«ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ - ΕΝΩΜΕΝΟΙ»
Προτεραιότητα στα προβλήματα εργαζομένων και μικρομεσαίων
Τετάρτη 22 Μάη 2002

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας Παναγιώτης Κοσιώνης
Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η συγκέντρωση- συζήτηση που διοργάνωσε η Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» με θέμα «Ο αφανισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Πάτρα, η διόγκωση της ανεργίας». Τις θέσεις της Κίνησης για το μεγάλο αυτό πρόβλημα της πόλης ανέπτυξε ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Κοσιώνης.

Πλήθος επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου, προχτές, Δευτέρα. Ο Π. Κοσιώνης στην ομιλία του σημείωσε πως το πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς η σκανδαλώδης εύνοια που επέδειξαν η κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές προς τα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών έχει αποτέλεσμα το άθλιο οικονομικό κατάντημα της Πάτρας. Που ενώ τα προηγούμενα χρόνια από άποψη οικονομικής ανάπτυξης ήταν στην τρίτη θέση από την κορυφή, τώρα με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος.

Η ευθύνη από πλευράς των προηγούμενων δημοτικών αρχών (Καράβολας-ΠΑΣΟΚ, Φλωράτος- ΝΔ) συνίσταται στο ότι, πέρα από τις όποιες διευκολύνσεις προσέφεραν στα πολυκαταστήματα, έκλεισαν τα μάτια σε μια σειρά από πολεοδομικές κι άλλες παραβάσεις προκειμένου να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν αυτά τα καταστήματα.

Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων εξουσίας, που βρέθηκαν στο Δήμο Πατρών τα τελευταία χρόνια, έχουν πάρει σαφή θέση υπέρ των πολυεθνικών καταστημάτων με τις πράξεις τους, υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης, και τόνισε: «Εμείς σε πρώτη φάση θα σταματήσουμε τον κατήφορο που έχει πάρει η πόλη και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη». Κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συμπαραταχτούν με την Κίνηση γιατί «εμείς βλέπουμε το δήμο ως πολιτικό οργανισμό που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων».

«Μας εκφράζουν όσα είπε ο Π. Κοσιώνης», είπε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, Τάκης Αντωνόπουλος, κι έκλεισε με την ευχή, «να είναι ο επόμενος δημοτικός άρχοντας της πόλης».

«Βρισκόμαστε σε δεινή θέση», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Πάτρας, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, και συμπλήρωσε πως «έστω κι αργά πρέπει να αγωνιστούμε για να μην περάσει η πολιτική που ευνοεί τα πολυκαταστήματα».

Ημερίδα για τον πολιτισμό

Το ερχόμενο Σάββατο, 25 του Μάη, η Πολιτιστική Επιτροπή της «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006».

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση σημειώνει πως η «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006 αφορά τους ανθρώπους της τέχνης, τους φορείς του πολιτισμού, το λαό της πόλης μας. Μέχρι σήμερα τα πράγματα κινούνται σε διαδρόμους ποικιλώνυμων μηχανισμών και συμφερόντων με το πνευματικό δυναμικό της Πάτρας στο περιθώριο. Η ημερίδα αποτελεί μια προσπάθεια ώστε να μπουν στο προσκήνιο δυνάμεις που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις».

Η ημερίδα θα γίνει στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στις 9.45 π.μ. Τις θέσεις της Κίνησης θα αναπτύξει ο Παν. Κοσιώνης. Συγκεκριμένες θεματικές ενότητες θα αναπτύξουν οι: Κωστής Καπέλλας, βιβλιοπώλης («Πολιτισμός και τοπικές εξουσίες: Θεσμικά, οικονομικά και διαχειριστικά ζητήματα»), Αστέριος Λάμπρου, ζωγράφος («Λαϊκός Πολιτισμός και ΜΜΕ»), Βασίλης Κολοβός, ηθοποιός, πρόεδρος της ΠΟΘΑ («Καλλιτέχνης και καλλιτεχνικό έργο στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης»), Γιώργος Γιάνναρης, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας («Η Πάτρα στην τροχιά του πολιτισμού για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας: Βιώσιμοι θεσμοί και αξιοποίηση του τοπικού δυναμικού»), Νίκος Αρμάος, σκηνοθέτης («Κέντρο πολιτιστικής φιλοξενίας και δημιουργίας: Η Πάτρα γέφυρα επικοινωνίας και πολιτισμού»), Βασίλειος Χριστόπουλος, πολιτικός μηχανικός-χωροτάκτης, συγγραφέας («Ιστορική, αισθητική και ηθική ταυτότητα μιας πόλης πολιτιστικής πρωτεύουσας»), Διονύσης Καρατζάς, ποιητής («Λογοτεχνία και η "Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα"») και Βασίλης Λάζαρης, ιστορικός («Πάτρα, Ευρωπαϊκή πόλη του 19ου αιώνα»).