Θάνατος εργαζόμενου στον δήμο Μεταμόρφωσης

Δύο «ατυχήματα» σε μία μέρα στη Ζώνη του Περάματος

Τρίτη 5 Νοέμβρη 2024

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος για τα δύο νέα «ατυχήματα»
Ενας ακόμα εργαζόμενος, πατέρας 4 παιδιών, πέθανε την ώρα της δουλειάς, από έμφραγμα στις 29 Οκτώβρη. Ο εργαζόμενος δούλευε μέσω του προγράμματος «55-67» στο τμήμα καθαριότητας του δήμου Μεταμόρφωσης.

Ας σημειωθεί πως η εντολή της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας είναι να μη διερευνώνται οι συνθήκες τέτοιων θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» με το επιχείρημα ότι είναι ...παθολογικής φύσεως! Ετσι, δεν θα διερευνηθεί εάν για την τοποθέτηση του εργαζόμενου στη συγκεκριμένη εργασία είχε ληφθεί υπόψη το ιατρικό ιστορικό του, ακόμα και το αν υπήρχε το ιατρικό ιστορικό κ.ά.

Και, σαν να μην έφταναν αυτά, όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μεταμόρφωσης, «το ασθενοφόρο άργησε μία ώρα» να έρθει και επισημαίνει ότι για άλλη μια φορά «φαίνονται τα τεράστια κενά που υπάρχουν και στον δήμο μας, χωρίς γιατρό Εργασίας, με το κέντρο ΕΟΠΥΥ υποστελεχωμένο. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν ξανά την ανευθυνότητα του κράτους και την απαξίωση της δημοτικής αρχής για την πλήρη στελέχωση των ιατρείων, ώστε να πληρούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων που εργάζονται στην περιοχή μας».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί να διερευνηθεί πλήρως το συγκεκριμένο εργατικό «ατύχημα» και να αποδοθούν οι ευθύνες. Να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας. Να στελεχωθεί πλήρως το κέντρο του ΕΟΠΥΥ και να υπάρχει καθημερινά γιατρός στους χώρους εργασίας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

58 εργατικά «ατυχήματα» σε τρία χρόνια στον δήμο Αμαρουσίου!

Στα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που έχουν σημειωθεί από το 2021 μέχρι σήμερα αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ στον δήμο Αμαρουσίου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποφυγή τους.

Τα στοιχεία για εργατικά «ατυχήματα» προέρχονται από τον ίδιο τον δήμο και συγκεκριμένα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και δείχνουν ότι η τάση του αριθμού των «ατυχημάτων» είναι αυξητική. Το 2021 σημειώθηκαν 6 εργατικά «ατυχήματα», το 2022 έγιναν 17, το 2023 έγιναν 15 και το 2024 μέχρι τώρα έχουν γίνει 20.

Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε ο δήμαρχος, σημειώνει η ΔΑΣ, «τα περισσότερα ατυχήματα συνέβησαν σε συναδέλφους συμβασιούχους και αυτό γιατί οι συνάδελφοι δεν εκπαιδεύονται το ίδιο με τους μόνιμους». Ομως ούτε το μόνιμο προσωπικό εκπαιδεύεται, προσθέτει.

Μαζική συγκέντρωση στη Ζώνη Περάματος για τα πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα»

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος για τα δύο εργατικά «ατυχήματα», με έναν μεταλλεργάτη και έναν ναύτη, που έγιναν την Πέμπτη 31 Οκτώβρη.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Μίλησαν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου, ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, και ο Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.

Στις ομιλίες αναδείχθηκε η ανάγκη για τη διεύρυνση των 5μελών επιτροπών υγείας και ασφάλειας, ώστε να καλύπτουν όχι μόνο τη Ζώνη αλλά να αφορά όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη σωματείων γύρω από αυτές τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η συγκέντρωση έγινε συμβολικά μπροστά από το πλοίο «ΑΝΔΡΟΣ KING», στο οποίο σημειώθηκαν τα δύο εργατικά «ατυχήματα».