Απαράδεκτη επιχείρηση τρομοκράτησης από την αστυνομία σε βάρος διαδηλωτών

Προσαγωγές και έλεγχοι «στο σωρό» και χτες κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων

Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2024

Μαζική η απάντηση και στην προσπάθεια τρομοκράτησης
Ενα απαράδεκτο κλίμα αστυνομοκρατίας και προκλητικής επιχείρησης τρομοκράτησης των απεργών που διαδήλωναν χτες στην Αθήνα επιχειρούσε να στήσει από το πρωί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σε δρόμους γύρω από τα Προπύλαια που οδηγούν στην Πανεπιστημίου, ομάδες αστυνομικών τόσο ένστολοι όσο και με πολιτικά σταματούσαν στον σωρό διαδηλωτές και απεργούς, ρωτούσαν «πού πηγαίνουν» και έκαναν ελέγχους σε προσωπικά αντικείμενα. Προχωρούσαν και σε προσαγωγές χωρίς κανένα λόγο.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε επιτόπου παρέμβαση, απαιτώντας να σταματήσει αυτή η άθλια επιχείρηση, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει τους εργαζόμενους και τη νεολαία από το να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις θα πέσει στο κενό.

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση στη ΓΑΔΘ

Παρόμοιο κλίμα στήθηκε και στη Θεσσαλονίκη από τις κατασταλτικές δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν στην αναίτια προσαγωγή 5 διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και απεργοί - μέλη του ΣΕΤΗΠ και του Επιχειρησιακού Σωματείου «Teleperformance».

Οι προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν την ώρα που οι διαδηλωτές κατευθύνονταν προς τις συγκεντρώσεις κρατώντας απεργιακές σημαίες. Η μία προσαγωγή μετατράπηκε μάλιστα σε σύλληψη με την απαράδεκτη και ανυπόστατη κατηγορία της οπλοκατοχής, καθώς «οι σημαίες των απεργών διαδηλωτών αποτελούν εν δυνάμει όπλο» (!).

Παρέμβαση στη ΓΑΘΔ για να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο απεργός που συνελήφθη πραγματοποίησαν αμέσως μετά το τέλος των απεργιακών κινητοποιήσεων το ΚΚΕ και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων.

Συγκεκριμένα, ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, ο Θεόφιλος Στεφανίδης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Τομπουλίδης, δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης και ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, σε παρέμβασή τους στη ΓΑΔΘ απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση του απεργού - διαδηλωτή καταγγέλλοντας την απαράδεκτη ποινικοποίηση της συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις με τις σημαίες των σωματείων τους και την όξυνση της τρομοκρατίας.

Λίγο αργότερα ο διαδηλωτής αφέθηκε ελεύθερος, σχηματίστηκε όμως σε βάρος του δικογραφία. «Στόχος τους είναι να αποτρέψουν τους εργαζόμενους και την νεολαία από τη μαζική συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Σε μία περίοδο που θερίζει η ακρίβεια, με καθηλωμένους μισθούς που δεν φτάνουν ούτε μέχρι 15 του μήνα και την Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους (Ουκρανία - Μέση Ανατολή), η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ.

Κλιμακώνεται η καταστολή

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο σκηνικό επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση και στις 17 Νοέμβρη, μέρα που οργανώνονταν οι μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Και εκείνη τη μέρα, τόσο σε Αθήνα όσο και Θεσσαλονίκη ομάδες αστυνομικών είχαν στήσει μπλόκα από το μεσημέρι, έτσι που για να φτάσουν οι διαδηλωτές στα σημεία των συγκεντρώσεων να πρέπει να περάσουν από απανωτούς ελέγχους, ενώ γίνονταν διαρκώς προσαγωγές «στον σωρό».

Εντονα είχε αντιδράσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προχωρώντας σε παρέμβαση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες και να σταματήσει το όργιο τρομοκρατίας.

Στην Αθήνα μάλιστα, παρέμβαση στη ΓΑΔΑ είχε πραγματοποιήσει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές.