Ωστόσο η πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι αμείλικτη, όπως αποτυπώθηκε και την τελευταία βδομάδα.
Δεν πέρασε ούτε μέρα δίχως να αποκαλύπτονται οι εγκληματικές και επισφαλείς συνθήκες λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ασθενείς και εργαζομένους, χωρίς να αναδεικνύεται η ένδεια στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το έγκλημα των λουκέτων που μπήκαν εδώ και μια 15ετία σε νοσοκομεία και κλινικές, στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού δαπανών» και της εξασφάλισης πελατείας στον ιδιωτικό τομέα.
Κάθε μέρα λοιπόν αποτυπώνεται στην πράξη η κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, η βαρβαρότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι ασθενείς κάθε ηλικίας και οι συνοδοί τους.
Στο Νοσοκομείο «Λαϊκό», την ώρα που ειδικευόμενη γιατρός έπαιρνε ως ...πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» το χαρτί της απόλυσης, στα Επείγοντα επικρατούσε και την Πρωτοχρονιά σκηνικό πολέμου. Εκατοντάδες περιστατικά κατέφτασαν στο νοσοκομείο, τα περισσότερα εμπύρετα ή/και με λοιμώξεις αναπνευστικού. Σημαντικός αριθμός των περιστατικών θα μπορούσε να είχαν αντιμετωπιστεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, ακόμη περισσότερα δεν θα είχαν επιδεινωθεί εάν υπήρχε ένα κεντρικά σχεδιασμένο σύστημα ΠΦΥ.
Πολύωρες ήταν οι αναμονές για τη διεξαγωγή εξετάσεων, αλλά ακόμα μεγαλύτερες για όσα περιστατικά κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή τους, καθώς το νοσοκομείο ήταν ήδη γεμάτο με ράντζα. Ούτε αυτό όμως αποτελεί «μεμονωμένο περιστατικό», καθώς η εφημερία της περασμένης Πέμπτης ξεκίνησε και πάλι με μηδέν κρεβάτια στην Παθολογική κλινική, με τα ράντζα να κατακλύζουν πάλι θαλάμους και διαδρόμους. Τα σοβαρότερα προβλήματα που προκαλούν και τις μεγάλες αναμονές, είναι η έλλειψη νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και σημαντικών ιατρικών ειδικοτήτων. Οι συνοδοί των ασθενών εκτελούν και χρέη τραυματιοφορέα, όπως και οι γιατροί, οι νοσηλευτές, αφού στην πρωινή εφημερία υπηρετούν μόλις 1 - 2 τραυματιοφορείς στα ΤΕΠ, ενώ για να καλυφθούν κάποια απ' τα κενά που υπάρχουν σε όλα τα πόστα, ασκούνται πιέσεις στο προσωπικό να δουλεύει ακόμα και όταν έχει πυρετό.
Το Νοσοκομείο Νίκαιας, μόνο σε ένα 24ωρο, την περασμένη Τετάρτη, είχε 1.158 προσελεύσεις στα Επείγοντα, εκ των οποίων οι 148 έγιναν μέσω ΕΚΑΒ. Η αναμονή για εξετάσεις ήταν πολύωρη, ενώ για όσους ασθενείς έγινε εισαγωγή στο νοσοκομείο περίμεναν πάνω από 10 ώρες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι. Ράντζα υπάρχουν ακόμη και στην Καρδιολογική κλινική, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Την Παρασκευή το μεσημέρι, 42 βαρέως πάσχοντες ασθενείς σε όλη την Ελλάδα περίμεναν να βρεθεί ΜΕΘ, κάποιοι είναι στην αναμονή από τις 21 Δεκέμβρη. Δυνατότητα απομόνωσης των περιστατικών με λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν υπήρχε λόγω έλλειψης προσωπικού και χώρου, με αποτέλεσμα σ' αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες να γίνεται διασπορά ιώσεων, ενώ εκτιμάται ότι τη συγκεκριμένη μέρα τουλάχιστον 150 περιστατικά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στην ΠΦΥ, όμως τα Κέντρα Υγείας είναι ελάχιστα, υποστελεχωμένα, χωρίς εξοπλισμό, όπως συμβαίνει και στις ΤΟΜΥ.
Η προσέλευση 1.000 ασθενών - για τους 200 έγινε εισαγωγή - βρήκε το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» στις 6 Γενάρη με μόλις 60 κενές κλίνες. Ασθενείς βαρέως πάσχοντες παρέμειναν σε φορεία πάνω από 24 ώρες, εργαζόμενοι τελείωσαν τη βάρδιά τους επτά ώρες μετά το προβλεπόμενο ωράριο, 13 ώρες μετά το κλείσιμο της εφημερίας 30 ασθενείς δεν είχαν πάρει κρεβάτι, στην Παθολογική κλινική που διαθέτει 27 κρεβάτια οι ασθενείς ξεπέρασαν τους 100. Ενώ 10 ασθενείς, με εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και της 1ης ΥΠΕ, νοσηλεύτηκαν... στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Covid και δύο ασθενείς μετακινήθηκαν από τις κλίνες τους για να τοποθετηθούν ασθενείς απογευματινών χειρουργείων!
Στο εμπόλεμο σκηνικό, οι γιατροί κλήθηκαν και πάλι να διαλέξουν ποια περιστατικά θα μπουν σε ράντζο, ποιοι θα πάρουν εξιτήριο για να έρθει η επόμενη φουρνιά ασθενών.
