα θεωρία».

Η παρούσα ημερίδα εντάσσεται στην προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις με βάση τον μαρξισμό - λενινισμό στα σύγχρονα ζητήματα της ταξικής πάλης, αποτελώντας και τον καλύτερο τρόπο να τιμηθεί η επέτειος από τον θάνατο του Λένιν.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας είναι το εξής:

- Ανοιγμα εργασιών της ημερίδας με ομιλία από την Θ. Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Α' μέρος:

- Εισήγηση του Μ. Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Σοσιαλιστικό Κράτος και Κεντρικός Σχεδιασμός».

- Εισήγηση της Αλ. Παπαρήγα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Για τον ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σοσιαλιστική Οικοδόμηση».

Θα ακολουθήσουν θεματικές παρεμβάσεις:

- «Η διαπάλη στο ΚΚΣΕ σχετικά με τη θέση για το παλλαϊκό κράτος», από τον Β. Οψιμο, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- «Η σημασία των αλλαγών σχετικά με τη λειτουργία των Σοβιέτ στο Σοβιετικό Σύνταγμα του 1936» από την Μ. Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ.

- «Σοσιαλισμός και Δημοκρατία. Το ζήτημα των πολιτικών μορφών» από τον Α. Χρύση, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

-«Προς έναν σοσιαλιστικό συνταγματισμό: Νέες Τεχνολογίες, Σοσιαλιστική Δημοκρατία και η Κριτική περί Γραφειοκρατίας» από τον Δ. Κιβωτίδη, λέκτορα στο Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Το Β' μέρος της ημερίδας περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα με έργα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906 - 1975).

Σε αυτό θα παρουσιαστεί το έργο Τρίο αρ. 2 για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε μι ελάσσονα, έργο 67 (1944).

Θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί:

Η Kerstin Feltz στο βιολοντσέλο, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών στο Γκρατς της Αυστρίας.

Η Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε στο βιολί, βοηθός καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου της Γερμανίας.

Ο Ούβε Μάτσκε, στο πιάνο, τέως Καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.