37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του το περασμένο Σάββατο

Στις 8 και 9 Νοέμβρη οι εκλογές για τη νέα διοίκηση

Τρίτη 5 Νοέμβρη 2024

Οι μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τα σωματεία του Πειραιά για την οργάνωση των εργαζομένων, τη συλλογική δράση τους ενάντια στην επίθεση που δέχονται και την ανάγκη να ενισχυθεί ο αγωνιστικός προσανατολισμός του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, είναι τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των περισσότερων αντιπροσώπων τη δεύτερη και τελευταία μέρα των εργασιών του 37ου Συνεδρίου του ΕΚΠ.

Ο διοικητικός απολογισμός εγκρίθηκε με 91 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 2 λευκά. Επίσης εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός με 105 υπέρ, 3 κατά και 1 λευκό.

Την Παρασκευή 8 Νοέμβρη (10 π.μ. - 8 μ.μ.) και το Σάββατο 9 Νοέμβρη (9 π.μ. - 7 μ.μ.) θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του ΕΚΠ, με τη ΔΑΣ να καλεί σε υπερψήφισή της για την ανάδειξή της, για μια ακόμα φορά, σε πρώτη δύναμη αλλά και την απόσπαση της πλειοψηφίας. Γιατί, όπως αναφέρει η ΔΑΣ, «πλειοψηφία και αυτοδυναμία της ΔΑΣ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά σημαίνει πως δυναμώνει η πραγματική αντιπολίτευση, αυτή των εργαζομένων και του κινήματός τους απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην πολιτική που εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων. Βάζοντας στο στόχαστρο τον αντίπαλο που έχουμε απέναντί μας, τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, την COSCO, το αντιλαϊκό κράτος και τις κυβερνήσεις τους».

Στο πλαίσιο των εργασιών το συνέδριο υπερψήφισε δύο ψηφίσματα: Πρώτον, για να συμμετάσχει το ΕΚΠ στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ (βλ. πάνω) και, δεύτερον, για τη συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.

Πλούσια πείρα από εργατικούς αγώνες

Στις εργασίες του Σαββάτου, σύνεδροι μίλησαν μεταξύ άλλων για την πρόσφατη κοινή απεργιακή μάχη που έδωσαν λιμενεργάτες, εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή και ναυτεργάτες, «νεκρώνοντας» απ' άκρη σ' άκρη λιμάνι, προβλήτες και Ζώνη, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα της δύναμης που έχει η κοινή συλλογική δράση στους εργοδότες και στην κυβέρνηση.

Από το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη μάχη που δόθηκε για τη συσπείρωση των εργαζομένων σε αυτό, η οποία εκφράστηκε και στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του με τη μεγάλη άνοδο των ψηφισάντων κατά 53,3% και στη συγκρότηση του νέου ΔΣ με νέους συναδέλφους.

Σημαντική ήταν η πείρα από τη δράση του Συνδικάτου στη Χημική Βιομηχανία στα δεκάδες εργοστάσια του κλάδου, που είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης στη «ΜΙΝΕΡΒΑ» και διμερούς συμφωνίας στην «Upfield Hellas», την αποτροπή απόλυσης κ.ά. Μια δράση που πήρε τη μορφή Γενικών Συνελεύσεων, παρεμβάσεων από εργοστασιακές επιτροπές, στήριξης του αγώνα από το ΕΚΠ.

Από την πείρα που μεταφέρθηκε μεταξύ άλλων ειπώθηκε για το πώς το Σωματείο Καθαριστριών/ών Πειραιά δίνει τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως, για παράδειγμα, για τα διαλείμματα των καθαριστριών στο Νοσοκομείο Νίκαιας, που στενάζει από την υποστελέχωση προσωπικού κάθε ειδικότητας και την εντατικοποίηση της εργασίας.

Αντιπρόσωπος από το Σωματείο Εργαζομένων στην «Teleperformance» μετέφερε τον χαιρετισμό των σχεδόν 1.000 εργαζομένων οι οποίοι την περασμένη Πέμπτη συμμετείχαν στην απεργία που είχε προκηρύξει διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Μίλησε για το πώς ξεκίνησε η ίδρυση του σωματείου, όταν στις αρχές του Γενάρη, φέτος, μια χούφτα εργαζόμενοι κάλεσαν σε σύσκεψη, με την ανταπόκριση να ξεπερνά τις προσδοκίες τους και η αίθουσα που είχε παραχωρηθεί από το ΕΚΠ να αποδεικνύεται πολύ μικρή στην πράξη.

Ακόμα έγιναν τοποθετήσεις παρουσιάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς από τον επισιτισμό, τους εμποροϋπαλλήλους κ.ά.

Οπως σημείωσαν χαρακτηριστικά εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις εργασίες, αν η μία όψη του συνεδρίου ήταν η ζωντάνια του αγώνα και της δράσης που μεταφέρθηκε από μια σειρά αντιπροσώπων όπως οι παραπάνω, η άλλη όψη ήταν η τυπική έως και ...μη παρουσία συνδικαλιστικών δυνάμεων της ΝΔ (ΔΑΚΕ), ΠΑΣΟΚ (ΕΠΑΚ), ΣΥΡΙΖΑ (ΕΡΣ), όπως και της ΤΕΣ. Με παρεμβάσεις μόνο των επικεφαλής τους δυνάμεις όπως οι παραπάνω δεν βρήκαν να πουν λέξη για αγωνιστική δράση, να μεταφέρουν εικόνα από μάχη σε χώρους δουλειάς απέναντι στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση, έστω από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.