Ουκρανική αντιπροσωπεία στη Νότια Κορέα για να ζητήσει όπλα
Russian Defense Ministry Press |
Σε αυτό το κλίμα καταγράφονται και οι χτεσινές προειδοποιήσεις του Ρώσου αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Σ. Ριάμπκοφ, ο οποίος ανέφερε πως «είναι κοντά η στιγμή που δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσουμε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως πλήρη μέρη της σύγκρουσης». Ο ίδιος κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει το «σπιράλ κλιμάκωσης» στην Ουκρανία, προτού η κατάσταση γίνει πολύ επικίνδυνη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ΗΠΑ.
Η Δύση «τρέφει μια επικίνδυνη αυταπάτη ότι μπορεί να νικήσει τη Ρωσία στρατηγικά», ανέφερε ο Ριάμπκοφ, επισημαίνοντας ότι «μια πυρηνική δύναμη δεν μπορεί να νικηθεί», ενώ πρόσθεσε πως όλοι οι στόχοι και σκοποί της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία «σίγουρα θα επιτευχθούν».
Η Ρωσία εκτόξευσε τον νέο υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik ως απάντηση για την πρώτη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και αντίστοιχα βρετανικών πυραύλων «Storm Shadow» για να πλήξουν το ρωσικό έδαφος με την άδεια της «Δύσης», ενώ προχθές ανακοίνωσε πως προετοιμάζει απάντηση σε νέες επιθέσεις με ATACMS.
Εξάλλου η Μόσχα συνεχίζει τις εργασίες για να θέσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Sarmat» - μέρος του στρατηγικού πυρηνικού της οπλοστασίου - δήλωσε χτες Ρώσος αξιωματούχος. Ο πύραυλος «Sarmat» έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές σε στόχους που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, αλλά η ανάπτυξή του έχει καθυστερήσει λόγω ανεπιτυχών δοκιμών.
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας - άνω σώμα του ρωσικού Κοινοβουλίου - ενέκρινε χτες το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2025-'27, ενώ είχε ήδη εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από την Κρατική Δούμα (κάτω σώμα του Κοινοβουλίου) και πλέον απομένει να υπογραφεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.
Ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα φτάσουν σχεδόν τα 13.500 δισ. ρούβλια (περίπου 119 δισ. ευρώ), ποσοστό μεγαλύτερο του 6% του ρωσικού ΑΕΠ.
Συνολικά τουλάχιστον το 40% του ρωσικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2025 θα είναι αφιερωμένο στην Αμυνα και την Εθνική Ασφάλεια.
Ηδη το 2024 οι «αμυντικές» δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 70% σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας, μαζί με τις επενδύσεις για την ασφάλεια, το 8,7% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τον Πούτιν.
Ο ίδιος υπέγραψε στα μέσα Σεπτέμβρη διάταγμα που προβλέπει την αύξηση κατά περίπου 15% των Ρώσων στρατιωτών, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 1,5 εκατομμύριο.
Το ποσοστό του πληθωρισμού παραμένει γύρω στο 8,5% (διπλάσιος από τον στόχο του 4%), επηρεάζοντας σημαντικά την αγοραστική δύναμη των Ρώσων, η οποία έχει πληγεί και από τις επιπτώσεις των «δυτικών» κυρώσεων.
Ουκρανική αντιπροσωπεία επισκέπτεται τη Νότια Κορέα αυτή τη βδομάδα, για να συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ και να συζητήσει τη στρατιωτική στήριξη της Σεούλ.
Η αντιπροσωπεία έχει ήδη συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, για να ανταλλάξουν απόψεις για τον πόλεμο με τη Ρωσία, έγραψε η νοτιοκορεατική εφημερίδα «DongA Ilbo», επικαλούμενη πηγές.
Οπως μετέδωσε χτες το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, η αντιπροσωπεία υπό τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ, πιθανόν «θα μοιραστεί πληροφορίες για την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία» και θα επιδιώξει να πείσει τη Σεούλ να στείλει στο Κίεβο εξοπλισμό. Η Σεούλ έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο εξαγωγέα στρατιωτικού υλικού, αλλά μέχρι στιγμής έχει προσφέρει στην Ουκρανία «μη θανατηφόρα» βοήθεια και εξοπλισμό αποναρκοθέτησης.
Προ ημερών οι «Financial Times» υποστήριξαν ότι εκτός από «drones κινεζικής και ιρανικής κατασκευής» η Ρωσία «χρησιμοποιεί Bορειοκορεάτες στρατιώτες ή ακόμα και βαλλιστικούς πυραύλους από την Πιονγιάνγκ» και «σύντομα θα δούμε μαχητές Χούθι από την Υεμένη να πολεμούν στο πλευρό Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία», σύμφωνα με μια σύμβαση στρατολόγησης στη διάθεση της εφημερίδας.
Στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του G7 στην Ιταλία, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αν. Μπέρμποκ δήλωσε ότι «εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες (σ.σ. για τη στρατολόγηση Υεμενιτών) θα είναι μια ακόμα απόδειξη ότι στη διεξαγωγή του πολέμου ο Ρώσος Πρόεδρος δεν γνωρίζει όρια».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ουάσιγκτον επισπεύδει την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ώστε να ενισχύσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό μέτωπο. Ανέφερε επίσης ότι η εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» στο G7 και πρέπει να διαπιστωθεί ποια είναι τα ανταλλάγματα που λαμβάνει η Πιονγιάνγκ.
Την επιβολή κυρώσεων σε πολλές κινεζικές εταιρείες, που υποστηρίζει ότι βοήθησαν ρωσικές εταιρείες να αναπτύξουν επιθετικά drones κατά της Ουκρανίας, προωθεί η ΕΕ.
Το «Bloomberg» ανέφερε από τον Ιούλη ότι κινεζικές και ρωσικές εταιρείες αναπτύσσουν ένα επιθετικό drone παρόμοιο με ένα ιρανικό μοντέλο που χρησιμοποιείται στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Κομισιόν εξετάζει επίσης την επιβολή περιορισμών σε πρόσθετα ρωσικά πετρελαιοφόρα, για να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να παρακάμπτει τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το «Bloomberg».
Για να τεθούν σε εφαρμογή τα προτεινόμενα μέτρα, απαιτούν την υποστήριξη και των 27 κρατών - μελών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες από τις εταιρείες έχουν ήδη έρθει αντιμέτωπες με κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η ΕΕ φέρεται να πρότεινε επίσης την προσθήκη στη λίστα κυρώσεων ενός Κινέζου υπηκόου, ο οποίος ελέγχει εταιρεία που παραβιάζει τους εμπορικούς περιορισμούς. Αναφέρεται ότι πρόκειται για εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ που παρείχε σε ρωσικές στρατιωτικές εταιρείες απαγορευμένα μικροηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην απόφαση να αναπτυχθούν στρατεύματα στη Ρωσία.
Αλλες προτεινόμενες κυρώσεις θα πλήξουν τις ρωσικές εταιρείες που μεταφέρουν πετρέλαιο, καθώς και πολλά στελέχη στρατιωτικού προσωπικού και εταιρειών.
Ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την ενίσχυση της επιβολής των υφιστάμενων μέτρων, η ΕΕ προτείνει επίσης εμπορικούς περιορισμούς σε δεκάδες εταιρείες που παρέχουν βοήθεια στη Μόσχα, της Σερβίας, του Ιράν, της Ινδίας, της Ταϊλάνδης, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κίνας.
Στο μεταξύ πληθαίνουν τα «επεισόδια» στη Βαλτική Θάλασσα: Τη Δευτέρα δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52 Stratofortress αναχαιτίστηκαν από δύο ρωσικά μαχητικά Su-27 κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας την αναχαίτιση «ασφαλή και επαγγελματική».
Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις με τη Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τη Δευτέρα τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 πέταξαν μαζί με φινλανδικά F/A-18Cs κατά τη διάρκεια μιας αμερικανο-φινλανδικής άσκησης στον εναέριο χώρο της Φινλανδίας. Η άσκηση περιελάμβανε «προσομοιώσεις ρίψεων αέρος - εδάφους που αποδεικνύουν την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε σε αποστολές με χρήση πυρών», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία της Φινλανδίας, προσθέτοντας ότι η άσκηση συνέβαλε στη συλλογική άμυνα και αποτροπή του ΝΑΤΟ στον βορρά.