Η Πολωνία προετοιμάζει συνομιλίες για την «ασφάλεια» στην Ανατολική Ευρώπη τον Γενάρη
Russian Defense Ministry Press |
«Εχω αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές εδώ. Αρκετές δεκάδες κεφαλές. Πολλοί λένε ότι είναι φάρσα. Ναι, το κάναμε», δήλωσε ο Λουκασένκο.
Η Μόσχα παρείχε στο Μινσκ τακτικά πυραυλικά συστήματα «Iskander» ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα και βοήθησε το Μινσκ να επανεξοπλίσει τα μαχητικά αεροσκάφη για να μεταφέρουν εξειδικευμένα όπλα. Οι πυρηνικές κεφαλές φέρεται να είναι στη Λευκορωσία από την άνοιξη.
Σχολιάζοντας τα σχέδια για την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος «Oreshnik» στη Λευκορωσία, σημείωσε ότι «η χρήση αυτών των τύπων όπλων υψηλής ισχύος φέρει μεγάλη ευθύνη», ενώ «υπενθύμισε» πως «δεν μπορεί να αναχαιτιστεί» από τα συστήματα της Ευρώπης. Εξάλλου, είπε, έχει προειδοποιήσει «εχθρούς, φίλους και αντιπάλους» ότι δεν θα γίνει δεκτή μια παραβίαση των λευκορωσικών συνόρων.
Ολα τα εξαρτήματα του εκτοξευτήρα πυραύλων «Oreshnik» κατασκευάζονται στη Λευκορωσία, πρόσθεσε.
Μόλις υπάρξει επαρκής ποσότητα πυραύλων «Oreshnik», η Ρωσία δεν θα εξετάζει πλέον τη χρήση πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας χτες σε συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Κοινωνία των Πολιτών και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά, μια επαρκής ποσότητα αυτών των οπλικών συστημάτων αιχμής θα εξαλείψει πραγματικά την ανάγκη για χρήση πυρηνικών όπλων», ανέφερε.
Στα τέλη Νοέμβρη ο Ρώσος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «ένα μπαράζ πληγμάτων με αυτούς τους πυραύλους ("Oreshnik") θα μπορούσε να συγκριθεί με τη χρήση πυρηνικών όπλων», παρότι «δεν υπάρχει πυρηνικό φορτίο και, επομένως, πυρηνική μόλυνση μετά τη χρήση» αυτών των πυραύλων.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα τελειώσει όταν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που έθεσε ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, «είτε ως αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είτε ως αποτέλεσμα ειρηνευτικών συνομιλιών». Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία αρνείται να εμπλακεί σε «διαπραγματευτική διαδικασία» και ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη της Ρωσίας.
Νωρίτερα, ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σ. Ναρίσκιν, είχε πει ότι η Μόσχα είναι κοντά στην επίτευξη των στόχων της, ενώ οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης».
«Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή δεν είναι υπέρ του Κιέβου. Διατηρούμε την πρωτοβουλία σε όλους τους τομείς και είμαστε κοντά στην επίτευξη των στόχων μας, ενώ οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και το καθεστώς Ζελένσκι έχει χάσει τη νομιμότητά του, καθώς και την ικανότητά του να συνάπτει συμφωνίες», υποστήριξε ο Ναρίσκιν στο περιοδικό «Razvedchik».
Συνέχισε λέγοντας ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «θα πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό και μόλις δεν θα υπάρχουν άλλοι Ουκρανοί, τότε τα κράτη της Βαλτικής, οι Ανατολικοευρωπαίοι και αργότερα οι Γερμανοί θα αναγκαστούν» να μπουν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Ο επικεφαλής της SVR ανέφερε ακόμα ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση «όχι μόνο θα αποτύχει να εξαντλήσει τους πόρους της Ρωσίας, κάτι στο οποίο στοχεύουν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, αλλά θα φέρει τη Δύση πιο κοντά στη δική της ήττα».
«Παρά τις κυρώσεις και την κλοπή των κρατικών μας περιουσιακών στοιχείων, η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται και οι προσπάθειες υποκατάστασης των εισαγωγών συνεχίζονται με υψηλό ρυθμό, ιδιαίτερα στους τεχνολογικούς τομείς. Νέες οδοί logistics εμφανίζονται και οι οικονομικοί μας δεσμοί με μη δυτικές χώρες, κυρίως στην Ευρασία, ενισχύονται», υπογράμμισε και εκτίμησε ότι η «Δύση» «πιθανόν να προκαλέσει μια ένοπλη σύγκρουση με επίκεντρο την Ευρασία» «για να βγει το παγκόσμιο κεφάλαιο από μια κρίση».
