ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Κατήγγειλαν τη Δικαιοσύνη για λίγους και εκλεκτούς που προωθεί η κυβέρνηση

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη χθεσινή κυβερνητική φιέστα

Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2024

Eurokinissi

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική φιέστα που έγινε χθες το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, για τις αντιδραστικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, πραγματοποίησαν το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η «Αγωνιστική Συσπείρωση Συμβολαιογράφων», το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικαστικών Υπαλλήλων» και η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Πρωτοπορία Δικαστικών Επιμελητών».

Με συνθήματα όπως «Φόροι και χαράτσια για τους πολλούς, και δικαιοσύνη για λίγους και εκλεκτούς» και «Σε όλες τις εταιρείες ξεσηκωμός - Ωράριο, Ασφάλιση, βασικός μισθός», κατήγγειλαν και το θράσος του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος πραγματοποίησε τη φιέστα σε μέρα απεργίας, μια φιέστα που σχετίζεται και με μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους. Στην κινητοποίηση καταγγέλθηκε η έντονη αστυνομική παρουσία, ενώ τα υπομνήματα των συγκεντρωμένων παρέλαβε σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» Αντώνης Αντανασιάτης (στον ΔΣ Αθήνας), Τάκης Σαπουντζάκης και Κυριάκος Καρυδάς (στον ΔΣ Πειραιά).

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Ανέστης Πουρσανίδης, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, τόνισε ότι «σήμερα ήταν μια μέρα μάχης. Ενώσαμε τη φωνή μας χιλιάδες λαού και νεολαίας, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, ανάμεσά τους και εμείς, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, όλος ο κόσμος της εργασίας του κόσμου της Δικαιοσύνης, και στείλαμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση.

(...) Σήμερα τα δικαστήρια της Αθήνας δεν δούλεψαν. Οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση, γιατί δεν έχουν γραφείο να δουλέψουν, γιατί έχουν μισθούς των 700 ευρώ, γιατί είναι αυτοί που βλέπουν κάθε μέρα στα έδρανα να καταδικάζονται, να χτυπιούνται αγωνιστές εργαζόμενοι και να βγαίνουν οι απεργίες "fast track" παράνομες. Με τη σημερινή μας κινητοποίηση, τη συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας, διατρανώνουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον πρωθυπουργό, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι οι εργαζόμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης δεν δίνουμε τη συναίνεσή μας στο έγκλημα που γίνεται.

Δεν χρειαζόμαστε "φύλαξη" από αστυνομικές δυνάμεις. Ξέρουμε τι σημαίνει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, πολλές φορές πολλοί από εμάς έχουν τον ρόλο του συνηγόρου, του δικηγόρου αγωνιστή που στέκεται στο πλευρό αγωνιστών διωκόμενων (...) ή σωματείων που είναι στο στόχαστρο, δεν μας φοβίζουν η παρουσία τους, η ασπίδα τους, το κράνος τους. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και σήμερα θα σταλεί το μήνυμά μας».

Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι βιώνουν από πρώτο χέρι τις «μεγάλες αλλαγές» που αφορούν τον νέο «δικαστικό χάρτη», της εντατικοποίησης και της εξουθένωσής τους, το φορολογικό έκτρωμα της δήθεν «φορολογικής δικαιοσύνης» με τα επαίσχυντα τεκμήρια, που αποτελεί θηλιά στον λαιμό τους, εξοβελίζοντάς τους από το επάγγελμα, τους νέους αντιδραστικούς Ποινικούς Κώδικες που ανοίγουν τον δρόμο για ένταση της καταστολής και περιστολή εργατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Αυτοί που κερδίζουν από αυτές τις αλλαγές είναι κυρίως οι δικηγορικές εταιρείες που σημειώνουν τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ, σταθερά από το 2021, συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της δικηγορικής ύλης και σταθερά φοροαπαλλάσσονται.

Επιχαίρουν για τις αντιδραστικές αλλαγές

Στη φιέστα ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης καμάρωσε για τον νέο «δικαστικό χάρτη», τους νέους Κώδικες, τις διατάξεις για το Κληρονομικό Δίκαιο, και αντιστρέφοντας επί της ουσίας την πραγματικότητα είπε ότι θα οδηγήσουν δήθεν στην καταστολή της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας ανηλίκων, κάνοντας λόγο για επιβολή της νομιμότητας παντού και υπεράσπιση, πλέον, των δικαιωμάτων όχι μόνο των κατηγορουμένων αλλά και των θυμάτων, για τα οποία δήθεν ενδιαφέρονται... Πιστός στο δόγμα μιας Δικαιοσύνης πιο φιλικής και αποτελεσματικής για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους «στρατηγικούς επενδυτές», όμως πιο εχθρικής για τα εργατικά στρώματα, ανέφερε ότι «όλες αυτές οι αλλαγές βοηθάνε τη χώρα να πετύχει καλύτερες αξιολογήσεις από διεθνείς οργανισμούς και οίκους», πράγμα που όπως τόνισε σημαίνει «οι επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα χωρίς να φοβούνται τις δικαστικές καθυστερήσεις».

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τη σειρά αναφέρθηκε στον νέο «δικαστικό χάρτη» ο οποίος ενοποιεί τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία, εμφανίζοντας ότι δήθεν θα αυξηθούν οι δικαστές πρώτου βαθμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που ουσιαστικά κατευθύνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και για την κερδοφορία των ισχυρών δικηγορικών γραφείων.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ι. Μπούγας, μιλώντας για το δήθεν ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους στη Δικαιοσύνη, «ξέχασε» τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, τις σοβαρές ελλείψεις στην υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή των δικαστηρίων, όπως και την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιλύσει τα υπαρκτά προβλήματα της Δικαιοσύνης μέσω των ιδιωτικοποιήσεων (μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους, ιδιωτική διαμεσολάβηση κ.λπ.), σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που θα χρυσοπληρώνουν τις δίκες.