ΣΥΡΙΑ
Στρατιωτική και «διπλωματική» κινητικότητα από όλους τους «παίκτες» των επικίνδυνων ανταγωνισμών

Ισραήλ και Τουρκία εντείνουν άμεσα και έμμεσα τις επιχειρήσεις σε βάρος της συριακής εδαφικής ακεραιότητας

Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2024

2024 The Associated Press. All

Ισραηλινές δυνάμεις έχουν προωθηθεί στο συριακό έδαφος, ακόμα και 15 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό
Στρατιωτικές επιχειρήσεις και «διπλωματικές» κινήσεις εξακολουθούν να εντείνονται στη Συρία μετά την επικράτηση των τζιχαντιστών, με όλους τους εμπλεκόμενους «παίχτες» να επιδιώκουν να αποκτήσουν τα μεγαλύτερα δυνατά «κέρδη» στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, με όλες τις εξελίξεις και όλα τα σχέδια να στρέφονται σε βάρος του συριακού λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού για την κατάληψη και τον έλεγχο νέων εδαφών στη νότια Συρία, η Αγκυρα αξιοποιεί αντίστοιχα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μισθοφορικών δυνάμεων που υποστηρίζει, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναλάβουν ρόλο «επιδιαιτητή» μεταξύ τέτοιων δυνάμεων και των κουρδικών δυνάμεων που οι ίδιες υποστηρίζουν.

Την ίδια ώρα, «δυτικές» κυβερνήσεις και ΜΜΕ συνεχίζουν καθημερινά το «ξέπλυμα» των τζιχαντιστών και τη μεταμφίεσή τους σε «μετριοπαθείς αντάρτες», την ίδια ώρα που πληθαίνουν βίντεο και καταγγελίες από βάναυσες σφαγές, εκτελέσεις και βασανιστήρια εναντίον στρατιωτών και πολιτών σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο «μεταβατικός πρωθυπουργός» των τζιχαντιστών Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, που ανέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό, έδωσε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», υποσχόμενος πως θα προστατεύσει και θα σεβαστεί «τα δικαιώματα» όλων των λαών και των μειονοτήτων στη χώρα. Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Σύρους στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ωστόσο προειδοποίησε πως τα κρατικά ταμεία είναι αδειανά.

2024 The Associated Press. All

Σύροι εκτοπισμένοι άμαχοι, περιμένουν στα σύνορα για να περάσουν στον Λίβανο
«Δεν έχουμε καθόλου ξένο συνάλλαγμα και όσο για δάνεια και ομόλογα, ακόμη μαζεύουμε στοιχεία. Επομένως, από οικονομική άποψη είμαστε πολύ άσχημα», είπε στην ιταλική εφημερίδα ο Μπασίρ, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στις τραγικές συνέπειες των χρόνιων ασφυκτικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας.

Παράλληλα ο αρχηγός των τζιχαντιστών της οργάνωσης HTS, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, δήλωνε στο βρετανικό «Sky News» πως «η Συρία» πλέον «είναι στο μονοπάτι ανάπτυξης, ανοικοδόμησης και σταθερότητας». Πανηγύρισε επίσης για την αποχώρηση από τη Συρία «φιλοϊρανικών» πολιτοφυλακών, λέγοντας πως η απουσία τους «είναι η λύση και η σημερινή κατάσταση αποκλείει επαναφορά του πανικού». Διαστρεβλώνοντας εξάλλου την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε πως η οργάνωσή του πήρε τον έλεγχο της Συρίας «δίχως ξένη υποστήριξη ή παρέμβαση»...

