Μπορούμε να καθοδηγήσουμε την εργατική τάξη για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και να βάλει σφραγίδα στις εξελίξεις

Με πολύ ενδιαφέρον η εκδήλωση των ΤΟ Μετάλλου και Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής του ΚΚΕ για τη στροφή στην πολεμική οικονομία

Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2024

Εκδήλωση διοργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 12/12 οι ΤΟ Μετάλλου και Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με το φλέγον θέμα «Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η στροφή της οικονομίας στις πολεμικές ανάγκες». Στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα ΙΙ» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο ομιλητής αναφέρθηκε στο κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργούν συστημικά μέσα, πως η συζήτηση για τον πόλεμο δεν αφορά τη χώρα μας. Σημείωσε πως η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια περίοδο ταχύτατων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, με τα μέτωπα του πολέμου να αυξάνονται.

Τόνισε πως η εμπλοκή κάθε χώρας στον πόλεμο έχει διαβαθμίσεις και πως το κυβερνητικό επιχείρημα για Ελλάδα «νησίδα σταθερότητας» στηρίζεται πάνω σε αυτές τις υπαρκτές διαβαθμίσεις, επισημαίνοντας πως το προφανές δεδομένο ότι η Αθήνα δεν βομβαρδίζεται δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στον πόλεμο. Σημείωσε την άμεση, σημερινή, στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στους πολέμους του ΝΑΤΟ, στην αξιοποίηση των βάσεων για πολεμικές επιχειρήσεις, στη μεταφορά πολεμικού υλικού μέσω της χώρας, στην πολύπλευρη οικονομική εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, από τις κυρώσεις και τον ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία μέχρι τα λιμάνια και τη μεταφορά εμπορευμάτων.


Ο ομιλητής στάθηκε αναλυτικά στις πραγματικές αιτίες επέκτασης του πολέμου, όσο και του προσανατολισμού της οικονομίας σε πολεμική οικονομία. Συζητήθηκαν ως πλευρές που εξηγούν τον πόλεμο η οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης, η όξυνση των αντιθέσεων του καπιταλισμού, η διαπάλη ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Φωτίστηκε έτσι ο πόλεμος ως πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας - Κίνας, που αποτυπώνεται και στη γεωγραφία των εστιών του (Ουκρανία, Μ. Ανατολή, ΝΑ Ασία).

Φωτίστηκε η στροφή της οικονομίας στον πόλεμο, που είναι γενικό φαινόμενο, και εξηγήθηκε η προετοιμασία των αστικών κρατών του ΝΑΤΟ για πιο γενικευμένες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις απ' τη μία, και απ' την άλλη ως αστική πολιτική για αντιμετώπιση της κρίσης υπερσυσσώρευσης, αφού η πολεμική οικονομία επιτρέπει στο αστικό κράτος κλιμάκωση της επίθεσης τόσο για τη χρηματοδότηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης όσο και για την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα.

Αμεση στροφή σε πολεμική οικονομία με ΝΑΤΟικά χαρακτηριστικά

Για την πολεμική οικονομία στην Ελλάδα, ο ομιλητής, πέρα απ' τη γενική εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο ως σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ, στάθηκε στην άμεση στροφή σε παραγωγή πολεμικού εξοπλισμού στους κλάδους του Μετάλλου και των νέων τεχνολογιών, με ΝΑΤΟικά χαρακτηριστικά.

«Ο κλάδος του Μετάλλου είναι νευραλγικός κλάδος για την παραγωγή πολεμικών εξοπλισμών. Στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα, μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου στρέφονται προς την παραγωγή πολεμικού υλικού, ενώ επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε καθοδική πορεία δραστηριοποιούνται έντονα. Στις επιχειρήσεις αυτές εμφανίζεται έντονη παρουσία ΗΠΑ και Ισραήλ, απ' τα ναυπηγεία της ONEX, τις γραμμές παραγωγής οχημάτων και αρμάτων μάχης, την αεροπορική βιομηχανία, την εξαγορά της "Intracom Defense" απ' το Ισραήλ, μέχρι τη βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών. Παράλληλα, άλλες επιχειρήσεις του κλάδου αναπροσαρμόζουν την παραγωγή τους για εγκαταστάσεις που συνδέονται με τον πόλεμο, όπως για παράδειγμα η παραγωγή χαλύβδινου οπλισμού για καταφύγια...

