ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Τεράστιες ελλείψεις και στα πιο στοιχειώδη

Περιοδεία χτες στη δομή - «φυλακή» της Μαλακάσας από κλιμάκιο του ΚΚΕ

Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2024

Από την επίσκεψη στη δομή της Μαλακάσας
Mπροστά στις μεγάλες ελλείψεις ακόμα και στη στοιχειώδη περίθαλψη, στην υγεία, σε φάρμακα, αντιβιώσεις, υγειονομική περίθαλψη, η οποία πολλές φορές γίνεται χωρίς διερμηνεία, βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφτηκε τη δομή αιτούντων άσυλο στη Μαλακάσα. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Στεφανάκης, από την Επιτροπή Μεταναστών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Λίνα Κροκίδη, μέλος της Διατμηματικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα Προσφύγων - Μεταναστών, και Αλεξάνδρα Λάμπρου, στέλεχος του ΚΚΕ, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών.

Η ίδια η δομή ένας χώρος γεμάτος συρματοπλέγματα, όπου στα «τσίγκινα κουτιά», τα κοντέινερ, στεγάζει πολύ ανθρώπινο πόνο, από ξεριζωμένους από τον τόπο τους λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και της καταστροφής και καταδίκης ολόκληρων λαών να ζουν στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τελικά να οδηγούνται στην προσφυγιά, να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στα περάσματα του θανάτου και να καταλήγουν έγκλειστοι. Μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά και οι νέοι. Οπως διαπίστωσε και το κλιμάκιο του ΚΚΕ, μεγάλος αριθμός παιδιών τυπικά έχουν επαφή με την εκπαίδευση, χωρίς, όμως, να υπάρχουν τμήματα ένταξής τους. Η έλλειψη διερμηνέων, δε, μόλις 8 στον αριθμό, ενώ πριν ήταν 16, χωρίς να ήταν αρκετοί και αυτοί, προκαλεί καθυστερήσεις στην καταγραφή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το 25ήμερο του περιορισμού της ελευθερίας του αιτούντα άσυλο, αλλά και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ασύλου.

Από τη συζήτηση με τους διαμένοντες
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διοικητή της δομής Χάρη Χρήστου. Μιλώντας με εργαζόμενους, τόνισε τη στήριξή του KKE στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων στις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης ενάντια στην τραγική υποστελέχωση, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Επισημάνθηκε δε η ανάγκη ύπαρξης μόνιμου προσωπικού και όχι με ολιγόμηνες ανανεούμενες συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε μόνιμη εργασιακή ομηρεία.

Μετά την περιοδεία, η Μ. Κομνηνάκα δήλωσε: «Η σημερινή επίσκεψη (σ.σ. χτεσινή) στα δύο ΚΥΤ στη Μαλακάσα επιβεβαιώνει την πραγματικά δύσκολη, για να μην πούμε τραγική, κατάσταση που συνεχίζει σε όλες τις δομές των προσφύγων. Μετά και τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) επίσκεψη στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, με τους πάνω από 3.500 πρόσφυγες, αντίστοιχα, την άθλια κατάσταση στην Σάμο και, εδώ, βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν την αίτηση ασύλου τους.

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε βασικές υποδομές, ακόμα και στη στοιχειώδη περίθαλψη, στην υγεία, με ελλείψεις σε φάρμακα, αντιβιώσεις, υγειονομική περίθαλψη που γίνεται χωρίς διερμηνεία. Εκατοντάδες παιδιά που τυπικά μπορεί να έχουν επαφή με την εκπαίδευση, όμως, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τμήματα ένταξης, άρα, μιλάμε για ανθρώπους που στερούνται τα στοιχειώδη. Ως ΚΚΕ διεκδικούμε όσο χρόνο μένουν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα μας να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, φιλοξενίας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόσβασης στην εκπαίδευση για τα παιδιά, να είναι σε ανοιχτές δομές και όχι φυλακισμένοι, να γίνονται γρήγορες διαδικασίες απόδοσης ασύλου με σεβασμό στη Συνθήκη της Γενεύης και μεταφορά αυτών των ανθρώπων στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, εκεί που θέλουν να πάνε. Επιτέλους, διεκδικούμε να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δηλαδή, αυτοί που ανάβουν το φιτίλι που γεννά την προσφυγιά, τη φτώχεια και τον ξεριζωμό, στη συνέχεια "νίπτουν τας χείρας τους " για τα βάρβαρα αποτελέσματα που προκαλούν".

