Η «τελευταία» νύχτα
Παρασκευή 24 Μάη 2002

Ο Γκάρι Κούπερ και Μπαρτ Λάνκαστερ στην ταινία «Βέρα Κρουζ»
Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, διαφορετική από τις συνηθισμένες, προβάλλεται απόψε. «Η τελευταία νύχτα του κόσμου», σε σκηνοθεσία Ντον Μακ Κέλαρ.

Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η Γη ζει τις τελευταίες της ώρες. Είναι έξι το απόγευμα και ο ραδιοφωνικός σταθμός του Τορόντο θα μεταδίδει ως τη συντέλεια του κόσμου, τα 500 πιο αγαπημένα τραγούδια. Μέσα στο γενικό πανικό που επικρατεί στους δρόμους, μια νεαρή γυναίκα χάνει το αυτοκίνητό της και προσπαθεί να βρει τρόπο να φτάσει στο σπίτι της. Ενας αρχιτέκτονας αφήνει τους θρησκευόμενους γονείς του και το τελετουργικό οικογενειακό τραπέζι και τη συναντά τυχαία. Ενας αφοσιωμένος υπάλληλος τηλεφωνεί σε όλους τους πελάτες στέλνοντάς τους ευχές. Ενας νεαρός κλείνει διαδοχικά ραντεβού. Ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους... Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Καναδού Ντον Μακ Κέλαρ, ο οποίος δίνει στην επιστημονική φαντασία διαστάσεις εντελώς διαφορετικές από αυτές με τις οποίες μας έχει συνηθίσει το Χόλιγουντ. Σε όλο το έργο κυριαρχούν τα συναισθήματα, τα απωθημένα, οι επιθυμίες, οι αγωνίες των ηρώων της ταινίας, ενώ απουσιάζουν τα ειδικά εφέ και οι «βιβλικές» καταστροφές. Πρωταγωνιστούν: Σάρα Πόλι, Ζενεβιέβ Μπιζόλντ, Κάλουμ Κιθ Ρένι, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ κ.ά. (ΝΕΤ, 23.00).

«Βέρα Κρουζ», σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ολντριτς.

Κατά τη διάρκεια της Μεξικανικής Επανάστασης του 1866, δύο Αμερικάνοι τυχοδιώκτες, ο Μπεν Τρέιν και ο Τζο Εριν, συγκρούονται κι ύστερα αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προσφέροντάς τες σ' όποιον πληρώνει καλύτερα. Συναντούν την επαναστάτισσα Νίνα, που ερωτεύεται τον Τρέιν και τους παρακαλεί να πολεμήσουν μαζί με τους επαναστάτες. Σ' ένα χορό, στα ανάκτορα, συναντούν την όμορφη κόμισσα Ντιβάρ και συμφωνούν να τη συνοδεύσουν στο επικίνδυνο ταξίδι της στη Βέρα Κρουζ. Στο δρόμο η κόμισσα τους αποκαλύπτει ότι μεταφέρει χρυσάφι για το βασιλικό στρατό, αλλά είναι έτοιμη να το μοιράσει μαζί τους σε τρία μέρη... Πρωταγωνιστούν: Γκάρι Κούπερ, Μπαρτ Λάνκαστερ, Σίζαρ Ρομέρο, Ντενίζ Νταρσέλ, Ερνεστ Μποργκνάιν (ΕΤ-1, 21.00).