«Δεν είναι ήρωες, είναι απλώς πατριώτες»

Τους δύο νεαρούς Παλαιστινίους από το Ναό της Γέννησης που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα, τους Μαμντούχ αλ Ουαρντιάν και Μοχάμεντ Μοχάνα, παρουσίασε ο Παλαιστίνιος πρέσβης, κ. Αμπντάλα

Παρασκευή 24 Μάη 2002

Associated Press

Από τη χτεσινή συνέντευξη
«Νιώθω σαν να ήρθα στην Παλαιστίνη». Αυτή ήταν μια αποστροφή των λόγων του Μοχάμεντ Μοχάνα, του ενός από τους δύο Παλαιστινίους εγκλείστους στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, που από προχυές βρίσκεται στην Αθήνα, μαζί με τον Μαμντούχ αλ Ουαρντιάν. Τους δύο Παλαιστινίους παρουσίασε ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Αμπντάλα Αμπντάλα, ο οποίος ευχαρίστησε, επανειλημμένως, την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθειά της στην άρση του αδιεξόδου στο Ναό, αλλά και για τη φιλοξενία, όπως και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που δείχνει στον παλαιστινιακό αγώνα.

Ο κ. Αμπντάλα τόνισε ότι οι δύο νεαροί θα ζήσουν στην Ελλάδα ελεύθεροι, θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους εδώ και ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ΕΕ εγγυάται το δικαίωμα επιστροφής στην πατρίδα τους. Υπογράμμισε τόσο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Σημίτη όσο και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων ότι «πρόκειται για ελεύθερους ανθρώπους» και τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, που τους φιλοξενεί, είναι αρμόδια για το θέμα της ασφάλειάς τους». Ο Παλαιστίνιος πρέσβης χαρακτήρισε «σκουπίδια» και «άσκηση τρομοκρατίας προς τους λαούς» τούς ισχυρισμούς της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, ότι «ο αλ Ουαρντιάν είναι τρομοκράτης της Χαμάς και ο Μοχάνα των Ταξιαρχιών του αλ Ακσά», τονίζοντας ότι «δεν είναι ήρωες αλλά ούτε τρομοκράτες. Είναι απλώς πατριώτες, που αγωνίζονται, όπως θα έκανε κάθε λαός, για το δικαίωμά του σε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα».

Οι ίδιοι μίλησαν για τις συνθήκες εγκλεισμού τους, για την άψογη, όπως τόνισαν, συνεργασία με τους ελληνορθόδοξους και καθολικούς ιερείς, τους οποίους ευχαρίστησαν, όπως και τους αλλοδαπούς φιλειρηνιστές που τους προσέφεραν τροφή τις τελευταίες μέρες. Οι αλ Ουαρντιάν και Μοχάνα ευχαρίστησαν τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για τη φιλοξενία. Ο αλ Ουαρντιάν είπε ότι πέρασε 2 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές, χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία, από όπου εξήλθε πριν από 5 μήνες, και προσπάθησε να επανέλθει στις σπουδές του στην πληροφορική, τις οποίες σκοπεύει να συνεχίσει και εδώ. Ο Μοχάνα ήταν μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας και έχει εκπαιδευτεί για τη φύλαξη επισήμων στις ΗΠΑ.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι αλ Ουαρντιάν και Μοχάνα τόνισαν ότι καταδικάζουν κάθε επίθεση κατά αμάχων και πολιτών, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύει μόνο για τους Ισραηλινούς αλλά και για τους Παλαιστινίους που δεν επιθυμούν «παρά μια χώρα ανεξάρτητη και ασφαλή, όπως αυτό που είδα φθάνοντας στην Ελλάδα», σημείωσε ο αλ Ουαρντιάν.