ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αύξηση των τιμολογίων τον Δεκέμβρη και τα χειρότερα είναι μπροστά

Στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η αύξηση της τιμής του ρεύματος, διαχρονικά, έχει ως κύρια αιτία την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και τα εργαλεία που έρχονται να υπηρετήσουν ακριβώς αυτήν την πολιτική

Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2024

Eurokinissi

Πολύ βαρύς αναμένεται να είναι ο χειμώνας για τα πορτοφόλια των λαϊκών νοικοκυριών, αφού, όπως όλα δείχνουν, το ράλι στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Ηδη, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται στα ύψη μετά την εκτόξευση κατά 150% μέσα σε λίγες μέρες την προηγούμενη βδομάδα και εκατομμύρια νοικοκυριά περιμένουν με αγωνία πώς θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια του Δεκέμβρη. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τον Νοέμβρη η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 143,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 91,51 τον Οκτώβρη. Δηλαδή αύξηση 56%, που αναμένεται να «περάσει» στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών τον επόμενο μήνα.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί, κάτι που προκύπτει και από την - προ ημερών - κοινή επιστολή των 3 βιομηχανικών συνδέσμων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Με αυτήν αναφέρονται σε μια σειρά από παράγοντες όπως η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών που θα αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση, η αύξηση των εισαγωγών Ενέργειας από την Ουκρανία όπου από 1 Δεκέμβρη θα έχουμε και αύξηση της φέρουσας ικανότητας του δικτύου, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, που έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 47 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά και η μείωση της παραγωγής των ΑΠΕ λόγω της εποχής.

Είναι γεγονός ότι και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως οι βιομήχανοι, αλλά και οι κυβερνήσεις διαχρονικά επιστρατεύουν μια σειρά από επιχειρήματα και λόγους στα οποία αποδίδουν την εκτόξευση των τιμών. Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική. Είτε με καύσωνα είτε με κρύο είτε με αέρα είτε με άπνοια, τα ηλεκτροσόκ που παθαίνουν τα λαϊκά νοικοκυριά από τους φουσκωμένους λογαριασμούς διαδέχονται το ένα το άλλο. Και αυτό ανεξάρτητα μάλιστα από το ποσοστό με το οποίο συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα οι ΑΠΕ, οι οποίες διαφημίζεται ότι παράγουν τάχα φτηνότερο ρεύμα.


Θα παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η αύξηση της τιμής του ρεύματος, διαχρονικά, έχει ως κύρια αιτία την «απελευθέρωση» της αγοράς και τα εργαλεία που έρχονται να υπηρετήσουν ακριβώς αυτό το πλαίσιο, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, όπως η πολιτική της «πράσινης μετάβασης», η απολιγνιτοποίηση και το Χρηματιστήριο της Ενέργειας.

Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους

Ενα ενδεικτικό στοιχείο είναι η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, δηλαδή ένα μέγεθος που επηρεάζει και καθορίζει τα κόστη της χονδρικής αγοράς στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο και κατά συνέπεια της λιανικής.

Ας δούμε τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Ξεκινάμε από το 2014 ως έτος αναφοράς μιας και πρόκειται για μια περίοδο κομβική για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας.

- Το 2014 η μέση τιμή ήταν στα 75,4 ευρώ/MWh.

- Το 2015 η μέση τιμή ήταν 56,9 ευρώ/MWh

- Το 2016 η μέση τιμή ήταν 50,2 ευρώ/MWh

- Το 2017 η μέση τιμή ήταν 68,8 ευρώ/MWh

- Το 2018 η μέση τιμή ήταν 68,4 ευρώ/MWh

- Το 2019 η μέση τιμή ήταν 71,7 ευρώ/MWh

- Το 2020 η μέση τιμή ήταν 58,9 ευρώ/MWh

- Το 2021 η μέση τιμή ήταν 132,1 ευρώ/MWh.

Τον Δεκέμβρη του 2021 η τιμή έφτασε τα 264,3 ευρώ και το αναφέρουμε αυτό γιατί ήδη η τιμή εμφάνιζε αύξηση κατά 100% πριν καν ξεκινήσει ο πόλεμος ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Το λέμε αυτό γιατί οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις στην ΕΕ απέδιδαν αποκλειστικά και μόνο στον πόλεμο την - αναμενόμενη - αύξηση που προκλήθηκε τους επόμενους μήνες και όπου βέβαια προφανώς επέδρασε η πολεμική σύρραξη. Αλλά είτε με είτε χωρίς πόλεμο η τιμή της Ενέργειας αυξάνεται...

