ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Ο ΦΡ. ΜΠΑΪΡΟΥ
Ζητούμενο οι συμβιβασμοί ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου

Η «Εθνική Συσπείρωση» ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει πρόταση μομφής, ενώ το PS ζήτησε ήδη ανταλλάγματα για να προσφέρει ανοχή στη νέα κυβέρνηση

Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2024

Ο διορισθείς νέος πρωθυπουργός, 73χρονος Φρ. Μπαϊρού
Νέα ορμή στα παζάρια που φουντώνουν σε βάρος του γαλλικού λαού έδωσε η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, την Παρασκευή, ότι νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας διορίζεται ο 73χρονος Φρανσουά Μπαϊρού, ηγέτης του κεντρώου κόμματος MoDem (Mouvement Democrate - Δημοκρατικό Κίνημα) που συνεργάζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με την «Αναγέννηση» του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ρεπορτάζ της «Le Monde» αναφέρεται ότι αρχικά η συνάντηση Μακρόν - Μπαϊρού κατέληξε σε αδιέξοδο, λόγω της άρνησης του δεύτερου να συμμετέχει σε κυβέρνηση μαζί με στελέχη προερχόμενα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και γενικά την «αριστερά», όπως περιγράφεται στη Γαλλία όλο το πολιτικό τόξο που περιλαμβάνει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα μέχρι και οπορτουνιστικά σχήματα αλλά και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας.

Πάντως, ενδεικτικό των προτεραιοτήτων είναι ότι, όπως εξηγούσε συνεργάτης του Μακρόν σε γαλλικά ΜΜΕ εν αναμονή των ανακοινώσεων, «ψάχνουμε ανθρώπους ικανούς να συνομιλήσουν μαζί μας και να βρούμε όχι (απλά) έναν (κυβερνητικό) συνασπισμό, αλλά συμβιβασμούς» και «υπό ποιες συνθήκες η αριστερά δεν θα λογοκρίνει την κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, στο «μακρονικό στρατόπεδο» υπήρχε προβληματισμός για το αν ακόμα στο PS διαμορφώνεται «συνοχή» ικανή να διαρρήξει εντελώς τη συνεργασία του με δυνάμεις όπως η «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) - προβληματισμό που φέρεται να μοιράζεται ιδιαίτερα και ο ίδιος ο Μπαϊρού. «Δεν ξέρουμε τι θέλουν, πόσοι είναι (...) Πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε (...) Αν, τουλάχιστον, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί (...) ένα πλαίσιο ειρηνικής λειτουργίας, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, θα ήταν θετικό».

Από την άλλη πλευρά, υπήρχε η εκτίμηση ότι ειδικά ο Μπαϊρού θα μπορέσει να συνεισφέρει στη «γεφύρωση» διαφωνιών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που έχουν δηλώσει προθυμία να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα της χώρας. «Ο Μπαϊρού έχει την ικανότητα να δράσει. Μπορεί να συνεργαστεί με το PS. Αλλά θα είναι περίπλοκο με τους (κεντροδεξιούς) Ρεπουμπλικάνους...», σχολίαζαν συνεργάτες του Μακρόν, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η πρωθυπουργοποίηση του 73χρονου.

Μετά την ανακοίνωση ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι δεν θα μπλοκάρουν τον Μπαϊρού, αλλά θέλουν να δουν τον «οδικό του χάρτη».

Ο πρόεδρος της «Εθνικής Συσπείρωσης» της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει εκ των προτέρων μομφή», ενώ με επιστολή του προς τον Μπαϊρού το PS ζήτησε να δεσμευτεί ότι δεν θα προσφύγει στο άρθρο 49.3 (για έγκριση νομοσχεδίων μόνο με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου), σε αντάλλαγμα της ανοχής του προς την κυβέρνησή του, αν και δήλωσε (προς το παρόν τουλάχιστον) ότι «δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνησή σας και ως εκ τούτου θα παραμείνει στην αντιπολίτευση στη Βουλή».

Από την πλευρά της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI), η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ματίλντ Πανό, ανήγγειλε πρόταση μομφής.

«Ανασυγκρότηση» της κερδοφορίας ζητούν οι βιομήχανοι

Από τη μεριά της η ένωση των Γάλλων μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF), σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, χαιρέτισε το συνοπτικό αλλά στοχευμένο σχέδιο νόμου - που ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο του Μισέλ Μπαρνιέ μεσοβδόμαδα - με το οποίο διασφαλίζονταν η επιβολή φόρων και οι δημόσιες δαπάνες με βάση τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις του περσινού προϋπολογισμού, μέχρι να κατατεθεί και εγκριθεί νέο σχέδιο προϋπολογισμού.

Υποστηρίζοντας ότι η υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ «δεν είναι καλά νέα, τόσο για τη Γαλλία όσο και για τα υπερπόντια εδάφη», η MEDEF έσπευδε να ζητήσει άμεση διασφάλιση της ελάχιστης δυνατής πολιτικής συνεργασίας, για να προχωρήσουν με τις ελάχιστες δυνατές «τριβές» οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η επιδείνωση της γαλλικής καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και η στροφή στην πολεμική οικονομία, συνολικά στην ΕΕ.

Η MEDEF κάνει ειδική αναφορά και σε «μηχανισμούς στήριξης», όπως αυτούς που αφορούν τη «μερική ανεργία», δηλαδή μέτρα που εντείνουν εκβιασμούς ώστε εργαζόμενοι και άνεργοι να δέχονται οποιαδήποτε «θέση απασχόλησης» τους «προσφέρει» η μεγαλοεργοδοσία, ανεξάρτητα από τα μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης (2024-12-05 00:00:00.0)
«Πολιτική πρωτοβουλία για σύμφωνο δράσης» ετοιμάζει ο Μακρόν (2024-07-18 00:00:00.0)
Νέα πρωθυπουργός η Ελιζαμπέτ Μπορν (2022-05-18 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις χτες (2020-03-06 00:00:00.0)
Νέες δημοσκοπήσεις και διαρκείς διεργασίες (2017-05-26 00:00:00.0)
«Ομοιος ομοίω...» (2007-04-24 00:00:00.0)