ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Βαφτίζει τη φοροεπέλαση «πρόθεση μείωσης φόρων»
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2024

Eurokinissi

Προκλητικός μέχρι το μεδούλι εμφανίστηκε ξανά χτες ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την «πρόθεση» της κυβέρνησης για μείωση φόρων μέχρι το 2027, όταν αρνείται πεισματικά να καταργήσει ή έστω να μειώσει τους υπέρογκους έμμεσους φόρους στα τρόφιμα, στην Ενέργεια και στα άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που εκτοξεύουν τις τιμές και ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέστη χτες στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της κεντρικής υπηρεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπου στον χαιρετισμό του μίλησε για «σταδιακές αλλά δημοσιονομικά βιώσιμες μειώσεις των φόρων», στα ανύπαρκτα δηλαδή περιθώρια που αφήνουν τα μνημόνια διαρκείας για τον λαό, μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες.

Απευθυνόμενος, δε, στους εργαζόμενους της ΑΑΔΕ είπε ότι «όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, όσο περιορίζεται το κενό στον ΦΠΑ, όσο καταφέρνετε και εξιχνιάζετε μεγάλες φορολογικές ή τελωνειακές απάτες που απαιτούν μια εξειδίκευση, τόσο θα προσθέτετε παραπάνω έσοδα στα ταμεία του κράτους, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική μείωσης των φόρων, κάτι το οποίο έχουμε πρόθεση να κάνουμε μέχρι το τέλος τουλάχιστον της κυβερνητικής μας θητείας, το 2027», στη γνωστή κυβερνητική τακτική τού «ζήσε μαύρε μου»...

Το θράσος τους δεν έχει όρια. Με βάση τα δικά τους νούμερα και στοιχεία, άλλωστε, το 2024 αναμένεται να κλείσει για τα κρατικά ταμεία με εισπράξεις από τον ΦΠΑ που θα ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, από 23,4 δισ. πέρυσι και 18,6 δισ. το 2022. Σε αυτούς τους έμμεσους φόρους προστίθενται και τα περίπου 7 δισ. από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Το 2010, το ποσοστό των έμμεσων φόρων προς το ΑΕΠ έφτανε το 12,8%. Το 2022 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 19,4% και οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων άγγιξαν το 5,5% του ΑΕΠ.

Σε όποιον αναρωτιέται, λοιπόν, πού πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα, αφού δεν γίνονται σχολεία και νοσοκομεία, καλύτεροι μισθοί και συντάξεις, το κράτος και η κυβέρνηση έχουν την απάντηση. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέες «δράσεις» στο πλαίσιο του «αναπτυξιακού νόμου», ύψους 3,3 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των «μεγάλων επενδύσεων». Δηλαδή, για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων, που ταυτόχρονα απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές.

Εντονες διεργασίες

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ (με άξονα τα Ελληνοτουρκικά, ποιο μείγμα αντιλαϊκής πολιτικής θα επιλεγεί για τη συνέχεια κ.λπ.), κι ενώ κυβερνητικά στελέχη κάνουν «μασάζ» σε βουλευτές κι άλλα στελέχη του κόμματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να συναντηθεί χτες στο Μαξίμου με ευρωβουλευτές της ΝΔ (Γ. Αυτιάς, Β. Μεϊμαράκης, Ελ. Βόζεμπεργκ, Ελ. Μελέτη, Μ. Κεφαλογιάννης και Δ. Τσιόδρας). Επισήμως, συζητήθηκαν «οι τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι προτεραιότητες της ευρωομάδας της ΝΔ στον νέο ευρωπαϊκό κύκλο».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις και οι διαρροές περί νέου εκλογικού νόμου, ώστε να διασφαλίζει σταθερές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα το τοπίο από μικρότερα κόμματα και μορφώματα, μια κίνηση που στο βάθος κρύβει σχέδια ενάντια στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και την έκφρασή του.

Ενδεικτικά, ο Αδ. Γεωργιάδης (υπουργός και αντιπρόεδρος της ΝΔ) χτες επανήλθε λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα εκλογικό σύστημα πλειοψηφικό που θα δίνει στο πρώτο κόμμα αυτοδυναμία. Η Ελλάδα και η κατάσταση της κοινωνίας δεν σηκώνει πολιτική αστάθεια», εκφράζοντας την αγωνία τους για τη σταθερότητα του συστήματός τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς χτες για το θέμα ισχυρίστηκε ότι «για το ζήτημα του εκλογικού νόμου δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα», ωστόσο η συζήτηση δεν παύει.