Από την πλευρά του Κιέβου, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου, Ιγκορ Ζόφκα, δήλωσε ότι η Ουκρανία κατανοεί πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει «απρόσιτη» προς το παρόν.
«Είναι προφανές ότι η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι εφικτή (...) τουλάχιστον όσο διαρκεί η σύγκρουση. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα σήμερα ή ακόμη και στο εγγύς μέλλον. Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Αλλά πρέπει να συμβεί», είπε.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι «ένας πιθανός μηχανισμός για την εφαρμογή των εγγυήσεων ένταξης στο ΝΑΤΟ. Εάν ένας τέτοιος μηχανισμός δεν είναι διαθέσιμος, θα επιδιώξουμε διμερείς συμφωνίες ασφαλείας».
Φέτος τον χειμώνα πιθανόν να ξεκινήσουν «ειρηνευτικές» συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτίμησε χτες ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ, ενώ αναφέρθηκε σε σειρά σχεδιαζόμενων συναντήσεων καθώς η Βαρσοβία θέλει να διαδραματίσει «ηγετικό ρόλο» στις διαπραγματεύσεις για έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό στη σύγκρουση.
Η Πολωνία έχει υπάρξει ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Κιέβου και ο Τουσκ δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα έχει μεγάλη ανάμειξη στις όποιες συνομιλίες όταν αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ που ξεκινά 1 Γενάρη.
«Θα έχω σειρά συνομιλιών που θα αφορούν κυρίως την κατάσταση πέρα από τα ανατολικά μας σύνορα», δήλωσε ο Τουσκ σε κυβερνητική σύσκεψη.
«Οπως μπορείτε να φανταστείτε, η αποστολή μας θα είναι συνυπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τη μορφή της πολιτικής ατζέντας, ίσως για το πώς θα είναι η κατάσταση κατά τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες, παρόλο που συνεχίζει να υπάρχει ένα ερώτημα, ίσως ξεκινήσουν τον χειμώνα αυτής της χρονιάς», είπε.
Ο Τουσκ δήλωσε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία αύριο, για να τον ενημερώσει για τις συνομιλίες με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, και τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, στο Παρίσι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής που είναι σύμμαχοι της Βαρσοβίας και ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, θα επισκεφθεί την Πολωνία κατά τις πρώτες μέρες της προεδρίας της στην ΕΕ.
«Πραγματικά θέλω η Πολωνία να είναι η χώρα που όχι μόνο θα είναι παρούσα αλλά θα δώσει τον τόνο για αυτές τις συζητήσεις που πρόκειται να μας φέρουν ασφάλεια και να εξασφαλίσουν τα πολωνικά συμφέροντα», δήλωσε ο Τουσκ.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν, επισκέφθηκε τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, στην ιδιωτική κατοικία του στη Φλόριντα, λέγοντας ότι συνεχίζει την «ειρηνευτική αποστολή του» για την Ουκρανία.
«Θα υπάρξουν αυτήν την εβδομάδα τουλάχιστον δύο ακόμη γεγονότα στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής της Ουγγαρίας», προανήγγειλε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ - καθώς ολοκληρώνεται το εξάμηνο που η Βουδαπέστη είχε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Παράλληλα συνεχίζεται η προέλαση του ρωσικού στρατού στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονται για μεγάλες επιχειρήσεις επίθεσης αρχικά στο Ποκρόβσκ στη Ζαπορίζια και κατευθύνονται προς τα σύνορα της περιοχής Ντνίπρο.
Στο Ντονέτσκ, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις φέρεται να υποχωρούν από το τελευταίο προπύργιό τους, την στρατηγικής σημασίας πόλη Κουράχοβο.
Στο μεταξύ, ακόμη ένα δημοσίευμα, αυτήν τη φορά της «Deutsche Welle», ανέφερε ότι εκατοντάδες νεαροί από την Υεμένη παραπλανήθηκαν και βρέθηκαν στη Ρωσία με την υπόσχεση μιας καλής δουλειάς, ενώ στη συνέχεια τους έστειλαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Η εφημερίδα επικαλείται φίλους και γνωστούς τους οι οποίοι δήλωσαν ότι οι νεαροί αφού εστάλησαν στο μέτωπο, έχασαν κάθε επικοινωνία με τους δικούς τους και κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης SAM, που έχει την έδρα της στη Γενεύη, στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο μπορεί να πολεμούν μερικές εκατοντάδες.