Ο κλάδος των επικοινωνιών και γενικότερα των νέων τεχνολογιών επίσης είναι νευραλγικός για τον σύγχρονο πόλεμο, αφού ο πόλεμος σήμερα είναι και στο επίπεδο της πληροφορίας, είτε μιλάμε για τον πόλεμο ενημέρωσης - προπαγάνδας, είτε μιλάμε για τη σημασία της πληροφορίας και της επικοινωνίας για τις καθ' αυτό στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στα πλαίσια αυτά, το σύνολο του κλάδου εμπλέκεται, απ' τη σχέση του ΟΤΕ με την κυβερνοασφάλεια του ΝΑΤΟ μέχρι την προετοιμασία των παρόχων για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων της ΕΕ για την ενημέρωση των εργαζομένων, δηλαδή για το "φίμωμα" οποιασδήποτε πηγής πληροφόρησης και ενημέρωσης που εναντιώνεται στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς», σημείωσε σχετικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον αναπροσανατολισμό της έρευνας, στο σύνολο σχεδόν του κλάδου προς την πολεμική προετοιμασία, ιδιαίτερα μέσα απ' το EDF (European Defense Fund) και τη στροφή του προϋπολογισμού της ΕΕ στην «άμυνα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνέπειες στα εργατικά - λαϊκά στρώματα απ' τη στροφή της οικονομίας στον πόλεμο, που δεν αφορούν μόνο ένα μέλλον άμεσης εμπλοκής και των αστικών κέντρων σε πολεμικές ενέργειες, αλλά αφορούν και το παρόν. Ο ομιλητής ανάμεσα σε άλλα στάθηκε στο οικονομικό αποτύπωμα της πολεμικής εμπλοκής σήμερα για τους εργαζόμενους, στο αυξανόμενο κόστος Ενέργειας λόγω του ενεργειακού πολέμου, στον προϋπολογισμό που αυξάνει τους φόρους για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο, στην ακρίβεια που πλήττει τους εργαζόμενους, στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών που φέρνει η πολεμική εμπλοκή. Τόνισε ωστόσο πως οι επιχειρήσεις παραγωγής πολεμικού υλικού και οι περιοχές με ΝΑΤΟικές βάσεις είναι ήδη δυνητικοί στόχοι, σε μια περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου.

Η δράση μας και η προετοιμασία μας σήμερα, βάση για τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε αύριο

Κλείνοντας ο Γρ. Λιονής σημείωσε: «Οι σημερινές συνθήκες δράσεις μας είναι σαφώς διαφορετικές από ό,τι μόλις ελάχιστα χρόνια πριν. Ο πόλεμος "χτυπά" την πόρτα μας, σε όλα τα επίπεδα. Η ευρύτερη περιοχή κυριολεκτικά φλέγεται, τα σύνορα αναδιατάσσονται, ενώ το αστικό κράτος και οι μονοπωλιακοί όμιλοι ετοιμάζονται για την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή τους το επόμενο διάστημα.

