ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πορεύτηκαν το «Δρόμο Θυσίας» του Γρηγόρη Λαμπράκη
Πέμπτη 23 Μάη 2002

Motion Team

Πορευόμενοι στο «Δρόμο Θυσίας»...
To φιλειρηνικό κίνημα της Θεσσαλονίκης τίμησε χτες, στην επέτειο της δολοφονίας του αγωνιστή βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, τη μνήμη του μάρτυρα της ειρήνης και τη μεγάλη του προσφορά στη ζωή, την ειρήνη και τη δημοκρατία, με έναν πρωτότυπο, συμβολικό «Δρόμο Θυσίας», που ξεκίνησε από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου ξεψύχησε ο μάρτυρας, και κατέληξε στον τόπο του θανάσιμου τραυματισμού του, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, όπου έχει στηθεί το επιβλητικό μνημείο του.

Οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πορεία ειρήνης την Κυριακή, 26 Μάη. Η εκκίνηση θα γίνει στις 10 το πρωί από την είσοδο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο Καραμπουρνάκι και η πορεία θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η χτεσινή εκδήλωση ήταν μια συμβολική αντίστροφη πορεία από αυτήν που ακολούθησε το αυτοκίνητο που μετέφερε τον βαριά τραυματισμένο αγωνιστή από το σημείο που τον έριξε κάτω το τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη, μέχρι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο χτεσινός «δρόμος θυσίας» ακολούθησε πορεία από το νοσοκομείο στο σημείο που εκδηλώθηκε το δολοφονικό χτύπημα κράτους - παρακράτους, θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι ο Λαμπράκης ζει, ξαναγεννιέται κάθε μέρα στις καρδιές των χιλιάδων νέων αγωνιστών της ειρήνης και της δημοκρατίας, αγωνίζεται μαζί τους για έναν κόσμο χωρίς πόλεμο, βία και εκμετάλλευση.

Motion Team

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη
Λίγο πριν την έναρξη της πορείας το μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ, Ηλέκτρα Ραΐζη, με σύντομη ομιλία αναφέρθηκε στη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη και στο ιστορικό της δολοφονίας του, που τη χαρακτήρισε «στυγερό έγκλημα». Ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη, είπε η ομιλήτρια, «ήταν μια μεγάλη προσφορά, μια υπέρτατη θυσία στον αγώνα για την ειρήνη και την αποκατάσταση της καταπατημένης δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης, σε δηλώσεις στα ΜΜΕ λίγο πριν την έναρξη της πορείας τόνισε: «Οταν ο πόλεμος είναι πια μια καθημερινή πραγματικότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και σε άλλα μέρη του κόσμου, όταν οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι αρχές για τις οποίες έδωσαν τη ζωή τους δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αμφισβητούνται καθημερινά, το μήνυμα για αγώνα για ειρήνη είναι επίκαιρο και επιτακτικό».

Ο «Δρόμος της Θυσίας» ξεκίνησε με 15μελή ομάδα νεολαίων δρομέων με τα ειδικά μπλουζάκια της ΕΔΥΕΘ να προπορεύονται ακολουθούμενοι από πορεία εκατοντάδων φιλειρηνιστών. Οι δρομείς και οι πεζοπόροι της ειρήνης έφτασαν στο μνημείο του Λαμπράκη με πορεία μέσω των οδών Εγνατία και Βενιζέλου. Σ' όλη τη διάρκεια της πορείας η πόλη αντηχούσε από τα συνθήματα: «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή έξω από τα Βαλκάνια οι Αμερικανοί», «Αυτοί σκότωσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη. Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη Αμερικάνος δε θα μείνει» και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

Στο μνημείο του Λαμπράκη απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, που χαρακτηριστικά τόνισε πως ο συμβολισμός της τιμητικής αυτής εκδήλωσης είναι ότι «οι ήρωες δεν πεθαίνουν, οι ήρωες ζουν μέσα στις καρδιές μας. Ο δολοφονημένος Λαμπράκης έγινε η σημαία που τη σήκωσαν χιλιάδες χέρια, νεολαίοι, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλων των επαγγελμάτων. Κι αυτό γιατί η σημαία του Λαμπράκη έγραφε ειρήνη, ΟΧΙ στον πόλεμο, ΟΧΙ στους εξοπλισμούς...».

Στεφάνια στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη κατέθεσαν η ΕΔΥΕΘ, η ΚΟΘ του ΚΚΕ, η ΚΝΕ, η ΠΕΑΕΑ και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

Στις άλλες πόλεις

-- Στην Κομοτηνή, την Παρασκευή 24 Μάη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, ενώ η δράση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος θα συνεχιστεί και τον Ιούνη. Το Φόρουμ Ειρήνης, στις 4 Ιούνη έχει προγραμματίσει συνάντηση των φορέων που συμμετέχουν στο Φόρουμ, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη δράση της Νέας Τάξης ενάντια στους λαούς και οι μορφές αντίστασης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

-- Τη Κυριακή, 26 Μάη, στην Καβάλα πραγματοποιείται εκδήλωση για την ειρήνη στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία, με ομιλία από το βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Χουρμουζιάδη, καθηγητή Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης. Θα ακολουθήσει αγώνας δρόμου για την ειρήνη στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο «δρόμος» αυτός έχει συμβολικό χαρακτήρα και μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά από δέκα ετών και πάνω και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Οσοι δεν μπορούν να τρέξουν θα έχουν τη χαρά να χειροκροτήσουν τους Ειρηνοδρόμους. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά φανελάκια και καπελάκια και μετά τον αγώνα αναμνηστικά διπλώματα.

-- Στην Κοζάνη, μέσα από πλατιά σύσκεψη φορέων που έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, αποφασίστηκε η διοργάνωση πορείας Ειρήνης την Κυριακή 26 Μάη. Θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από το μνημείο της Παναγιάς και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης.

-- Με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση περικύκλωσης της «Φωνής της Αμερικής» στο Εράσμιο Ξάνθης, την Κυριακή 2 Ιούνη.