ΔΕΗ
Διώχνουν εργαζόμενους διπλασιάζουν τα κέρδη

Ανατιμήσεις τιμολογίων, μείωση της απασχόλησης, «πάγωμα» των επενδύσεων, είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑΑ

Παρασκευή 24 Μάη 2002

Κέρδη - ρεκόρ εμφάνισε η ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΗ κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στα 111 εκατομμύρια ευρώ, (περίπου 38 δισεκατομμύρια δραχμές) σημειώνοντας αύξηση 106,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η κατακόρυφη αυτή αύξηση της κερδοφορίας, για την οποία η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της επιχείρησης δηλώνει ότι ήταν αποτέλεσμα της ...καλής διαχείρισης, προέκυψε από τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τη δραστική μείωση των εργαζομένων της, στην αύξηση των πωλήσεων, αλλά και τη μείωση των επενδύσεων.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, τα έσοδα της επιχείρησης στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου αυξήθηκαν κατά 12,6% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2001, λόγω της έκτακτης αύξησης της κατανάλωσης κατά 8,2%. Η τελευταία αύξηση των τιμών του ρεύματος έγινε πέρσι τον Ιούλη και αντιστοιχεί σε μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 3,6%. Τα κέρδη προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων (ΚΠΑΤΦ) και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 35,8% και 52,0% αντίστοιχα, λόγω της αύξησης των εσόδων, τα υψηλά επίπεδα λειτουργικής απόδοσης που επιτυγχάνονται από τις επιχειρησιακές μονάδες και τη συμπίεση του λειτουργικού κόστους. Το περιθώριο του ΚΠΑΤΦ, έφτασε το 33%, σε σχέση με 28% την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης τους ίδιους μήνες ήταν μειωμένος κατά 930 άτομα σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο και κατά 200 άτομα σε σύγκριση με το τέλος του έτους 2001! Οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 26,1% λόγω, κυρίως, της ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους της κατασκευής των σταθμών παραγωγής Κομοτηνής και Φλώρινας.

Το καθαρό χρέος της εταιρίας μειώθηκε κατά 8,7% στα 4.681 εκατ. Ευρώ, ενώ η επιβάρυνση από τόκους μειώθηκε κατά 34,6%, λόγω μειωμένων επιτοκίων και μειωμένου χρέους. Σε σύγκριση με το τέλος του έτους 2001, το καθαρό χρέος της εταιρίας μειώθηκε κατά 1,8%.