Συγκεκριμένα η Σύνοδος ζήτησε «σημαντική ενίσχυση σε διοικητικό και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό των πανεπιστημίων σε μόνιμη βάση, καθώς και να επεκταθεί ο κανόνας της μίας (1) πρόσληψης για μία (1) αποχώρηση στο διοικητικό προσωπικό». Επισήμανε επίσης το μεγάλο πρόβλημα με την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, ζητώντας άμεσα έκτακτη επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού για να καλυφθούν οι ανάγκες των ιδρυμάτων και έκρινε επιτακτική την ανάγκη «ανεύρεσης χρηματοδότησης για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών των πανεπιστημίων και ιδιαιτέρως των φοιτητικών εστιών, στις οποίες διαβιούν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε συνθήκες που, κατά κοινή ομολογία, δεν είναι ικανοποιητικές». Ακόμα ζήτησε αύξηση των κονδυλίων ώστε να γίνουν περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού.
Αναφορικά με τις διαγραφές φοιτητών η Σύνοδος εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνέπειές τους, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να παραγνωριστεί η κρίσιμη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους» και ζήτησε να αντιμετωπιστεί το θέμα με κοινωνική ευαισθησία.
Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Παιδείας ζήτησε να του δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για το κάθε ίδρυμα, χωρίς να δεσμευτεί για κάποια ρύθμιση, ενώ ζήτησε επίσης προτάσεις από τα ιδρύματα για αλλαγές στον νόμο - πλαίσιο, σε θέματα διοίκησης, εκλογής μελών ΔΕΠ κ.ά. που αναφέρθηκαν και στη Σύνοδο.