- Το 2022 η μέση τιμή ήταν 306,5 ευρώ/MWh και μάλιστα τον Αύγουστο του 2022 έφτασε τα 454,9 ευρώ.

- Το 2023 η μέση τιμή ήταν 132,6 ευρώ/MWh.

- Τον φετινό Οκτώβρη η μέση τιμή του 2024 ήταν 113,9 ευρώ/MWh και περιμένουμε να δούμε πού τελικά θα φτάσει μετά τις αυξήσεις των τελευταίων ημερών.

Πάμε όμως να δούμε μερικά στοιχεία και από τη λιανική αγορά ρεύματος.

- Μέσα στη δεκαετία 2005 - 2016 οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά περίπου 150%, φτάνοντας το 2016 τα 0,17 ευρώ η κιλοβατώρα, από 0,07 ευρώ/kWh το 2005, σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας εκείνη την εποχή.

- Από τον Μάρτη 2021 έως τον Ιούλη 2022 η τιμή της κιλοβατώρας κυμαινόταν μεταξύ 0,068 και 0,102 ευρώ, με μέσο όρο τα 0,085 ευρώ.

- Τον Αύγουστο 2022 οι τιμές έφτασαν μεταξύ 0,486 και 0,68 ευρώ, με μέσο όρο τα 0,583 ευρώ.

- Τον Σεπτέμβρη 2022 έχουμε νέες αυξήσεις, με τιμές μεταξύ 0,788 και 1,0864 ευρώ και μέσο όρο για την κιλοβατώρα τα 0,9372 ευρώ.

- Σήμερα, Νοέμβρη 2024, η ΔΕΗ χρεώνει το σταθερό τιμολόγιο 0,145 ευρώ, το κυμαινόμενο 0,18 ευρώ και το ειδικό τιμολόγιο 0,15 ευρώ.

Συνοπτικά, σήμερα ένα νοικοκυριό πληρώνει το ρεύμα αυξημένο κατά 107% σε σχέση με το 2005.

Η αλήθεια δεν κρύβεται

Είναι προφανές ότι οι θεματοφύλακες της «πράσινης μετάβασης» δεν μπορούν άλλο να συγκαλύψουν την εγκληματική στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας. Πολιτική που υλοποίησαν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 20 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η Ενέργεια - εμπόρευμα είναι χρηματιστηριακό προϊόν, όπου στη διαμόρφωση των τιμών επιδρούν πολλοί παράγοντες (οικονομικοί, γεωπολιτικοί), με τον λογαριασμό να καταλήγει πάντα στον λαό. Μόνοι κερδισμένοι είναι οι ενεργειακοί όμιλοι (παραγωγοί ή/και πάροχοι), που απογειώνουν τα κέρδη τους, αλλά και οι ΑΠΕτζήδες, που έχουν εξασφαλίσει εγγυημένες τιμές ...μέχρι να σβήσει ο ήλιος, από «ειδικούς λογαριασμούς» τους οποίους πληρώνουν από την τσέπη τους τα νοικοκυριά, είτε η «πράσινη» Ενέργεια καταλήξει στο δίκτυο είτε όχι.

Αυτή είναι η «κανονικότητα» της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», που εκτός των άλλων απαξιώνει εγχώριες, φτηνές πηγές Ενέργειας, όπως ο λιγνίτης, για να ανοίγει «επενδυτικός χώρος» στα κεφάλαια της «πράσινης» Ενέργειας.

Ο μύθος της Ελλάδας - ενεργειακού κόμβου, που θα εξασφάλιζε τάχα φτηνότερη Ενέργεια στον λαό, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί δεν αποκλίνουν ρούπι από αυτήν τη στρατηγική και οι προτάσεις τους για την ακρίβεια στο ρεύμα έχουν τα ίδια «προαπαιτούμενα» με την πολιτική της κυβέρνησης: Να διασφαλίζεται η κερδοφορία των ομίλων, να δημιουργείται χώρος για «πράσινες» επενδύσεις, να προχωράνε η «απελευθέρωση» και η «συνδεσιμότητα» των δικτύων, να λειτουργεί απρόσκοπτα η καπιταλιστική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, να θωρακίζεται η δημοσιονομική σταθερότητα σε βάρος των αναγκών του λαού...


Κ. Πασ.