Κυοφορείται πόλεμος και όχι μεσσίας
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2024

Ο τρομοκράτης Ιωσήφ, υπόγειος αντάρτης, που 'χει καθήκον να διατηρήσει απαραβίαστη την καλύτερη κρυψώνα του κόσμου για τον επερχόμενο σφετεριστή της εξουσίας, την κοιλιά της Μαρίας, ήταν δαιμόνιος για την εποχή του. Αφησε πίσω του τον Ηρώδη να ξεκοιλιάζει νήπια, μεταμφιέστηκε σε φτωχό συνοδό ενός γαϊδάρου και την έκανε προς την Αίγυπτο. Πρέπει να ήταν και κρυφός αστρονόμος, αφού κατάφερε να κλείσει ραντεβού με τρεις χορηγούς, σ' έναν στάβλο, όπου μπορούσε προφανώς εύκολα να κρυφτεί και ο χρυσός και η σμύρνα και το λιβάνι, που εκείνη την εποχή τα δύο τελευταία είχαν την αξία του σημερινού πετρελαίου στην περιοχή, ως αραβικό μονοπώλιο, πανάκριβο, στην τότε ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Κάπως έτσι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να υποδείξει, αν χρειαστεί, το ξεκοίλιασμα των εγκύων ως καλύτερη άμυνα απέναντι στην εμφάνιση κυοφορούμενων τώρα, δρώντων στο άμεσο μέλλον, κάθε λογής «τζιχαντιστών». Το γεγονός ότι στο τελευταίο ξέσκισμα της ταλαίπωρης και προαιώνια πολλαπλώς διεκδικούμενης Συρίας πρωταγωνιστεί στην πληροφόρηση η Τεχνητή Νοημοσύνη, με ψεύτικες εικόνες, κατασκευασμένες λεζάντες και έναν εσμό ανύπαρκτων περιστατικών που βιδώνεται στα μυαλά εκατομμυρίων χρηστών του ΤικΤοκ, μας ξεκαθαρίζει ποιο είναι το δώρο μας για φέτος. Ολωνών. Η αρχή της υποταγής της νοημοσύνης μας στον αλγόριθμο της τεχνητής εις χείρας συμφερόντων. Ετσι ακούς ότι ο καινούριος Σύρος ηγέτης ήταν κρατούμενος πέντε χρόνια στις τρομακτικές φυλακές του Αμπου Γκράιμπ, και μόλις αφέθηκε ελεύθερος, άρχισε να βλέπει και να κλείνει μυστικές συμφωνίες με ηγέτες δυνάμεων και υπερδυνάμεων, να είναι πλήρης στρατιωτικών και διπλωματικών γνώσεων, να έχει επικηρυχθεί από τους Αμερικάνους το κεφάλι του για δέκα εκατομμύρια, και μέσα σε τρεις μέρες απ' την είσοδό του στη Δαμασκό να πέφτουν στα πόδια του να προσκυνάνε, με σμύρνες και λιβάνια υπουργάρες ολούθε. Τι μάγοι με τα δώρα και σφαγές του Ηρώδη, κι άλλα τέτοια αχνοζαχαρένια. Τα παίρνει ο αλγόριθμος, τα επεξεργάζεται και σου βγάζει μεσσίες απ' το τσεπάκι πάνω σε γαϊδούρια, σε καμήλες, σε τανκς και λιμουζίνες, και μάγους με τη σέσουλα κουστουμάτους με κελεμπίες και με στολή. Εδώ ένας κωμικός πετσώθηκε το χακί και περνάει για αρχιστράτηγος, και η επόμενη καουμπόικη ταινία πάει να παιχτεί με ρεβόλβερ πυραύλων. Δεν μπορεί, ο κόσμος θα φοβηθεί και θα περιμένει μια κοιλιά τύπου Μελόνι να στείλει Μεσσία να προλάβει ό,τι μπορεί.

Πιστεύω ακράδαντα κι έχω ένα σωρό πια ενδείξεις, που τρέμω μη γίνουν αποδείξεις, ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη στοχεύει στ' αλήθεια εναντίον της άριστης ελληνικής σκέψης. Αυτής που άνοιξε δρόμους πολιτισμού. Κι αναφέρομαι στη σωκρατική έννοια του επαΐοντος. Αυτού που ξέρει. Και στον οποίο καταφεύγει κάποιος που δεν ξέρει για να μάθει, να σκεφθεί, να κρίνει, να αποφασίζει. Με την εμπορευματοποιημένη δολίως εκλαϊκευμένη της μορφή αυτή η αλγοριθμική δυνατότητα να φτιάχνεις λόγους που ουδέποτε εκφωνήθηκαν, σεξουαλικές σκηνές που ουδέποτε συντελέστηκαν ως πράξη, να ανασταίνεις π.χ. τον Ελ Σιντ, οπότε και να καταργείς τον ηρωισμό των στρατιωτών του, μετατρέπει τους πάντες σε επαΐοντες. Ολοι μπορούν να δείχνουν ότι τα ξέρουν όλα. Κι άρα το θείο βρέφος γίνεται τρομακτικό, καθώς η μήτρα του πληκτρολογίου παράγει θαυματουργά τέρατα και τερατώδη θαύματα, και με τη σέσουλα, και ανέλεγκτα. Αν το Αμπου Γκράιμπ αποδεικνύεται ανώτατη σχολή πολιτικών επιστημών τι να το κάνεις το Χάρβαρντ στη Νέα Ιωνία και τη Σορβόνη στο Μαρούσι. Εδώ σε μία φάτνη - γιάφκα ένα μωρό άρκεσε για να ξεχαστεί η σφαγή των νηπίων. Για τόσο όσο να ξεχνιέται και σήμερα η ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των παιδιών στη Γάζα. Κυοφορείται πόλεμος. Κι αυτό δεν το λέει ο αλγόριθμος. Το λένε ήδη οι χιλιάδες χιλιάδων νεκροί σε πολεμικές συγκρούσεις, όπου Γης, κι η ίδια η στριμωγμένη από ανάγκες ζωή των λαών της Γης. Κυοφορείται πόλεμος. Πρώτη μας δουλειά και να τον δούμε και να τον αισθανθούμε στη ζωή, στη δουλειά, στις καρδιές και στις τσέπες μας. Για να δουλέψουμε για την αποτροπή του. Μακριά από την παραπλάνηση, κι όσο γίνεται πιο κοντά στο είναι αντί του φαίνεσθαι. Ας αρχίσουμε δίνοντας αξία και βαρύτητα στην πράξη κι όχι στα λόγια. Στο εγγύς με θυσίες κι όχι στο τήλε με ευκολίες! Καλά ...Χριστούγεννα!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