Υπερεντατικοποίηση της δουλειάς για τους υγειονομικούς, ταλαιπωρία και κίνδυνοι για τον λαό
Μπροστά στη σύσκεψη σωματείων, φορέων και συνδικαλιστών, που διοργανώνει την Τετάρτη 27 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., στην Πάτρα (πολυχώρος «Royal», Ακτή Δυμαίων 51), η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, συνεχίζονται καθημερινά οι περιοδείες, επαφές και συζητήσεις σε χώρους δουλειάς σε όλη την περιοχή, με σκοπό την ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα.
Οπως επισημάνθηκε στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, με επικεφαλής τον Βασίλη Μιχαλόπουλο, το νοσοκομείο, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, με μόλις 13 μόνιμους γιατρούς (ο οργανισμός προβλέπει 43), απ' τους οποίους οι 6 μετακινούνται και σε άλλες δομές Υγείας, είναι εντελώς υποβαθμισμένο.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του, ουσιαστικά, δεν αφορούν γενικό νοσοκομείο ούτε καν ένα στελεχωμένο Κέντρο Υγείας. Ηδη, έκδηλη είναι η αγωνία στην ευρύτερη περιοχή για πιθανό «λουκέτο» ή και επίσημη υποβάθμιση του ιδρύματος σε μικρότερης κλίμακας μονάδα. Την ίδια ώρα που αυτό καλείται να εξυπηρετήσει ανάγκες σχεδόν για όλη τη βόρεια Ηλεία, με μόνιμο πληθυσμό χιλιάδων κατοίκων, αντίστοιχα χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης, σε συσκευαστήρια και εργοστάσια τροφίμων κι άλλες δραστηριότητες, τα μόνα που που λειτουργούν υποτυπωδώς είναι η Χειρουργική, το Αιματολογικό και το Ακτινολογικό Τμήμα, χωρίς να υφίστανται άλλες βασικές κλινικές όπως π.χ. Καρδιολογική, Παθολογική!
Μάλιστα, από τους εργαζόμενους σημειώθηκε ότι ακόμη και όσον αφορά τις κατηγορίες των «άγονων» για «κίνητρα» προσλήψεων που προβάλλει η κυβέρνηση, αυτό εντάχθηκε στη δεύτερη (Β'), όχι στην πρώτη (Α'), κάτι που προκαλεί μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς που αφορούν στην περιοχή.
Αντίστοιχα στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιάννη Γεωργίου, καυτηριάστηκε η μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού, κυρίως παθολόγων, όπου υπάρχει μόλις ένας μόνιμος και ένας με «μπλοκάκι», με τις ανάγκες να καλύπτονται από μετακινούμενους γιατρούς από άλλους νομούς, κατάσταση που δεν επιλύεται για χρόνια!
Τονίστηκε ότι απ' τους 97 γιατρούς που προβλέπονται από τον πεπαλαιωμένο, από το παλαιότερο νοσοκομείο της πόλης, οργανισμό, οι περισσότεροι εργάζονται είτε ως επικουρικοί είτε με «μπλοκάκι», ενώ πολλοί μετακινούνται από άλλες δομές. Λόγω της μη αλλαγής του οργανισμού με βάση τις σημερινές ανάγκες, το παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί, με άδειες να οφείλονται από το 2017 (!), όπως και εκατοντάδες ώρες ρεπό. Επιπλέον, με βάση το ίδιο οργανόγραμμα, στο νοσοκομείο προβλέπονται μόλις 150 κλίνες ενώ οι ανάγκες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.
Αυτά την ώρα που το ΓΝ Πύργου εφημερεύει καθημερινά, έχοντας προσωπικό διαφόρων σχέσεων εργασίας και τους ασθενείς, λόγω μη κάλυψης των αναγκών τοπικά, να μετακινούνται σε πολλές περιπτώσεις σε νοσοκομεία εκτός νομού, κύρια προς την Πάτρα και ειδικά προς το ΠΓΝ στο Ρίο.
Συναντήσεις έγιναν, επίσης, με τους διοικητές των νοσοκομείων Αμαλιάδας, Μ. Μπαχού, και Πύργου, Σ. Πολίτη, με αναφορά και στις προσπάθειες αντιμετώπισης προβλημάτων.
Απ' την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ επισημάνθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει συνολικά η δημόσια Υγεία στη χώρα, με τις συνέπειες να είναι έντονες στα νοσηλευτικά ιδρύματα, κάτι που βιώνουν καθημερινά οι υγειονομικοί και ο λαός.
Εγινε αναφορά στις θέσεις του Κόμματος για σύγχρονη, δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους και τονίστηκε πως και για τα τοπικά ζητήματα θα συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξης και εξεύρεσης λύσεων, ασκώντας πίεση προς κάθε αρμόδιο φορέα, καλώντας σε κοινή πάλη με το ΚΚΕ και τους εργαζόμενους στους δύο χώρους.
Αντίστοιχες συναντήσεις πραγματοποίησε η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ με αντιπροσωπείες της Ενωσης Ιατρών και του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ του νησιού. Οπως υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, από τους εκπροσώπους των υγειονομικών, το νοσοκομείο λειτουργεί με μόλις 29 από τους προβλεπόμενους 69 στον οργανισμό του μόνιμους γιατρούς και με 40% ελλείψεις στο παραϊατρικό προσωπικό, με όσους δουλεύουν κατά το ήμισυ να είναι συμβασιούχοι!
Πιο τραγική είναι η εικόνα στην Παθολογική με μόλις έναν μόνιμο γιατρό, όπως και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου επίσης ένας γιατρός καλείται να καλύψει ανάγκες για 34 ασθενείς.
Η λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος γίνεται το λιγότερο αφόρητη, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, ενώ πρόκειται για καταστάσεις που δημιουργούν τεράστια πίεση στους υγειονομικούς και αρκετούς κινδύνους για τους εργαζόμενους και τον λαό συνολικά, με τις μετακινήσεις για ζητήματα υγείας εκτός νησιού να αποτελούν για πολλές περιπτώσεις καθεστώς!