Τα στρατιωτικά νοσοκομεία (και όχι μόνο) ... βράζουν!
Σάββατο 11 Γενάρη 2025 - Κυριακή 12 Γενάρη 2025

Σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα παράπονα, τα «δεν πάει άλλο» και η αγανάκτηση του εργαζόμενου προσωπικού, αλλά και όσων αναζητούν υγειονομική φροντίδα είναι πολλά! Η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική!

Η δουλειά χωρίς «ανάσα» που δεν αντέχεται είναι γενικό φαινόμενο! Για παράδειγμα, δεν είναι μόνο το «424», που εδώ και καιρό χρειάζονται μήνες για να πάρεις απαντήσεις σε βιοψίες. Ενας γιατρός που δουλεύει και εκτός ωραρίου αυτά μπορεί να καταφέρει. Αυτός φταίει; Οχι βέβαια! Αυτά συμβαίνουν γιατί στα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων κυριαρχεί η υποστελέχωση, που συντηρείται από την πολιτική ηγεσία και τη γενικότερη πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά! Δεν υπάρχουν τμήματα - κλινικές ή και νοσοκομεία που τα πράγματα διαφέρουν. Η υποστελέχωση είναι κανόνας, που τελικά επιβαρύνει κάθε γιατρό, ή νοσηλευτικό και λοιπό εργαζόμενο προσωπικό, με επιπτώσεις στους ασθενείς (καθυστερήσεις, αναβολές κ.τ.λ.).

Η υποχρηματοδότηση επίσης κυριαρχεί. Οι ελλείψεις σε κάθε είδους υλικό περιορίζουν σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. Κάποια υλικά καλύπτονται με τις δωρεές, ας είναι καλά, από απλούς ασθενείς, που προσφέρουν ανιδιοτελώς, αλλά και από μεγάλους επιχειρηματίες, που «τους πήρε ο πόνος», όπως λέει ο λαός μας.

Τελικά η κατάσταση των στρατιωτικών νοσοκομείων, που έχει διαμορφωθεί όχι τυχαία, μπορεί να περιγραφεί με τη λέξη: υποβάθμιση. Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε ό,τι διαμόρφωσε η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων είναι η διαρροή ενός μελλοντικού νομοσχεδίου, με το οποίο προωθεί υποτίθεται «λύσεις». Οι «λύσεις» όμως που σχεδιάζονται για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, είναι σε βάρος του ίδιου του εργαζόμενου προσωπικού και του δικαιώματος των στρατιωτικών, των υπαλλήλων του υπουργείου, των οικογενειών τους στη δωρεάν, δημόσια και υψηλού επίπεδου παροχή Υγείας, όπως και για όλο τον λαό.

Ανάμεσα σε πολλά που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, τα πάνω από 100 εκατομμύρια χρωστούμενα στα στρατιωτικά νοσοκομεία από τον ΕΟΠΥΥ ...στέλνονται στις ελληνικές καλένδες και όποτε γίνει η εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων! Βλέπεις, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να καταβληθούν όλες οι οφειλές από την κυβέρνηση «με τη μία», όπως «με τη μία» διαγράφηκαν ήδη 100 εκατομμύρια από τα χρωστούμενα του ΕΟΠΥΥ, με νόμο της.

Οχι! Το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι δεν προβλέπει «συγχώνευση / ενοποίηση υγειονομικών δομών / υπηρεσιών», αλλά εξαντλεί κάθε λεπτομέρεια κοινής δραστηριότητας σε βάρος του ήδη επιβαρυμένου προσωπικού. Οχι! Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει στις φρεγάτες διακλαδική στελέχωση, γιατί ίσως θεωρήθηκε ότι θα ήταν πολύ χοντρό σε πρώτη φάση. Προβλέπει, όμως, ότι η υπηρεσία μπορεί να τοποθετεί στελέχη, ανεξαρτήτως κλάδου προέλευσης, μεταξύ νοσοκομείων Κρήτης, Αθήνας, Λάρισας, ή Θεσσαλονίκης!

Μεγάλη ανησυχία σε εν ενεργεία, απόστρατους και πολιτικούς υπαλλήλους προκαλούν οι φήμες για πώληση νοσοκομείων! Μάλλον όμως η «πώληση» με την κυριολεξία της λέξης δεν είναι το ζητούμενο από την κυβέρνηση, σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο, αν και οι φήμες για το αντίθετο δίνουν και παίρνουν.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, σε συμφωνία με τη γενικότερη πολιτική της ΝΔ, καθιερώνεται η λειτουργία απογευματινών ιατρείων, υποτίθεται προς όφελος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των ασθενών. Τώρα είναι απορίας άξιο πώς το προσωπικό του νοσοκομείου που δεν επαρκεί για το κανονικό ωράριο, το ίδιο θα μπορεί να καλύπτει και το εκτός ωραρίου πρόγραμμα! Στην εκτός ωραρίου λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, επιτρέπει επίσης σε «ασφαλιστικούς φορείς» και «ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες» τη δυνατότητα κάλυψης υπηρεσιών Υγείας, με υπογραφή ειδικών συμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως κατά το απογευματινό ωράριο οι ασθενείς των στρατιωτικών νοσοκομείων, όσοι (και εφόσον) έχουν τη δυνατότητα, αφού δεν εξυπηρετούνται στο πρωινό ωράριο, όπως θα έπρεπε, θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε προσερχόμενοι ως ιδιώτες είτε μέσω ασφαλιστικών εταιρειών.

Ακόμα και τα εν ενεργεία στελέχη θα μπορούν, με δικά τους έξοδα, να συνάπτουν ιδιωτικές ασφάλειες Υγείας και να επισκέπτονται ιδιώτες ιατρούς για συνταγογράφηση! Δεν μιλάμε, βέβαια, μόνο για εκεί όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και εκεί όπου υπάρχουν. Δηλαδή τα στρατιωτικά νοσοκομεία παραμένουν υποβαθμισμένα, υποχρηματοδοτούμενα, αλλά δίνεται διέξοδος σε όσους αντέχουν οικονομικά να καταφύγουν στους ιδιώτες.

Με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο τελικά, η κυβέρνηση, αφού υποβάθμισε τα νοσοκομεία, αρχίζει πλέον να βγάζει από πάνω της την υποχρέωση παροχής δωρεάν υπηρεσιών Υγείας από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, για τα στελέχη των ΕΔ εν ενεργεία, αποστράτους, πολιτικούς υπαλλήλους, μέλη οικογενειών και άλλους δικαιούχους. Ανοίγει, με τη μία ή την άλλη μορφή, την είσοδο σε ιδιωτικές εταιρείες. Ετσι, το επιχειρηματικό κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του, αφού η κυβέρνηση του ανοίγει νέα πεδία κερδοφόρων επενδύσεων. Ομως, φίλε αναγνώστη, γενικά το κέρδος για τον ιδιώτη προκύπτει από θυσίες και χαράτσια για εσένα, τα στελέχη των ΕΔ, τις οικογένειές τους, τον λαό ολόκληρο.

Αυτό που ακούγεται σχετικά με το νομοσχέδιο είναι «μην τολμήσει» ο υπουργός να προχωρήσει!

Ορισμένοι φορείς μονίμων και αποστράτων αντιδρούν έντονα, προς το παρόν, με ανακοινώσεις! Ομως, η διαμαρτυρία με δηλώσεις και ανακοινώσεις δεν αρκεί, ούτε βέβαια οι επισκέψεις «διαμαρτυρίας» στην ηγεσία για ...«καφέ και κουλουράκια»! Ας είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα! Εν ενεργεία, απόστρατοι, πολιτικοί υπάλληλοι και οικογένειες απαιτούμε για τα στρατιωτικά νοσοκομεία:


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.