«Μαντρωμένη» ζωή

Στη Μαλακάσα υπάρχουν, στην ουσία, δύο δομές. Στη νεότερη, τη δεύτερη (σ.σ. Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης), που φτιάχτηκε το 2020, υποβάλλονται από τους ξεριζωμένους αιτήσεις ασύλου και μετά το 25ήμερο - που πολλές φορές κρατά περισσότερο λόγω έλλειψης διερμηνέων - κατά τη διάρκεια του οποίου δεν επιτρέπεται να βγουν έξω από τη δομή, μεταφέρονται στην πρώτη, που φτιάχτηκε το 2016 ή σε άλλες δομές. Η δεύτερη δομή έχει χωρητικότητα 1.500 ατόμων και σήμερα έχει 1.257. Οπως μας είπαν εργαζόμενοι, από τον Απρίλη με την αύξηση των ροών φέρεται να έχουν περάσει για καταγραφή πάνω από 3.000 άτομα κύρια από τη Ρόδο και την Κρήτη ή από ναυάγια σε άλλες περιοχές της χώρας όπως η Πελοπόννησος. Η πρώτη δομή (σ.σ. Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Ασυλο), που είναι μόνο δομή φιλοξενίας, έχει χωρητικότητα 1.971 άτομα και φιλοξενεί 1.440.

Το σύνολο των δομών περιβάλλεται από εξωτερική περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, η οποία, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο των απαραίτητων συστημάτων ελέγχου, όπως τουρνικέ, μαγνητικές πύλες, x-rays, σύστημα access control δύο παραγόντων (ταυτότητα και δακτυλικό αποτύπωμα), αποτελεί μια σύγχρονη "φυλακή" της ΕΕ.

Επιπλέον, σε όλη την έκταση έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί "έξυπνο" λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα, ενώ έχει τη δυνατότητα να δίνει ειδοποιήσεις και εικόνα στο Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, στο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και στα Κέντρα Ελέγχου λοιπών εμπλεκόμενων φορέων (π.χ. Ελληνική Αστυνομία)».

Τραγικές ελλείψεις στην Υγεία

Στις συζητήσεις που είχαν τα μέλη της αντιπροσωπείας με εργαζόμενους καταγγέλθηκαν οι σοβαρές ελλείψεις στην Υγεία. Το ιατρείο της δομής διαθέτει μόνο δύο γιατρούς (γιατρός Εργασίας, γυναικολόγος), που περιθάλπουν όλον τον πληθυσμό της δομής, μέχρι το μεσημέρι με 5ήμερη απασχόληση. Παιδίατρος υπάρχει κάθε Δευτέρα από ΜΚΟ, τη στιγμή που το camp υπολογίζεται πως έχει 200 - 300 ανήλικους. Υπάρχει μία νοσηλεύτρια και μία μαία που εργάζεται 4 ώρες μία φορά τη βδομάδα. Αναφέρθηκε ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη από πριν, δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, ενώ τα φάρμακα είναι ελάχιστα. Υπάρχουν μεταδοτικά νοσήματα, όπως ψώρα, για τα οποία δεν υπάρχουν φάρμακα. Υπάρχουν βαριά ασθενείς και ευάλωτοι, που αν φτάσουν στο ιατρείο υποβάλλεται αίτημα στο ΥΜΑ για προτεραιοποίηση έκδοσης κάρτας αιτούντα άσυλο. Οσον αφορά την ψώρα, το ιατρείο διαθέτει για την αντιμετώπισή της μόνο αντισταμινικά. Εξάλλου, η έλλειψη διερμηνέων είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς. Το προσωπικό εργάζεται με συμβάσεις. Παράλληλα, υπάρχουν άλλοι δύο γιατροί γυναικολόγοι και μία νοσηλεύτρια ΜΚΟ.

Οσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων, αναφέρθηκε πως υπάρχουν 15 παιδιά που φοιτούν σε νηπιαγωγείο, 50 σε Δημοτικό Σχολείο, 30 σε Γυμνάσιο - Λύκειο. Ωστόσο, μόνο ένα Δημοτικό έχει τάξη υποδοχής, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά στην ουσία «κολυμπάνε στα βαθιά», αφού δεν υπάρχει για αυτά ενισχυτική διδασκαλία. Ετσι, παιδιά από τη Συρία, όπως μας είπαν εργαζόμενοι, μεταφέρονται σε τάξεις του Δημοτικού για να παρακολουθούν το μάθημα, χωρίς καμιά βοήθεια και προετοιμασία. Υπάρχει δε μόνο ένα απογευματινό Δημοτικό για απογευματινή ενισχυτική διδασκαλία αλλά ακόμα δεν έχει διοριστεί εκπαιδευτικός.


Γ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκλεισμένοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ξεριζωμένοι (2020-12-31 00:00:00.0)
Ερώτηση για την κατάσταση στη δομή της Μαλακάσας (2020-04-07 00:00:00.0)
Επικίνδυνες οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς για χιλιάδες εγκλωβισμένους (2019-09-14 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου για τις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών (2018-09-22 00:00:00.0)
Ανάγκη για αύξηση των χώρων αξιοπρεπούς διαβίωσης (2018-08-15 00:00:00.0)
Προβλήματα από την έλλειψη επαγγελματιών διερμηνέων για τους ασθενείς πρόσφυγες (2018-05-22 00:00:00.0)