Σε αυτές τις συνθήκες, το καθήκον μας ως ΚΚΕ, ως επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, είναι πολυδιάστατο. Οφείλουμε, την ίδια στιγμή, να προβάλλουμε την ανωτερότητα της διεξόδου, του σοσιαλισμού. Να εξηγούμε πως το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων, σε όλο το φάσμα απ' την ειρήνη μέχρι τον πόλεμο, απ' τους μισθούς και τα εργατικά δικαιώματα μέχρι την κρατική καταστολή, απ' τα επίπεδα βίας που εκφράζονται μέσα στην κοινωνία μέχρι την κρίση και τον πόλεμο, έχουν το ίδιο τελικό αίτιο, το μεγάλο κεφάλαιο, την καπιταλιστική ιδιοκτησία, το καπιταλιστικό κέρδος, τον ίδιο τον καπιταλισμό. Να καθοδηγούμε το εργατικό κίνημα με εκείνα τα αιτήματα που βοηθούν στην πολιτικοποίηση των εργαζομένων, να προετοιμάζουμε τους εργαζόμενους αλλά και εμάς τους ίδιους για τη δράση μας. Ξεχωριστή πλευρά έχει η στάση των κομμουνιστών και των εργαζομένων συνολικά στις καθ' αυτό βιομηχανίες παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού, αλλά και στις υποδομές που χρησιμοποιούνται άμεσα για τον πόλεμο, πλευρά που απαιτεί προσεκτικούς υπολογισμούς όλων των διαφορετικών δεδομένων.

Σήμερα, πρωτοστατούμε στο να αποκαλύπτουμε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα και τη φύση του πολέμου, ως απότοκο της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πρωτοστατούμε στο να εξηγούμε στους εργαζόμενους την πολυδιάστατη φύση της εμπλοκής της χώρας σε αυτόν, τη στροφή της οικονομίας στον πόλεμο, το πώς εκφράζεται σε κάθε κλάδο, σε κάθε ξεχωριστή επιχείρηση. Βοηθάμε τους εργαζόμενους να καταλάβουν τόσο τους πολλαπλούς τρόπους κλιμάκωσης αυτής της εμπλοκής, όσο και τις συνέπειες που έχει σε όλα τα επίπεδα.

Η δράση μας φυσικά λαμβάνει υπόψη την ταχύτητα των εξελίξεων, αλλά και το γεγονός πως η δράση μας και η προετοιμασία μας σήμερα είναι η βάση για τη δυνατότητα που θα έχουμε να παρεμβαίνουμε στις εργαζόμενες μάζες αύριο. Θα κριθούμε απ' τη δυνατότητά μας να παρεμβαίνουμε και να καθοδηγούμε ευρύτατες λαϊκές μάζες, θα κριθούμε απ' τη δυνατότητά μας να κινητοποιούμε, πολύπλευρα, σημαντικό τμήμα των εργαζομένων, ειδικά στους κρίσιμους κλάδους. Εχουμε τη δυνατότητα, έχουμε τη δύναμη των ιδεών και το δίκαιο με το μέρος μας. Μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει ο πόλεμος, γιατί κλιμακώνεται, να φωτίσουμε πως η εκμετάλλευση, οι κρίσεις, ο πόλεμος είναι απότοκα του σάπιου καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Να εξηγήσουμε γιατί οι κραυγές όλων όσοι τάχα ξορκίζουν τον πόλεμο, αλλά την ίδια στιγμή στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που προτάσσουν την ανάγκη μιας ειρηνικής ΕΕ, σε τελευταία ανάλυση είναι υποκριτικές, αποσυνδέουν την αιτία με το αποτέλεσμα και λειτουργούν διαβρωτικά για τους εργαζόμενους.

Εχουμε τη δυνατότητα να προειδοποιήσουμε τους εργαζόμενους για τις συνέπειες, να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν τις εξελίξεις. Ως ΚΚΕ έχουμε τη διάθεση, τη βούληση, την πείρα, τη γνώση και την ικανότητα να καθοδηγήσουμε ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά τους εργαζόμενους, σε κάθε χώρο δουλειάς, ώστε η εργατική τάξη όχι μόνο να καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της περιόδου, αλλά να αξιοποιήσει την κατάσταση και τις εξελίξεις και την κατάλληλη στιγμή να βάλει αποφασιστικά τη σφραγίδα της στις εξελίξεις».

Την ομιλία ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από τους: Ειρήνη Βασίλαρου, μέλος Τομεακού Γραφείου της ΤΟ Μετάλλου Αττικής του ΚΚΕ και εκλεγμένη στα ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου της «Intracom Defense» και του Κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής. Νίκο Ψυλλάκο, μέλος της ΤΕ Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής του ΚΚΕ, οργανωτικό γραμματέα του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων ΟΤΕ και μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ.