ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Προτεραιότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες

Επίσκεψη στα γραφεία της ΕΘΕΛ και συνάντηση με διοίκηση και εργαζόμενους

Πέμπτη 23 Μάη 2002

Στο αμαξοστάσιο της Εταιρίας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ) περιόδευσε χτες το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Γραμματείας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Ο υποψήφιος δήμαρχος συζήτησε με αντιπροσωπεία των σωματείων των εργαζομένων τα κυριότερα απ' τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σημείωσε τις θέσεις της παράταξης στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Κώστα Κόκκορη και, τέλος, μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων στη βάση επισκευής του αμαξοστασίου.

Βασικό συμπέρασμα των συναντήσεων ήταν ότι η προνομιακή μεταχείριση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) αποτελεί πρωταρχική ανάγκη για την Αθήνα και τους εργαζόμενους. Οτι ο σχεδιασμός και η οργάνωση των ΜΜΜ πρέπει να υπηρετούν την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των κατοίκων της πόλης, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, την πολεοδομική ανασυγκρότηση. Οτι οι συγκοινωνίες, για να υπηρετούν αυτούς τους σκοπούς, πρέπει να έχουν κοινωνικό χαρακτήρα που ουσιαστικά σημαίνει ενίσχυση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα τους.

Διαπιστώθηκε επίσης πως η ανάπτυξη των ΜΜΜ είναι ο μόνος τρόπος, το μόνο μέτρο, για την περιορισμό του ΙΧ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να συμβάλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διευκόλυνση του συγκοινωνιακού έργου με τη λήψη κατάλληλων μέτρων.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, σημείωσαν υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αντιμετώπιζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως έλλειψη προσωπικού - από το 1985 δεν είχαν γίνει προσλήψεις - ζητήματα εξειδίκευσης των οδηγών στους νέους τύπους οχημάτων κλπ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος, Κ. Κόκκορης, σημείωσε την έλλειψη επιστημονικού δυναμικού.

«Επιμένουμε στο δημόσιο χαρακτήρα συγκοινωνιών»

Ο Σπύρος Χαλβατζής, αμέσως, μετά τις συναντήσεις, δήλωσε στα Μέσα Ενημέρωσης: «Η επίσκεψη και οι συναντήσεις που είχαμε επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για την ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών. Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ως "Συμπαράταξη" τον Ενιαίο Φορέα Αστικών Συγκοινωνιών, ώστε να είναι οι Αστικές Συγκοινωνίες αξιόπιστες, φτηνές, προσιτές στους εργαζόμενους, αλλά και για να διευκολύνουν συνολικότερα τη λειτουργία της πόλης. Οι εργαζόμενοι στο χώρο των Αστικών Συγκοινωνιών και οι οδηγοί και το τεχνικό προσωπικό και το διοικητικό προσωπικό προσφέρουν ένα σημαντικό έργο και χρειάζονται τη στήριξη όχι μόνο των Αθηναίων, αλλά και της κυβέρνησης, των αρμοδίων οργανισμών, ώστε να μπορέσουν ν' αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τη θετική λειτουργία των συγκοινωνιών. Υπάρχει μια διαδικασία εκσυγχρονισμού του στόλου των οχημάτων. Αν παρθούν εκείνα τα μέτρα που θα διευκολύνουν την ίδια την κυκλοφορία των οχημάτων μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά τη λειτουργία της πόλης. Εμείς επιμένουμε στο δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών και στον Ενιαίο Φορέα».