Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες στην Αθήνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τη διάλυση που φέρνει ο νόμος - έκτρωμα
RIZOSPASTIS |
Στο επίκεντρο της νέας κινητοποίησης ο νόμος - έκτρωμα για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση που απαίτησαν και χτες να αποσυρθεί, καθώς αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι φέρνει τη διάλυση και την ένταση της επιχειρηματικής δράσης. Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο που ψήφισε κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση κλείνουν τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και χτυπιούνται οι δομές απεξάρτησης μέσα από την ένταξή τους στον «Ενιαίο Φορέα» (ΕΟΠΑΕ), με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στον «αέρα» και με το έργο τους να τορπιλίζεται με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Τον λόγο στη χτεσινή συγκέντρωση πήραν εκπρόσωποι σχεδόν απ' όλους τους φορείς. Κοινός παρονομαστής το αίτημα «να μείνει στο συρτάρι του υπουργείου ο νόμος που διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης».
Καταγγέλθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, ενώ εκφράστηκε η αγωνία για τους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με κάθε λογής ασθένειες και εξαρτήσεις, όπως για παράδειγμα εκείνοι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και διατίθενται μόλις 12 κρεβάτια στο δημόσιο σύστημα Υγείας όλα στα νοσοκομεία της Αθήνας.
Επίσης, στάθηκαν στην απαράδεκτη καταστολή και την παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων και των εξαρτημένων, στις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που βρίσκονται υπό κατάργηση, επειδή λήγουν οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και επιδοτήσεις, αφήνοντας ξεκρέμαστους εργαζόμενους και λήπτες υπηρεσιών, όπως ξεκρέμαστοι είναι και πάνω από 100.000 εξυπηρετούμενοι των κέντρων πρόληψης.
Στις διεκδικήσεις των συγκεντρωμένων ξεχώρισε η απαίτηση για κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης. Για διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων (άδειες, ρεπό, συμβάσεις εργασίας) αλλά και για να περάσει άμεσα η τροπολογία που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ/ΙΔΟΧ των προγραμμάτων απεξάρτησης στα νοσοκομεία.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα και ο υπεύθυνος του Τμήματος κατά των Εξαρτήσεων της ΚΕ του ΚΚΕ Παναγιώτης Κατηφές. Επίσης, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου, όπως και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου.
Η κινητοποίηση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με «οργισμένες ρίμες», αιχμηρά δρώμενα και ανανέωση του αγωνιστικού ραντεβού για την πανεργατική απεργία στις 20 Νοεμβρίου, γιατί και «αυτή η μάχη είναι για το μέλλον μας, για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας».
Οι φορείς που συντόνισαν τις δυνάμεις τους και οργάνωσαν τη συγκέντρωση είναι: Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου «18 Ανω», ο Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ, το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης στις Εξαρτήσεις, το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), η Κίνηση Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΚΟΦΙΨΥ), ο Πρώτος Ελληνικός Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΠΕΣΟΨΥ), ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Κορυδαλλού, Βορειοανατολικής Αττικής, Καμινίων, Πειραιά και οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το «18 Ανω».