ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενα βήμα πριν τη σύγκρουση...
Τετάρτη 22 Μάη 2002

Associated Press

Η σφαγή των αθώων. Ινδία και Πακιστάν βρίσκονται ένα βήμα πριν τον πόλεμο...
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΕΚΙΝΟ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΜΟΣΧΑ.--

Η «διεθνής πίεση» που ασκείται στις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν να αποκλιμακώσουν τη μεταξύ τους κρίση ποτέ δεν ήταν περισσότερο έντονη. Παρ' όλα αυτά, οι ηγεσίες των δύο χωρών μοιάζουν να ωθούν τα πράγματα σε όλο και πιο επικίνδυνες ατραπούς.

Το ρίσκο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης είναι πάντοτε παρόν. Ο πρώην γενικός διευθυντής του κλάδου επιχειρήσεων του ινδικού στρατού, στρατηγός ε.α. Β. Ρ. Ραγκαβάν, πρόσφατα σχολίασε σε άρθρο του, που αναπαρήγαγε το περιοδικό Economist στο Διαδίκτυο (Global Agenda, 21.5) ότι, σε περίπτωση σύρραξης, τα πράγματα μπορεί «εύκολα» να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Τα επιθετικά σχέδια του ινδικού στρατού, που νιώθει την ανάγκη να κάνει μια επίδειξη δύναμης στο Πακιστάν, από όπου διεισδύουν αυτονομιστικές ομάδες, έχουν δημιουργήσει στην άλλη πλευρά, στο επιτελείο του Ισλαμαμπάντ, ένα «δόγμα» περί πυρηνικής απάντησης. Σε αυτές τις συνθήκες, το να οδηγηθούν οι δύο στρατοί «από το συμβατικό στον πυρηνικό πόλεμο μέσα σε μία ή δύο μέρες από το ξέσπασμα της σύγκρουσης δεν είναι απίθανο», προειδοποιεί ο στρατηγός ε.α. Ραγκαβάν.

Κι όμως, ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες, έδωσε χτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το «πράσινο φως» στις ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις να δώσουν μια «σκληρή απάντηση» στην «υποστηριζόμενη από το Πακιστάν τρομοκρατία», και σε σύσκεψη με ιθύνοντες του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού, τους κάλεσε «να είναι έτοιμοι διά παν ενδεχόμενο». Την ίδια ώρα, το Πολεμικό Ναυτικό, που ήδη βρισκόταν σε κατάσταση επιφυλακής, τέθηκε «σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο αξιωματούχος του. Αλλες δύο κινήσεις με σημασία: Πρώτη, το ότι τα στρατεύματα που είχαν μεταφερθεί στο Γκουζαράτ για να αποφευχθούν οι θρησκευτικές ταραχές επιστρέφουν και ανατοποθετούνται στο Κασμίρ. Και δεύτερη, η δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της ινδικής κυβέρνησης, Ραμ Ναΐκ, ότι η χώρα του διαθέτει αρκετά αποθέματα σε περίπτωση πολέμου με το γειτονικό Πακιστάν: «Εχουμε αρκετές προμήθειες. Τα στρατηγικά μας αποθέματα είναι αρκετά για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο Ραΐκ σε συνέντευξη Τύπου στη Βομβάη.

Την ώρα που ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, άρχισε χτες 3ήμερη επίσκεψη στο Κασμίρ, οι ανταλλαγές πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δυνάμεις των δύο χωρών στη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα των δύο κρατών στο κρατίδιο, κόστιζαν άλλους τέσσερις νεκρούς: Ενας Ινδός στρατιώτης, ένας ενήλικος πολίτης και δύο παιδιά πέντε και έξι ετών σκοτώθηκαν από πυρά των πακιστανικών δυνάμεων στο Κασμίρ, ενώ έξι άτομα τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις που αποδίδονται σε μουσουλμάνους αντάρτες, σύμφωνα με την ινδική αστυνομία. Τα πράγματα έκανε χειρότερα η δολοφονία, από «αγνώστους» με μάσκες και στολές αστυνομικών, μιας εξέχουσας προσωπικότητας του αυτονομιστικού κινήματος στο Κασμίρ, του Αμπντούλ Γκάνι Λόουν, ηγέτη της Διάσκεψης όλων των Κομμάτων για την Ελευθερία (All-Party Hurriyat Conference), χτες στη Σριναγκάρ. Ο μουσουλμάνος ηγέτης, που, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, Ινδοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν «μετριοπαθή» και τοποθετούμενο «υπέρ ενός διαλόγου», παρευρισκόταν σε εκδήλωση για την 12η επέτειο του θανάτου του αρχιερέα του Κασμίρ, Μουλβί Μοχάμαντ Φαρούκ, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αγνώστους στο σπίτι του στις 21 του Αυγούστου του 1990. Την ίδια εκείνη μέρα περισσότερα από 50 άτομα σκοτώθηκαν όταν η ινδική αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων που μετέφεραν τη σορό του Φαρούκ.

Στην άλλη πλευρά, στο Πακιστάν, η μιλιταριστική υστερία έμοιαζε επίσης να κερδίζει έδαφος. Ο Ρασίντ Κερέσι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του στρατηγού Μουσάραφ, προειδοποίησε και πάλι χτες ότι μια πιθανή ινδική εισβολή «θα απαντηθεί με ισχύ». Ενώ η σημαντικότερη πακιστανική ένωση κομμάτων (ARD) αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πραξικοπηματία, που η Δύση αρέσκεται να αποκαλεί «πρόεδρο».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ο επίτροπος για τις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ, Κρις Πάτεν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονγκ Κουάν, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, εξέφραζαν εν χορώ χτες την «ανησυχία τους» για την κλιμάκωση της έντασης, προτείνοντας διάφορες φόρμουλες αποκλιμάκωσης. Η αμερικανική πλευρά εμπλέκεται πιο ενεργά απ' όλους στην υπόθεση -- και στέλνει τον υφυπουργό του Κόλιν Πάουελ στην περιοχή.