Η προγνωσιολογία μπλοκάρει την αντισεισμική θωράκιση

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις «διαμάχες» των σεισμολόγων

Παρασκευή 24 Μάη 2002

ICON

Ζημιές στην Αγ. Πελαγία Ηρακλείου από το σεισμό που έγινε το βράδυ της Τρίτης
Στο περιθώριο εξακολουθεί να αφήνει η κυβέρνηση την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, βρίσκοντας μάλιστα «πάτημα» στις διάφορες διαμάχες μεταξύ των σεισμολόγων, αλλά και την προγνωσιολογία η οποία «ανθεί» κάθε φορά, μετά από ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο σεισμό. Κι όλα αυτά όταν είναι βέβαιο ότι η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης, ενώ παράλληλα σχεδόν δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να μην είναι, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, σεισμογενής...

Πιο συγκεκριμένα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τη διαρροή έκθεσης του ομότιμου καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Β. Παπαζάχου, σύμφωνα με την οποία αναμένονται ισχυροί σεισμοί σε διάφορες περιοχές της χώρας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, παραδέχτηκε ότι έχουν μπλοκάρει και δεν προχωρούν ακόμη και απλά πράγματα που έχουν σχέση με την αντισεισμική θωράκιση, όπως:

Κατά τα άλλα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε πως «δεν καταλαβαίνει τη σκοπιμότητα δημοσιοποίησης τέτοιων εκθέσεων», και ότι «είναι υποχρέωση των επιστημόνων να συνεννοηθούν μεταξύ τους, γιατί χρηματοδοτούνται από το κράτος και να μην προκαλούν την ανησυχία στον κόσμο». Εκανε επίσης γνωστό ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί νέος χάρτης σεισμικής επικινδυνότητας της χώρας, ο οποίος πρόκειται να αλλάξει σημαντικά τους όρους δόμησης και το κόστος οικοδόμησης σε αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, και της Αθήνας.

Η έκθεση Παπαζάχου

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «η Καθημερινή», ο Β. Παπαζάχος με απόρρητο έγγραφό του ενημέρωσε την πολιτεία και ζητά επειγόντως τη λήψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση επικείμενων ισχυρών σεισμών. Μάλιστα φέρεται να προσδιορίζει τις τέσσερις περιοχές όπου αναμένονται δονήσεις της τάξης των «7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από τον ερχόμενο Αύγουστο έως και το 2003, με απόκλιση 18 μηνών από τον προβλεπόμενο χρόνο γένεσης». Οι περιοχές αυτές είναι το Νοτιοδυτικό Ελληνικό τόξο που αρχίζει από την Πελοπόννησο και φτάνει δυτικά του Ρεθύμνου, το Ανατολικό Τόξο που εκτείνεται μεταξύ Ανατολικής Κρήτης και Ρόδου, η περιοχή μεταξύ Αλβανίας και ΠΓΔΜ που μπορεί να έχει επιπτώσεις στους παραμεθόριους νομούς της Βόρειας Ελλάδας και τέλος η Βορειοδυτική Τουρκία που μπορεί να επηρεάσει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Οπως, πάντως, ανέφερε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, πρόκειται για έκθεση που είχε κατατεθεί για πρώτη φορά το 2000, για να αποσυρθεί λίγο αργότερα και να ξανακατατεθεί αναθεωρημένη σε κάποια σημεία τον Αύγουστο του 2001, ενώ συζητήθηκε στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, στην οποία προεδρεύει ο Β. Παπαζάχος, τον περασμένο Γενάρη. Οπως επισήμανε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ «κατά καιρούς έχουμε πολλές τέτοιες εκθέσεις που αφορούν σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα»...

Ο ίδιος ο Β. Παπαζάχος, με γραπτή δήλωσή του χθες, δε διαψεύδει το δημοσίευμα, όμως σημειώνει: «Η διαρροή πληροφοριών, που αφορούν εκτιμήσεις της χωροχρονικής εξέλιξης της σεισμικής δράσης αποτελεί έντονα αντικοινωνική πράξη ανεύθυνων και ασυνείδητων ατόμων. Η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών δε συμβάλλει στην ορθή λύση του προβλήματος της αντισεισμικής προστασίας, αλλά αντίθετα δημιουργεί πρόσθετα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

«Η ακριβής πρόγνωση των σεισμών δεν είναι προς το παρόν εφικτή και συνεπώς οι πολίτες δεν πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ανάλογα δημοσιεύματα».