ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αλλη μια συνάντηση υπό ΝΑΤΟική σκέπη

Εγινε χτες, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2024

Με συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ, συνεχίστηκε χτες το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα, μετά τις συναντήσεις των υφυπουργών Εξωτερικών, Δευτέρα και Τρίτη, για «Θετική Ατζέντα» και «Πολιτικό Διάλογο», χτες οι Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Αργότερα, ο Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε ότι συζήτησαν για τα θέματα του επικείμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα λάβει χώρα στις αρχές του 2025 (τέλη Γενάρη ή αρχές Φλεβάρη), στην Αγκυρα, παρουσία των Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Σημειωτέον, Γεραπετρίτης και Φιντάν μετέβησαν κατόπιν στη Βαλέτα (Μάλτα) για την 31η Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Κύριες θεματικές συζήτησης είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρόλος του ΟΑΣΕ στην «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας».

Σε κάθε περίπτωση, σε άλλη μια σύμπλευση πάνω σε κοινά συμφέροντα και σχέδια, οι δύο κυβερνήσεις συγκρότησαν και προωθούν ένα είδος κοινής διπλής υποψηφιότητας: Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον Τούρκο διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του γγ του ΟΑΣΕ, ενώ η Τουρκία την υποψηφιότητα της νομικού Μάνιας Τελαλιάν για τη θέση της επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού.

Ο Γεραπετρίτης είχε διμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Andrii Sybiha. Ανέφερε κατόπιν ότι ο Ουκρανός τού «έθεσε την κατάσταση στο πεδίο, η οποία δεν είναι καθόλου καλή και η οποία διαμορφώνει συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ανησυχίας, ενόψει και του χειμώνα. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση λύση, η οποία θα λαμβάνει πλήρως υπόψη της την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Και αυτό θα πρέπει να συντελεστεί το συντομότερο δυνατό, προφανώς στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει ανοίξει ξανά αποθήκες και οπλοστάσια του Ελληνικού Στρατού, στέλνοντας συνεχώς όπλα και πολεμοφόδια στην κυβέρνηση Ζελένσκι, μετατρέποντας επίσης Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη σε διαύλους ΝΑΤΟικής τροφοδοσίας του Κιέβου.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στον ...αέρα βρίσκεται η πολυθρύλητη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου (και μετά το Ισραήλ), καθώς το πρωταρχικό στάδιο των ερευνών δεν προχωράει. Το δημοσίευμα εστιάζει στην απροθυμία της Κύπρου, όμως ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η Τουρκία και οι ενστάσεις που διατυπώνει, διεκδικώντας ρόλο στα ενεργειακά σχέδια που «τρέχουν» με τη στήριξη ΗΠΑ - ΕΕ στην περιοχή.

Θυμίζουμε τις προσπάθειες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» να κάνει έρευνες ανοιχτά της Κάσου και την αντίδραση της Αγκυρας που κινητοποιήθηκε ισχυριζόμενη ότι χρειάζονται την άδειά της, καθότι οι έρευνες γίνονται στη ζώνη του περιλάλητου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το διάστημα το πλοίο να κάνει έρευνες μόνο εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

«Σε διπλωματικό επίπεδο είναι εξαιρετικά προβληματική η πιθανότητα η Αθήνα να υπαναχωρήσει σε οποιαδήποτε φάση του έργου του καλωδίου, καθώς το επίμαχο σημείο βρίσκεται εντός οριοθετημένης και διεθνώς αναγνωρισμένης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που αποτελεί και το πλέον ουσιαστικό εργαλείο που με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο», γράφει σχετικά η «Καθημερινή».