ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελάχιστο πακέτο παροχών στα μέτρα των δημοσιονομικών στόχων
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2024

Eurokinissi

Kάνοντας το μαύρο άσπρο και προσαρμόζοντας τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες στα όρια των δημοσιονομικών στόχων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην Υγεία ως «κρατική φροντίδα στον πολίτη».

Δηλαδή, το ελάχιστο πακέτο παροχών Υγείας στον λαό, την αυτοδιάγνωση και την περιπλάνηση για την ανεύρεση γαστρεντερολόγου, μαστολόγου, ΩΡΛ κ.λπ. Μίλησε για τη «διαφορά που θα δουν σε δύο χρόνια οι πολίτες» με τις «δωρεές» του ιδρύματος Νιάρχου για τα 3 νοσοκομεία ΝΠΙΔ, στα οποία θα υποχρεώνονται σε ακόμη μεγαλύτερες πληρωμές για όλο και λιγότερες υπηρεσίες.

Παρουσίασε ως «πρόληψη» τα αποσπασματικά προγράμματα που «τρέχουν» και τα οποία διέπονται από διάφορους κόφτες, την παραπομπή σε δομές υποστελεχωμένες. Και ως ...«αναβάθμιση» το βάψιμο ντουβαριών και το κόψιμο κορδέλας σε κουφάρια κλινικές και ορόφους.

Τη στιγμή δηλαδή που κατά συντριπτικά ποσοστά ο λαός είναι αναγκασμένος να δίνει εκατοντάδες ευρώ για - παράδειγμα - απεικονιστικές ή άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ουσιαστικά ως απαύγασμα της «προληπτικής ιατρικής» τον 21ο αιώνα τα ελάχιστα και όχι για όλους προγράμματα, όπως αυτό για τον καρκίνο του μαστού ή τα self test για το παχύ έντερο «για να μην υποβάλουμε όλους τους πολίτες στην κολονοσκόπηση που είναι ακριβή».

Ανακοίνωσε την πραγματοποίηση 37.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, από τις 28/11, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αποσιωπώντας το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος από τα κονδύλια θα προωθηθούν στους κλινικάρχες για ελάχιστο αριθμό χειρουργείων. Οπως ισχυρίστηκε, ο μεγαλεπήβολος στόχος της κυβέρνησης είναι η αναμονή στα χειρουργεία «να προσεγγίσει τους 4 μήνες».

Σχετικά με τον «προσωπικό γιατρό», ουσιαστικά ομολόγησε ότι είναι «μέρος μιας σταθερής διαδρομής» προς την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας. Οπως είπε, ο «προσωπικός γιατρός» «κυρίως θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς».

Αντί για αυξήσεις μισθών, παρουσίασε ως ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο την επιλογή να είναι «προσωπικοί γιατροί»... έως και 2.000 ανθρώπων, κατηγορώντας μάλιστα πολίτες και επιστήμονες για το «44% των ασφαλισμένων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού».

Ομως και στην περίπτωση της παχυσαρκίας η πρόληψη του κράτους εξαντλείται στο «δεν καπνίζουμε, τρώμε υγιεινά, αθλούμαστε και πίνουμε λίγο», με συνοδεία της ατομικής ευθύνης «να εκπαιδεύσουμε τους νέους για να γεράσουν καλά».

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου εντάσσεται και η ρύθμιση που έφερε η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, στην οποία παρουσιάζεται ως «δυνατότητα» και «επιλογή» όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη να μπορούν να εργάζονται. Η νομοθετική ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/25 και έχει τη στήριξη της ΕΣΑΜΕΑ. Η υπουργός υπερασπίστηκε τη διάταξη στη Βουλή, ισχυριζόμενη ότι «επιφέρουμε μία σημαντική θετική αλλαγή στη ζωή και την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας με αναπηρία, με στόχο να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην καλλιέργεια μιας συλλογικής νοοτροπίας ουσιαστικής ισότητας και ευκαιριών για όλους». Κι όλα αυτά όταν οι εργοδότες απολύουν καθημερινά όσους εργαζόμενους έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα υγείας, όταν η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους είναι στο 97%, όταν η αναπηρική σύνταξη έχει καταντήσει φιλοδώρημα, κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 300 ευρώ και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι ανύπαρκτα.