Και μπροστά σε αυτή την αθλιότητα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα προχωρήσουν την Τρίτη 21 Γενάρη σε δίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, απαιτώντας να μπει φρένο στις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες εφημέρευσης και να αποσυρθεί το ΦΕΚ για την καθημερινή εφημέρευση των νοσοκομείων της Αττικής. Εξάλλου η κυβερνητική «λύση» για βοήθεια του Νοσοκομείου «Σωτηρία» στην εφημερία του «Γεννηματάς» δεν έσωσε την κατάσταση.
Στις 2 Γενάρη, πάνω από 300 ήταν οι ασθενείς που προσήλθαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ασθενείς παρέμειναν στα επείγοντα να εξεταστούν έως και 4 ώρες, οι εισαγωγές έφτασαν να διεκπεραιώνονται πολλές ώρες μετά τη λήξη της εφημερίας, ασθενείς που είχαν ανάγκη οξυγονοθεραπείας βρέθηκαν εκτεθειμένοι, αφού δεν επαρκούσαν οι επιτοίχιες παροχές οξυγόνου, ακτινογραφίες και αξονικές δεν μπορούσαν να εκτελεστούν λόγω έλλειψης των τραυματιοφορέων, βαρέως πάσχοντες έμειναν δίχως ιατρονοσηλευτική κάλυψη και επιτήρηση επί ώρες, το νοσηλευτικό προσωπικό έφτασε να δουλεύει 16 ώρες το 24ωρο, κάνοντας απανωτές βάρδιες.
Στο μεταξύ, από τύχη δεν υπήρξαν νεκροί στο «ατύχημα» που συνέβη στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όταν έσπασε ο ιμάντας του ανελκυστήρα στα χειρουργεία. Ενας ασθενής, μια συνοδός του και δύο μέλη πληρώματος ιδιωτικού ασθενοφόρου τραυματίστηκαν με την πτώση του ανελκυστήρα από τον 2ο όροφο στο υπόγειο. «Πριν ανοίξει η πόρτα δεν ξέραμε τι θα αντικρίσουμε», «ευτυχώς που δεν έγινε σε κάποιο από τα ασανσέρ που φτάνουν μέχρι τον 6ο όροφο», είναι μερικά απ' όσα κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
Ενώ, διαστρεβλώνοντας και πάλι την πραγματικότητα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «ο ανελκυστήρας τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας»! Στον δε «Ευαγγελισμό», για ακόμα μια φορά «έβρεχε» σοβάδες στα κεφάλια εργαζομένων και ασθενών. Στο Νοσοκομείο Αρτας δεν υπήρχε παθολόγος για τις εφημερίες, τακτικά ραντεβού ακυρώνονται, ακόμη και ραντεβού για μεταγγίσεις λόγω των ελλείψεων προσωπικού σε όλα τα αιματολογικά τμήματα των νοσοκομείων και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Και, πώς απαντά σε όλα αυτά η κυβέρνηση; Με επίκληση και αποθέωση του Ταμείου Ανάκαμψης. Με πόρους δηλαδή που όταν δεν κατευθύνονται για μερικά μπαλώματα, αξιοποιούνται για την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης, όπως γίνεται με τα επί πληρωμή χειρουργεία.
Ταυτόχρονα εντείνεται η επιχειρηματική δράση, δρομολογώντας π.χ. τη γενίκευση της παράδοσης του διαγνωστικού έργου των νοσοκομείων σε ιδιώτες, τη γενίκευση της εφαρμογής των «τιμολογίων υπηρεσιών» (τα λεγόμενα DRG's): Ολα εκείνα τα εργαλεία δηλαδή που μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε «αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες», εντείνοντας τη λογική του «κόστους - οφέλους».
Οσο για τις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού; Πάνε κι έρχονται οι «δεσμεύσεις», π.χ. για μόλις 500 προσλήψεις τραυματιοφορέων, αυτό όταν για να λειτουργήσουν τα κλειστά χειρουργικά τραπέζια στην Αττική για μια βάρδια απαιτούνται επιπλέον 100 νοσηλευτές και για να λειτουργήσουν τα κρεβάτια ΜΕΘ με όρους ασφάλειας απαιτούνται επιπλέον 600 νοσηλευτές και 140 γιατροί.
Αποτέλεσμα αυτής της τραγικής κατάστασης είναι η μετακύλιση όλο και περισσότερο της υγείας στην «ατομική ευθύνη» ασθενών και συγγενών. Εκεί οδηγεί η εξασφάλιση των λεγόμενων «μίνιμουμ παροχών» σε ελάχιστους και για λίγο. Πέρα από αυτό το ...μίνιμουμ, η περίθαλψη εξαρτάται από την τσέπη των εργαζομένων, αποδεικνύοντας ότι η «Υγεία - εμπόρευμα» δεν συναντιέται πουθενά με τις λαϊκές ανάγκες, αντίθετα όλο και μεγαλώνει το χάσμα με τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης.
Αυτή είναι η «μεγάλη εικόνα» που συντίθεται από τα στιγμιότυπα της αθλιότητας στα ΤΕΠ, στα διαλυμένα Κέντρα Υγείας και στις άλλες δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Με αυτήν την εγκληματική στρατηγική, της «Υγείας - εμπόρευμα», έχουν να αναμετρηθούν οι εργαζόμενοι και οι υγειονομικοί μέσα από τα σωματεία τους, θέτοντας στο επίκεντρο όσα στερεί από τον λαό το σημερινό σύστημα της βαρβαρότητας.