ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιθέσεις αυτοκτονίας και «εισβολές ακριβείας»
Παρασκευή 24 Μάη 2002

Associated Press

Ο νεαρός Παλαιστίνιος ψάχνει μέσα στα ερείπια του σπιτιού του στη Νάμπλους
ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΤΖΕΝΙΝ-ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Αποφασισμένη να επιμείνει στην τακτική των «επιθέσεων ακριβείας» και να αποφύγει, προς στιγμήν τουλάχιστον, μια νέα στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας κατά των παλαιστινιακών εδαφών φερόταν η ισραηλινή ηγεσία, ύστερα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε μετά από την επίθεση αυτοκτονίας στο Ρισόν Λετζιόν και την έκρηξη σε βυτιοφόρο έξω από αποθήκες καυσίμων στη Χέρζλιγια.

Δύο Ισραηλινοί, ένας 16χρονος και ένας 65χρονος, όπως και ο καμικάζι, είναι τα θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε πάρκο της συνοικίας Ρισόν Λετζιόν, νότια του Τελ Αβίβ. Στην επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 27 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 3 σοβαρά. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στην περιοχή συχνάζουν πολλοί Εβραίοι ρωσικής καταγωγής και, όπως υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες, ο καμικάζι με τα μαλλιά βαμμένα ξανθά και με κόμμωση πανκ πέρασε απαρατήρητος. Είναι η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινής πόλης μέσα σε 3 μέρες και η δεύτερη που γίνεται στο Ρισόν Λετζιόν, όπου, πριν από 2 βδομάδες, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε αίθουσα μπιλιάρδου.

Την ευθύνη γι' αυτήν την επίθεση ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά», λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, από ισραηλινό ελικόπτερο, του Μαχμούντ Τίτι και δύο ακόμη Παλαιστινίων, όπως και ενός περαστικού, σε «επίθεση ακριβείας» στον καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Νάμπλους, με το αιτιολογικό ότι ο Τίτι ήταν «στέλεχος των "Ταξιαρχιών" και είχε πάρει μέρος σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον Ισραηλινών». Κατά τη διάρκεια της κηδείας των νεκρών Παλαιστινίων, χτες στη Νάμπλους, στέλεχος των «Ταξιαρχιών» προειδοποιούσε ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις γιατί το παλαιστινιακό αίμα δεν είναι φθηνό».

Χτες το πρωί, βυτιοφόρο εξερράγη δίπλα στις δεξαμενές καυσίμων Τζελιλότ, βορείως του Τελ Αβίβ. Η έγκαιρη επέμβαση πυροσβεστών και εργαζομένων απέτρεψε το ενδεχόμενο να τυλιχτούν στις φλόγες όλες οι εγκαταστάσεις και να μετατραπεί σε παρανάλωμα του πυρός ολόκληρη η περιοχή. Σύμφωνα με τον αρχηγό της ισραηλινής αστυνομίας στο Τελ Αβίβ, Ντέιβιντ Κράουζερ, αποφεύχθηκε «μια καταστροφή». Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι στο βυτιοφόρο είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός που πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο και αποδίδουν την ευθύνη σε παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις, εκτιμώντας ότι «αναβαθμίζουν τη δράση τους πλησιάζοντας σε επιλογή στόχων και μεθόδων την 11η του Σεπτέμβρη». Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης, ενώ ανακρίνεται ο Ισραηλινός οδηγός.

Λεκτικές και στρατιωτικές αντιδράσεις

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση αυτοκτονίας στο Ρισόν Λετζιόν, επαναλαμβάνοντας ότι τέτοιου είδους «απερίγραπτες πράξεις χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα από την κυβέρνηση Σαρόν για να συνεχίσει την επίθεση, τις εισβολές και την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού». Η ισραηλινή ηγεσία, εκτός από τις γνωστές δηλώσεις κατώτερων αξιωματούχων, που επέρριψαν ευθύνες στην Π. Αρχή και τόνισαν ότι το Ισραήλ δε θα μείνει άπρακτο, φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει στις «επιδρομές και επιθέσεις ακριβείας» εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

Λίγες ώρες πριν την επίθεση στο Ρισόν Λετζιόν, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δήλωνε ότι «η επιχείρηση "Προστατευτικό Τείχος" στη Δ. Οχθη μείωσε την τρομοκρατική δραστηριότητα αλλά δεν μπορεί να την εξαφανίσει. Μοναδικός τρόπος να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα είναι η έναρξη διαλόγου, η επανάληψη των συνομιλιών προκειμένου να δρομολογηθεί η προοπτική μιας πολιτικής λύσης», υπογράμμισε ο Μπεν Ελιέζερ, καταλήγοντας ότι καθημερινά οι ισραηλινές αρχές αποτρέπουν μία ή δύο απόπειρες επίθεσης.

Την επίθεση στο Ρισόν Λετζιόν έσπευσε να καταδικάσει και η Ουάσιγκτον, που κάλεσε, για άλλη μια φορά, τον Γιάσερ Αραφάτ «να επιδείξει ηγετικές ικανότητες και να σταματήσει τους τρομοκράτες». Αναφερόμενος, πάντως, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, ο Αμερικανός Πρόεδρος, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «η ειρήνη εξαρτάται από την ύπαρξη δύο ξεχωριστών ανεξάρτητων κρατών που θα ζουν δίπλα το ένα στο άλλο και θα αναγνωρίζονται από τους Αραβες γείτονές τους». Δεν παρέλειψε δε να επαναδιατυπώσει την ικανοποίησή του για την ενεργό ανάμειξη στις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, ακολούθησε τη συνήθη τακτική του. Χτες τα ξημερώματα, ισραηλινά τανκς, με υποστήριξη ελικοπτέρων και πεζικό, εισέβαλαν στις πόλεις Χεβρώνα και Τζενίν, όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε οικίες και έγιναν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Οπως έγινε γνωστό, έγιναν, συνολικά, 22 συλλήψεις Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 9, κατά τον ισραηλινό στρατό, ήταν καταζητούμενοι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εισβολή έγινε και στη Ράφα, στη μεθόριο Λωρίδας της Γάζας-Αιγύπτου, όπου σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών και τραυματίστηκαν 4 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους μία 18χρονη και ένας 15χρονος. Η ισραηλινή αιτιολογία είναι ότι προηγήθηκαν επιθέσεις στον κοντινό εποικισμό Μοράγκ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, άλλοι 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε σπίτι στη Νάμπλους, χωρίς να υπάρχουν πρώτες διευκρινίσεις για τα αίτιά της, και άλλος ένας Παλαιστίνιος στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ.