Τα 2/3 των μελών του ΝΑΤΟ δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικούς σκοπούς

«Υποδοχή» του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ από τον Μ. Ρούτε

Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2024

Copyright 2024 The Associated

Από ΝΑΤΟική στρατιωτική άσκηση στη Βαλτική
Τα 2/3 των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ «δαπανούν επί του παρόντος τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την Αμυνα», τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, «υποδεχόμενος» την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ είχε αφήσει προεκλογικά να εννοηθεί ότι θα αμφισβητήσει τους όρους συμμετοχής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, όπως και την εφαρμογή του άρθρου 5 για την «αμοιβαία Αμυνα», σε περίπτωση που κράτη - μέλη του ιμπεριαλιστικού οργανισμού δεν πληρούν την προϋπόθεση του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες.

Ο Μ. Ρούτε συγχάρηκε τον Ντ. Τραμπ για την εκλογή του, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί ξανά μαζί του «για την προώθηση της ειρήνης μέσω της δύναμης του ΝΑΤΟ».

Στο μήνυμά του ο Ρούτε επισημαίνει ότι «ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τραμπ επέδειξε ισχυρή ηγεσία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του - μιας θητείας που άλλαξε το ρεύμα στις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, βελτίωσε τον διατλαντικό επιμερισμό του βάρους και ενίσχυσε τις δυνατότητες της Συμμαχίας». Και προσθέτει: «Οταν ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τραμπ αναλάβει ξανά τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, θα τον υποδεχθεί μια ισχυρότερη, μεγαλύτερη και πιο ενωμένη Συμμαχία».

Ο Ρούτε υπογραμμίζει, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει «έναν αυξανόμενο αριθμό προκλήσεων παγκοσμίως, από μια πιο επιθετική Ρωσία, έως την τρομοκρατία, τον στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα, καθώς και την αυξανόμενη ευθυγράμμιση της Κίνας, της Ρωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν», συμπληρώνοντας πως «η συνεργασία μέσω του ΝΑΤΟ βοηθά στην αποτροπή της επιθετικότητας, στην προστασία της συλλογικής μας ασφάλειας και στην υποστήριξη των οικονομιών μας».

Καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ευημερία σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη».

Επίκληση Ζελένσκι στη «στρατηγική εταιρική σχέση» των ΗΠΑ με το Κίεβο

Με φόντο τις δηλώσεις Τραμπ ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ θα «επιλύσει» τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του κατά των τεράστιων αμερικανικών πακέτων στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, τον συγχάρηκε λέγοντας ότι εκτιμά «τη δέσμευση του Προέδρου Τραμπ στην προσέγγιση για "ειρήνη μέσω της ισχύος" στα παγκόσμια ζητήματα». Πρόσθεσε ότι αυτή η αρχή «μπορεί πρακτικά να φέρει πιο κοντά την ειρήνη στην Ουκρανία».

«Θυμάμαι τη σπουδαία συνάντησή μας με τον Πρόεδρο Τραμπ τον Σεπτέμβριο, όταν συζητήσαμε λεπτομερώς τη στρατηγική εταιρική σχέση Ουκρανίας - ΗΠΑ, το σχέδιο νίκης και τρόπους για να τερματιστεί η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Εκτιμώ τη δέσμευση του Προέδρου Τραμπ στην προσέγγιση "ειρήνη μέσω ισχύος" στις παγκόσμιες υποθέσεις. Αυτή είναι ακριβώς η αρχή που μπορεί πρακτικά να φέρει πιο κοντά τη δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το κάνουμε πράξη μαζί», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ζελένσκι.

«Προσβλέπουμε σε μια εποχή ισχυρών ΗΠΑ υπό την αποφασιστική ηγεσία του Προέδρου Τραμπ. Βασιζόμαστε στη συνεχιζόμενη ισχυρή δικομματική υποστήριξη για την Ουκρανία στις ΗΠΑ», συνέχισε. «Ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε αμοιβαία επωφελή πολιτική και οικονομική συνεργασία που θα ωφελήσει και τα δύο έθνη μας. Η Ουκρανία, ως μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης, έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη και τη διατλαντική κοινότητα με την υποστήριξη των συμμάχων μας. Ανυπομονώ να συγχαρώ προσωπικά τον Πρόεδρο Τραμπ και να συζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Ουκρανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μεντβέντεφ: «Κακή είδηση» για την Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η νίκη του Ντ. Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα αποτελέσει κακή είδηση για την Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα μπορέσει ο Τραμπ να περικόψει τη χρηματοδότηση του πολέμου.

«Ο Τραμπ έχει μια χρήσιμη ιδιότητα για εμάς: Ως επιχειρηματίας, μισεί θανάσιμα να δαπανά χρήματα σε διάφορους κόλακες και σε ανόητους συμμάχους κολλιτσίδες, σε λαθεμένα φιλανθρωπικά έργα και σε αδηφάγους διεθνείς οργανισμούς», επισήμανε.

Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές αρχές εντάσσονται στην κατηγορία εκείνων στις οποίες ο Τραμπ «προφανώς δεν θα θελήσει να επενδύσει πολλά χρήματα» και πρότεινε στην ουκρανική ηγεσία να «κάνει ό,τι μπορεί για να παρηγορηθεί».

«Το ερώτημα είναι πόσα χρήματα θα αναγκαστεί ο Τραμπ να δώσει για τον πόλεμο. Είναι πεισματάρης, αλλά το σύστημα είναι ισχυρότερο», είπε ο Μεντβέντεφ.

Οι ΗΠΑ πρέπει να θεραπεύσουν τη δημοκρατία τους και να μην κατηγορούν άλλους για τις αποτυχίες τους, δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, αναφερόμενη στις κατηγορίες των ΗΠΑ για ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Ολοι οι υπαινιγμοί για "ρωσικές μηχανορραφίες" είναι κακόβουλες συκοφαντίες, που επινοήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν στον εσωτερικό πολιτικό αγώνα των ΗΠΑ», ισχυρίστηκε και η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ.

Οι «πρώτες μάχες» βορειοκορεατικών - ουκρανικών στρατευμάτων

Χτες, σε κοινή δήλωσή τους οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας, Νέας Ζηλανδίας, Βρετανίας και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας (ΛΔΚ) στη Ρωσία, «πιθανώς για χρήση στο πεδίο της μάχης κατά της Ουκρανίας».

«Αρκετές χιλιάδες στρατιώτες της ΛΔΚ έχουν αναπτυχθεί στη Ρωσία. Η άμεση υποστήριξη της ΛΔΚ στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εκτός από το ότι δείχνει τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Ρωσίας να αντισταθμίσει τις απώλειές της, θα σήμαινε μια επικίνδυνη επέκταση της σύγκρουσης, με σοβαρές συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον Ινδο-Ειρηνικό», τονίζουν οι ΥΠΕΞ του «δυτικού» μπλοκ και των συμμάχων του.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας», αναφέρουν και υπογραμμίζουν ότι η στρατιωτική βοήθεια ή εκπαίδευση ή «άλλη βοήθεια που σχετίζεται με τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων ή όπλων αποτελεί άμεση παραβίαση των ψηφισμάτων 1718, 1874 και 2270 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Οι ΥΠΕΞ που συσπειρώνονται στον ευρωατλαντικό άξονα δηλώνουν ότι εργάζονται «με τους διεθνείς εταίρους μας για μια συντονισμένη απάντηση σε αυτήν τη νέα εξέλιξη».

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι ανέφερε προχτές ότι οι πρώτες μάχες μεταξύ ουκρανικών και βορειοκορεατικών δυνάμεων άνοιξαν ένα «νέο κεφάλαιο αποσταθεροποίησης στον κόσμο».

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη νοτιοκορεατική τηλεόραση KBS, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ, είχε δηλώσει ότι ουκρανικά στρατεύματα ενεπλάκησαν σε μάχη με Βορειοκορεάτες στρατιώτες, χωρίς να αποκαλύψει ούτε την τοποθεσία ούτε τη χρονική στιγμή.

Το πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες» διευκρινίζει, επικαλούμενο αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης, ότι η πρώτη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανών και Βορειοκορεατών στρατιωτών σημειώθηκε στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Τη Δευτέρα το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ για να υποστηρίξουν τα ρωσικά στρατεύματα στην προσπάθειά τους να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει σε τμήμα της περιφέρειας από τον περασμένο Αύγουστο.

Πυρηνικές «προειδοποιήσεις» και ασκήσεις από Ρωσία και ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο Ρώσος εμπειρογνώμονας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Σεργκέι Καραγκάνοφ δήλωσε χτες ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στέλνει σήματα για πυρηνικά πλήγματα στους εχθρούς της στη «Δύση» έως ότου λάβουν το μήνυμα.

Τον Σεπτέμβρη η Μόσχα άλλαξε το πυρηνικό της δόγμα και επισήμανε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαντήσει με πυρηνικά όπλα εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιτρέψουν στην Ουκρανία να καταφέρει πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Καραγκάνοφ είπε στο «Ρόιτερς» πως ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν πλήγματα κατά «δυτικών» χωρών αλλά «οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Πούτιν σχετικά με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας» συνιστούν μέρος μιας προσπάθειας «να συνέλθουν οι Δυτικοί μας εταίροι, ειδικά οι Ευρωπαίοι».

Χτες, ανήμερα των προεδρικών εκλογών στη χώρα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου (Minuteman III) τεστάροντας την ετοιμότητα των πυρηνικών τους δυνάμεων.

Η εκτόξευση έγινε από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια, ενώ το όχημα μεταφοράς κεφαλών του πυραύλου (reentry vehicle) ταξίδεψε 4.200 μίλια, μέχρι τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην ατόλη Kwajalein, στα νησιά Μάρσαλ του βορειοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού.