ΛΙΒΑΝΟΣ
Ισραηλινά πυρά κατά στρατιωτών και κυανοκράνων
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2024

2024 The Associated Press. All

Σοροί θάβονται στον νότιο Λίβανο, χτες, όπου τα ισραηλινά πλήγματα αυξάνονται
Οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο όχι μόνο δεν καταλαγιάζουν αλλά κλιμακώνονται. Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού μπήκαν χτες στην πόλη Σιδώνα Λιβανέζοι στρατιώτες και κυανόκρανοι της UNIFIL του ΟΗΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του λιβανέζικου στρατού, τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά 3 στρατιώτες και 4 Μαλαισιανοί κυανόκρανοι κοντά σε φυλάκιο του στρατού.

Η ισραηλινή επίθεση κατά στρατιωτών και κυανοκράνων έγινε στο πλαίσιο βομβαρδισμού ΙΧ αυτοκινήτου που κινούνταν ενώ περνούσε το φυλάκιο ελέγχου Αουάλι της Σιδώνας και προκάλεσε τον θάνατο τριών πολιτών που επέβαιναν σε αυτό.

Η νέα προκλητική επίθεση σημειώνεται μετά από μερικές βδομάδες τέτοιων ανάλογων περιστατικών, που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Σε χτεσινή ανακοίνωση της UNIFIL αναφέρεται πως η επίθεση έγινε το απόγευμα από ισραηλινό drone, ενώ περνούσαν από την περιοχή Σαΐντα. «Θυμίζουμε σε όλους τους παράγοντες τις υποχρεώσεις τους να αποφύγουν ενέργειες που θέτουν κυανόκρανους ή πολίτες σε κίνδυνο. Οι διαφορές θα πρέπει να λυθούν σε τραπέζι διαπραγμάτευσης, όχι μέσω βίας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Χτες, πριν από το χάραμα, ο στρατός βομβάρδισε περιοχή που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο του Λιβάνου, «Ραφίκ Χαρίρι», στη Βηρυτό, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι το έκανε για να πλήξει «θέσεις της Χεζμπολάχ», δίχως να δώσει καμία άλλη εξήγηση. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από τις επιδρομές σε νότιες συνοικίες της Βηρυτού κοντά στο αεροδρόμιο δείχνουν πολύ ισχυρή έκρηξη. Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα ο Λιβανέζος υπουργός Μεταφορών, Αλί Χαμί, τόνισε ότι η επίθεση αυτή δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού παρά μόνο μικρά πλήγματα σε κτίρια που βρίσκονταν μακριά από τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, ΝΝΑ, μετέδωσε ότι έως χτες πριν από τα χαράματα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είχε βομβαρδίσει 10 περιοχές. Παράλληλα το πυροβολικό βομβάρδισε θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο κοντά στην μπλε γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες.

Σε βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν ισραηλινά αεροπλάνα την Τετάρτη το βράδυ στο Μπααλμπέκ του Λιβάνου σκότωσαν τουλάχιστον 40 αμάχους και τραυμάτισαν άλλους 53.

Ορισμένα ΜΜΕ ανέφεραν ότι βομβαρδίστηκε και μέρος του αρχαιολογικού χώρου στο Μπααλμπέκ, που είναι στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ χτες, πάνω από 100 Λιβανέζοι βουλευτές έκαναν από κοινού έκκληση στον ΟΗΕ, απαιτώντας την προστασία αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων στη χώρα τους από τον στρατό του Ισραήλ.

Παράθυρο ευκαιρίας είδε ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Στο φόντο των εντεινόμενων ισραηλινών επιθέσεων, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Νοέλ Μπαρό, μετέβη στο Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες βδομάδες και συναντήθηκε με τον απερχόμενο ομόλογό του, Ισραέλ Κατς, που θα αναλάβει σύντομα το πόστο του υπουργού Αμυνας. Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την «ελπίδα» ότι η νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ θα αυξήσει την πιθανότητα να τερματιστούν οι πόλεμοι του Ισραήλ σε Λίβανο και Γάζα. Είδε, επίσης, να ανοίγει «παράθυρο ευκαιρίας», ώστε «να τερματιστεί αυτή η τραγωδία» που «ζουν Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι και όλη η περιοχή». Πρόσθεσε ότι «οι διπλωματικές λύσεις είναι πιθανές για να απελευθερωθούν οι όμηροι, να προστατευτούν οι πολίτες και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια όλων».

Λίγο πριν από την επίσκεψη του Μπαρό στην εκκλησία του Pater Noster στο Ορος των Ελαιών, που είναι στη γαλλική ευθύνη, προκλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο, όταν Ισραηλινοί αστυνομικοί συνέλαβαν δύο Γάλλους αξιωματούχους που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν διπλωμάτες.

Σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως τις επόμενες μέρες θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Παρίσι.