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σε άλλο ένα παράδειγμα της στήριξης των τζιχαντιστών από το ευρωατλαντικό μπλοκ και τους «συμμάχους» του, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Washington Post» αναφέρεται στην εμπλοκή της Ουκρανίας στον πόλεμο της Συρίας, επισημαίνοντας πως Ουκρανοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών έδωσαν 150 drones τον Νοέμβριο σε τζιχαντιστές, μόλις λίγες βδομάδες πριν την προέλασή τους και την κατάρρευση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Η εφημερίδα υποστήριξε πως οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών έστειλαν περίπου 20 χειριστές drone και περίπου 150 μη επανδρωμένα αεροσκάφη πριν από 4-5 εβδομάδες, για να βοηθήσουν την οργάνωση τζιχαντιστών Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία κατά τα άλλα έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και άλλες «δυτικές» χώρες.

Συνάμα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέχισαν να κατακλύζονται από βίντεο με λιντσαρίσματα και εν ψυχρώ εκτελέσεις Σύρων πολιτών που θεωρήθηκαν «συνεργάτες» της κυβέρνησης Ασαντ και του συριακού στρατού. Ο δε χριστιανικός ναός της Αγίας Σοφίας στη Χάμα λεηλατήθηκε από τζιχαντιστές. Αντίστοιχα «τουρκόφιλοι» τζιχαντιστές βιντεοσκοπούσαν την ταπείνωση από τις συλλήψεις γυναικών των κουρδικών δυνάμεων SDF στο Μάνμπιτζ κ.α.

Επιπλέον, χτες, τζιχαντιστές έκαψαν στη Λατάκεια το μαυσωλείο του Χαφέζ αλ Ασαντ, πατέρα του έκπτωτου Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ, που είχε πεθάνει πριν 24 χρόνια.

ΗΠΑ: Στρατιωτική «δέσμευση» στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας»

Επιχειρώντας να συντηρήσουν ορισμένα προσχήματα και καθώς εξακολουθούν να παζαρεύουν για την αποτελεσματικότερη διασφάλιση των συμφερόντων τους, οι ΗΠΑ δεν βιάζονται ούτε να βγάλουν τους τζιχαντιστές της HTS από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων - ενώ στην πράξη πρωτοστατούν στην «αναβάπτισή» τους ως «αντάρτες» - ούτε και να άρουν τις σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά της Συρίας, υποτίθεται εναντίον του «καθεστώτος Ασαντ».

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι επιφυλάσσονται μέχρι να δουν απτά «δείγματα γραφής» από τη νέα κυβέρνηση και να βεβαιωθούν πως δεν θα βλάψουν τους συμμάχους τους σε Ισραήλ και Συρία (με πρώτους τους Κούρδους των δυνάμεων YPG, SDF).

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μεταβαίνει σήμερα στην Ακαμπα της Ιορδανίας για συνομιλίες με Ιορδανούς αξιωματούχους σε σχέση με όσα συμβαίνουν κυρίως στη Συρία και αύριο μεταβαίνει στην Αγκυρα, ξεκινώντας σκληρά παζάρια με την τουρκική κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» στη Συρία και την τύχη των Κούρδων συμμάχων του αμερικανικού στρατού.

Ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του έχει θέσει ως βασικές προϋποθέσεις για την υποστήριξη της νέας «μεταβατικής» κυβέρνησης: Να σεβαστεί πλήρως όλες τις μειονότητες, να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια παντού, να αποτρέψει να γίνει η Συρία βάση τρομοκρατών ή απειλή για γειτονικές χώρες.

Χτες, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Φάινερ, δήλωσε πως η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν δουλεύει σκληρά για να προετοιμάσει τον τρόπο «αντιμετώπισης» των ένοπλων οργανώσεων «ανταρτών».

Ξεκαθάρισε πως οι τουλάχιστον 900 Αμερικανοί στρατιώτες στη βορειοανατολική Συρία θα παραμείνουν στη θέση τους, λίγες ώρες αφότου επισκέφθηκε βάσεις στην περιοχή ο Αμερικανός στρατηγός Μ. Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM). Ο στρατηγός συναντήθηκε με Αμερικανούς διοικητές και με «τους εταίρους ήττας του Ισλαμικού Κράτους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF). Αφού είχε ενημέρωση για «τα μέτρα προστασίας και τη ραγδαία εξελισσόμενη κατάσταση και τις προσπάθειες αποτροπής του "Ισλαμικού Κράτους" να εκμεταλλευτεί την παρούσα κατάσταση», επιβεβαίωσε πως η CENTCOM «παραμένει δεσμευμένη στη διαρκή ήττα του "Ισλαμικού Κράτους"».

Στη συνέχεια ο Κουρίλα μετέβη στη Βαγδάτη και συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, τον αρχηγό του στρατού του Ιράκ στρατηγό Αμπντούλ Αμίρ Ρασίντ Γιαραλλάχ και άλλους στρατιωτικούς και συζήτησαν «για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και περιφερειακής ασφάλειας, τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, όπως και τις επιχειρήσεις ήττας του "Ισλαμικού Κράτους" στο Ιράκ». Συζήτησαν επίσης την «συνεχιζόμενη» συνεργασία μεταξύ της λεγόμενης «Διεθνούς Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους» και του ιρακινού στρατού, μολονότι η κυβέρνηση του Ιράκ έχει ζητήσει την αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων.

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη διαρκή ήττα του ΙΚ και στην ασφάλεια των εταίρων μας που γειτονεύουν με τη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, της Ιορδανίας και του Ισραήλ», ανέφερε ο Κουρίλα.

Αμερικανική «εκεχειρία» μεταξύ Κούρδων και «τουρκόφιλων» μισθοφόρων

Χτες το πρωί, εκπρόσωπος των Κούρδων και Αράβων μαχητών της οργάνωσης SDF ανακοίνωσε πως με μεσολάβηση των ΗΠΑ επιτεύχθηκε «εκεχειρία» στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι SDF συγκρούονταν με «τουρκόφιλους» τζιχαντιστές και πως οι μαχητές της οργάνωσής του και του «Στρατιωτικού Συμβουλίου Μάνμπιτζ» θα αποσυρθούν από την περιοχή «το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα η ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» μετέδωσε πως οι «φιλότουρκοι» τιζχαντιστές βομβαρδίζουν αρκετά χωριά στην ύπαιθρο του Τελ Ταμρ και κοντινά χωριά στη Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία.

Η ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία ανακοίνωσε επίσης ότι οι εκτοπισμένοι άμαχοι από χωριά που έπεσαν στο στόχαστρο επιθέσεων έσπευσαν να βρουν καταφύγιο σε ασφαλέστερες περιοχές.

Γερμανία: «Η Τουρκία θα παίξει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο...»

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες, συμφώνησαν πως ήταν «καλή» εξέλιξη η κατάρρευση του Προέδρου Ασαντ και συμφώνησαν να συνεργαστούν στη Συρία.

Σε γερμανική κυβερνητική ανακοίνωση επισημαίνεται παράλληλα πως «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι η Συρία θα γίνει μια ασφαλής πατρίδα για όλους τους Σύρους, ανεξαρτήτως εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής. Αυτό σημαίνει επίσης διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας. Θέλουμε να εργαστούμε για την επίτευξη αυτών των στόχων μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ και στην περιοχή».

Πιο ανοιχτά ακόμα, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρ. Μερτς, που θεωρείται φαβορί για την καγκελαρία, περιέγραψε τον Τούρκο Πρόεδρο ως «ακόμη πιο σημαντικό» διαπραγματευτικό εταίρο και ζήτησε στενότερη συνεργασία τόσο της Γερμανίας όσο και της ΕΕ με την τουρκική κυβέρνηση. «Η Τουρκία είναι ισχυρότερη και τώρα θα παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Γι' αυτό η καλή συμβουλή προς εμάς και τους Ευρωπαίους θα ήταν ότι τώρα πρέπει να συνεργαστούμε πολύ πιο στενά με την Τουρκία και να φέρουμε πολιτική ειρήνη σε αυτή την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μερτς στους σταθμούς RTL και ntv.

Η δε Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 8 εκατ. ευρώ για τη Συρία, καλώντας Τουρκία και Ισραήλ να μην θέσουν σε κίνδυνο τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα.

Ανακοίνωσε ακόμη τον ορισμό του υφυπουργού Εξωτερικών Τ. Λίντνερ ως ειδικού συντονιστή για τη Συρία, προκειμένου, όπως επισήμανε, «να αναβαθμιστεί» η γερμανική παρουσία στη χώρα.

Επιπλέον χτες μετέβη στην Ιορδανία ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους. Κάνοντας στάση στην αεροπορική βάση Αλ Αζρακ προτού μεταβεί στη Βαγδάτη, όπου είχε συνομιλίες σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, είπε ότι ο Πούτιν είναι «αξιόπιστος μόνο για όσο διάστημα εξυπηρετείς τα συμφέροντά του». Αναφερόμενος δε στην παρουσία γερμανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή (υπολογίζονται σε περίπου 600 στρατιώτες) είπε πως θα επιθυμούσε αυτή να αυξηθεί παρά να μειωθεί.

Συνεχίζονται οι αδίστακτοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Το ίδιο διάστημα, το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις (με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ) βομβαρδίζοντας εκατοντάδες περιοχές της Συρίας, διαλύοντας στρατηγικά όπλα, συστήματα αεράμυνας, μαχητικά πλοία και αεροσκάφη.

Μέχρι χτες υπολογίζεται ότι είχε καταστρέψει πάνω από το 90% των συριακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ενώ ισραηλινά στρατεύματα (παρά τις διαψεύσεις) είχαν διεισδύσει σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων από τα νότια σύνορα της Συρίας, απέχοντας βορειοδυτικά της Δαμασκού μόλις 16 χιλιόμετρα.

Προηγήθηκαν από τις πρώτες ώρες της «νέας κατάστασης» οι νέες αρπαγές συριακής γης σε στρατηγικές περιοχές των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Νετανιάχου προωθεί σχέδια διαμελισμού και πλήρους αποσταθεροποίησης της Συρίας, επιχειρώντας να αναδείξει τους Δρούζους (και των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν που ζουν επί δεκαετίες υπό ισραηλινή κατοχή και της Νότιας Συρίας) σε κοινότητα που αξίζει ευρεία αυτονομία ή και ανεξάρτητο κράτος.

Πληροφορίες εμιρατινών ΜΜΕ (το πρακτορείο ειδήσεων wam.ae και η εφημερίδα «Khaleej Times») ανέφεραν πως το περασμένο Σάββατο ο πνευματικός ηγέτης της κοινότητας των Δρούζων του Ισραήλ, σεΐχης Μουουάφακ Τάριφ, μετέβη στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και συναντήθηκε με τον ηγέτη της χώρας σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν. Κατά ορισμένες πληροφορίες ο Τάριφ ζήτησε μεταξύ άλλων τη βοήθεια των ΗΑΕ προκειμένου οι Δρούζοι να αποκτήσουν είτε ευρεία αυτονομία στη «νέα» Συρία ή «ανεξάρτητο κράτος».

Ρωσία: Παζάρια για τις βάσεις σε Ταρτούς και Χμέιμιμ

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ επιβεβαίωσε πως έχουν ξεκινήσει επαφές με τη «μεταβατική» κυβέρνηση στη Συρία για το μέλλον των ρωσικών βάσεων σε Ταρτούς και Χμέιμιμ. Ο Πεσκόφ καταδίκασε στη συνέχεια δριμύτατα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, τονίζοντας πως αυτές εξαπολύονται σε μία χώρα «ήδη αποσταθεροποιημένη».

Ακολούθησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, που τόνισε πως το Ισραήλ με τις επιδρομές του παραβιάζει τη συμφωνία τερματισμού του πολέμου με τη Συρία το 1974, ενώ απαίτησε από το κράτος - δολοφόνο να δείξει «αυτοσυγκράτηση». Η Ζαχάροβα απέφυγε να απαντήσει ευθέως στη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Ισραέλ Κατς, που είπε την Τρίτη πως το Ισραήλ στη νότια Συρία επιδιώκει την επιβολή «μίας στείρας ζώνης άμυνας», εξαπολύοντας από τη Δευτέρα πάνω από 480 αεροπορικές επιδρομές.

Το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» επικαλούμενο δορυφορικές φωτογραφίες από την «Maxar Space Systems» μετέδωσε αποχώρηση των περισσότερων ρωσικών πολεμικών πλοίων από τη ναυτική βάση Ταρτούς, καταγράφοντας μόλις δύο ρωσικές φρεγάτες σε απόσταση 7,5 ναυτικών μιλίων δυτικά και βορειοδυτικά της Ταρτούς. Αντίθετα, κατέγραψε αμείωτο τον αριθμό πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Λατάκειας δίχως αξιόλογες μεταβολές.

Στο μεταξύ και η Γαλλία κάλεσε χτες το Ισραήλ «να αποχωρήσει από την ουδέτερη ζώνη» μεταξύ Ισραήλ και Συρίας και να δείξει «σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας». Σε σχετική ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται πως οποιαδήποτε στρατιωτική ανάπτυξη στη ζώνη διαχωρισμού μεταξύ Ισραήλ και Συρίας συνιστά παραβίαση της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974, η οποία πρέπει να τηρείται από τα συμβαλλόμενα μέρη, το Ισραήλ και τη Συρία.

Ιράν: Ενημερώναμε επί μήνες την κυβέρνηση Ασαντ για κινήσεις ενόπλων οργανώσεων

Ο Ιρανός ανώτατος σιιίτης ιερωμένος και ηγέτης Αλί Χαμενεΐ σε εκτενή ομιλία του χθες τοποθετήθηκε επί των εξελίξεων στη Συρία.

Ισχυρίστηκε πως οι επιθέσεις που ασκούνται στο Ιράν και στις «φιλο-ιρανικές» οργανώσεις δυναμώνουν «τον άξονα της αντίστασης». «Οσα περισσότερα εγκλήματα κάνετε, τόσο πιο αποφασισμένοι γινόμαστε», ανέφερε, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πως συνωμότησαν σε βάρος της Συρίας.

Ισχυρίστηκε πως η πτώση του Ασαντ «δεν αποδυναμώνει το Ιράν», ενώ επισήμανε πως οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών επί μήνες ενημέρωναν την κυβέρνηση στη Δαμασκό για τις κινήσεις ένοπλων οργανώσεων, αλλά τις υποτίμησε.

Υποστήριξε επίσης πως ο Ασαντ δεν ζήτησε ποτέ βοήθεια από την Τεχεράνη για να αντιμετωπίσει την επίθεση των τζιχαντιστών, ενώ διέψευσε πως δυνάμεις τους που εισέβαλαν την Κυριακή στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό λεηλάτησαν και έκλεψαν 42 εκατ. δολάρια, τονίζοντας πως όλα είχαν προβλεφθεί πριν εκκενωθεί το κτίριο της διπλωματικής αποστολής. Τόνισε πως στόχος του «Ισλαμικού Κράτους» και οργανώσεων - παρακλάδια είναι να καταφέρουν πλήγμα στην ασφάλεια της Συρίας, του Ιράκ, της περιοχής και τελικά και του Ιράν. Εκτίμησε πως εν τέλει «η γενναία νεολαία της Συρίας» θα πολεμήσει και θα απελευθερώσει τα εδάφη που τελούν σήμερα υπό κατοχή και προέβλεψε πως οι ΗΠΑ θα φύγουν από την περιοχή «λόγω του άξονα της αντίστασης». Αφησε τέλος αιχμές εμμέσως και κατά της Τουρκίας, αναφέροντας πως «μια γειτονική κυβέρνηση της Συρίας διαδραμάτισε προφανή ρόλο σε αυτή την υπόθεση».