ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Σημαντικά ενεργειακά πρότζεκτ για την Κεντρική Ασία

Κυριάρχησαν στις συνομιλίες Πούτιν - Τοκάγεφ στην Αστάνα

Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2024

Από τη συνάντηση Πούτιν - Τοκάγεφ στην Αστάνα
Σημαντικά ενεργειακά πρότζεκτ, αλλά και οι «δυτικές» κυρώσεις που εμποδίζουν την περαιτέρω οικονομική συνεργασία Ρωσίας - Καζακστάν, κυριάρχησαν στις προχθεσινές συνομιλίες στην Αστάνα μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών, Βλ. Πούτιν και Κ. Τζ. Τοκάγεφ. Τον Πούτιν συνόδευε σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό του συμβούλιο, ενώ χθες συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της στρατιωτικής «συμμαχίας» Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), επίσης στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Σε ένδειξη ότι Μόσχα και Αστάνα διατηρούν μια «ισχυρή και ολοκληρωμένη εταιρική σχέση», υπογράφηκαν από τους δύο ηγέτες 20 έγγραφα συνεργασίας και Κοινή Δήλωση για την «ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο μιας νέας παγκόσμιας τάξης» την οποία προτάσσουν η Ρωσία, η Κίνα και οι «εταίροι» τους, απέναντι σε ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Ανάμεσα σε άλλα ο Πούτιν αποκάλυψε τα σχέδια της Ρωσίας να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στο Ουζμπεκιστάν μέσω του Καζακστάν. Υπεγράφη συμφωνία με την «Gazprom» για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Καζακστάν στο Κιργιστάν, ενώ εξετάζονται μακροπρόθεσμες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στο Καζακστάν.

Η Μόσχα έχει στρέψει τις ροές φυσικού αερίου και συνολικά τις εξαγωγές Ενέργειας προς τις αγορές της Ασίας, μετά τις «δυτικές» κυρώσεις, ενώ το Καζακστάν, σημαντικός «παίκτης» στην Κεντρική Ασία, που στέφεται επίσης προς τη «Δύση», εξελίσσεται σε διαμετακομιστικό κέντρο ρωσικής Ενέργειας στην περιοχή.

«Αυτά τα έργα θα ενισχύσουν συνολικά την ενεργειακή ασφάλεια στην Κεντρική Ασία», τόνισε ο Τοκάγεφ.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές συζήτησαν μια νέα διαδρομή εξαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Καζακστάν στην Κίνα. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου χωρητικότητας 45 δισ. κυβικών μέτρων, 10 δισ. από τα οποία θα προμηθεύονται στο βορειοανατολικό Καζακστάν και τα υπόλοιπα 35 δισ. στην αγορά της Κίνας, εξήγησε μιλώντας στην εφημερίδα «Izvestia» ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλ. Νόβακ, για να προσθέσει ότι «το έργο εξακολουθεί να συζητείται με τους Κινέζους εταίρους μας».

Στην ατζέντα των δύο ηγετών βρισκόταν και ένα σχέδιο μεταφοράς πετρελαίου του Καζακστάν μέσω ρωσικού εδάφους στη Γερμανία.

Ενόψει της επίσκεψης Πούτιν ο Καζάκος υπουργός Ενέργειας, Αλμ. Σατκαλίγιεφ, είχε εκφράσει την «ετοιμότητα» της κυβέρνησης της χώρας του να συζητήσει με τη ρωσική αντιπροσωπεία την πιθανή συμμετοχή της «Rosatom» στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού (NPP) στο Καζακστάν. Μετά το «ναι» στο δημοψήφισμα για κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, η Αστάνα έχει προσελκύσει ομίλους πυρηνικής τεχνολογίας, όπως οι CNNC της Κίνας, KHNP της Νότιας Κορέας, «Rosatom» της Ρωσίας και EDF της Γαλλίας.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους του Καζακστάν. Το 2023 το διμερές εμπόριο έφτασε σε ιστορικό υψηλό, πλησιάζοντας τα 30 δισ. δολάρια, και το διάστημα Γενάρης - Σεπτέμβρης 2024 στα 20,6 δισ. δολάρια, με το 90% των συναλλαγών να διεκπεραιώνονται σε εθνικά νομίσματα, διευκρίνισε ο Πούτιν. Επεσήμανε δε ότι παρά τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τραπεζικό τομέα παρεμποδίζεται από τις κυρώσεις της «Δύσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναφορές για κέντρο «ειρηνευτικών επιχειρήσεων» του ΝΑΤΟ (2023-10-26 00:00:00.0)
Νέα παζάρια στην Αστάνα... (2017-12-22 00:00:00.0)
Η Ενέργεια σε πρώτο πλάνο (2017-11-15 00:00:00.0)
Ενίσχυση της συνεργασίας (2017-03-29 00:00:00.0)
Συνεργασία και ανταγωνισμοί πάνε χέρι χέρι (2014-12-16 00:00:00.0)
Δημιουργία κοινοπραξίας (2000-05-20 00:00:00.0)