ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό - Με τα μονοπώλια ή με τον λαό

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες και σε άλλες πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα

Τρίτη 19 Νοέμβρη 2024

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, που εξέφρασε την απόφαση λαού και νεολαίας να δυναμώσουν τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις δολοφονικές «συμμαχίες», ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για την 51η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Στο αγωνιστικό ραντεβού μπροστά στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, που άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς, για να διαδηλώσουν ότι «το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό - Με τα μονοπώλια ή με τον λαό».

Μαζί με τους χιλιάδες ήταν και αντιπροσωπεία στρατευμένων νέων, που κατέθεσαν λίγα λουλούδια στο μνημείο και στη συνέχεια διαδήλωσαν με δικό τους πανό και το μήνυμα «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο».

Στην κεφαλή της πορείας μπήκαν οι αγωνιστές του ΣΦΕΑ και πίσω τους οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ. Ορμητικό ποτάμι ακολουθούσε το μεγάλο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, και πίσω οι μαθητές διαδήλωναν συγκροτημένα με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής τους.

Πολύ μεγάλο ήταν και το μπλοκ των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, που ξεχώρισε με τη μαζικότητα και τη μαχητικότητά του.

MotionTeam

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο
Οι κόκκινες σημαίες από τα μεγάλα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έριχναν φως στο σκοτάδι και έδειχναν τον δρόμο όπου καλούν τον λαό να πορευτεί: «51 χρόνια μετά: Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή. Στη δικτατορία του κεφαλαίου καμιά υποταγή. Εξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία».

Πολυπληθή ήταν επίσης τα μπλοκ της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος.

Η μεγάλη διαδήλωση πέρναγε στους δρόμους σαλπίζοντας ξεσηκωμό, με τα συνθήματα να διαδέχονται το έναν το άλλο, ασταμάτητα, και να προβάλλουν τις διεκδικήσεις του λαού μας για «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για το ΝΑΤΟ τα σφαγεία», κ.ά.

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο οι διαδηλωτές κατήγγειλαν το ιμπεριαλιστικό μακελειό. «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη - Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Αλληλεγγύη, το όπλο των λαών - Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».

Εκεί μπροστά οι μαθητές τραγούδησαν τον «Δρόμο» του Μ. Λοΐζου και οι φοιτητές το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», ενώ σε μια συμβολική κίνηση έκαψαν την αμερικάνικη σημαία και τη σημαία του ΝΑΤΟ.

Ο Δ. Παπατολίδης καταθέτει στεφάνι στο ΑΠΘ εκ μέρους του ΚΚΕ
Η μεγάλη διαδήλωση ολοκληρώθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου, με το αγωνιστικό ραντεβού να ανανεώνεται για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Υπό τους ήχους των συνθημάτων «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Αγώνας, γνώση, τόλμη και αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική», κατέθεσαν στεφάνια ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο ΣΦΕΑ, η ΕΔΥΕΘ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ, δεκάδες εργατικά σωματεία που έφτασαν στον χώρο με προσυγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία στην Εγνατία, και άλλοι μαζικοί φορείς.

Επίσης, λουλούδια κατέθεσαν στο μνημείο για τους ήρωες του Πολυτεχνείου στον πεζόδρομο του Κορδελιού, το πρωί του Σαββάτου, οι Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Σε άλλες πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας: Βέροια, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες. Ξεχώρισαν με την παρουσία τους οι φοιτητές και οι μαθητές, δίνοντας παλμό και ζωντάνια στις διαδηλώσεις.

Καβάλα
Συγκεντρώσεις από σωματεία και φορείς έγιναν επίσης σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Στην Κοζάνη έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, όπου μίλησαν φοιτητές και εργαζόμενοι και ακολούθησε σύντομο μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα, αλλά και πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην Πτολεμαΐδα έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ συγκέντρωση έγινε και στη Φλώρινα, στην πλατεία Μόδη, και έπειτα πορεία στους δρόμους της πόλης.

Πλήθος κόσμου, εργαζόμενοι, νέοι, φοιτητές και μαθητές τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Καβάλα, όπου απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μίλησε ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού. Επίσης στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, την οποία ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Μία από τις μεγαλύτερες αντιιμπεριαλιστικές πορείες των τελευταίων χρόνων έγινε στην Ξάνθη. Με τη σημαία της Παλαιστίνης στην κεφαλή η πορεία ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο, το οποίο τελεί υπό συμβολική κατάληψη, πέρασε πρώτα από τη Λέσχη του Δ' ΣΣ για να καταγγείλει την εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή στη Γάζα, έπειτα έκανε στάση έξω από το Κέντρο Πολιτισμού για να καταγγείλει τη συνεργασία του δήμου Ξάνθης με την αμερικάνικη πρεσβεία μέσω του «Xanthi Techlab», ενώ μπροστά από το μνημείο των πεσόντων καπνεργατών της 13ης Ιούνη 1928 έγινε προσκλητήριο νεκρών του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.



Ξάνθη


Φλώρινα