ΕΛΛΑΔΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
«Κοινά οράματα» του κεφαλαίου πάνω στα συντρίμμια των πολέμων
Τρίτη 14 Γενάρη 2025

Eurokinissi

Η πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας έγινε χθες στην πόλη Al Ula, με τη συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη και του Σαουδάραβα πρίγκιπα - διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σηματοδοτώντας την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια που έχουν μετατρέψει όλη την περιοχή σε πεδίο πολέμου, και ενώ το κουβάρι των ανταγωνισμών μπλέκεται όλο και περισσότερο.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το Μαξίμου διέχεαν ότι θα συζητούσαν «την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας σε μια συγκυρία αναδιαμόρφωσης του γεωπολιτικού τοπίου στη Μέση Ανατολή και διεθνών αναταράξεων» και «τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας - εμπορικής, επενδυτικής, ενεργειακής - της Ασίας και της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη», με τον πρωθυπουργό να λέει πως «η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και την ΕΕ και παίκτης - κλειδί για τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», καθώς και ότι «σε αυτό το πλαίσιο είναι ακόμα πιο σημαντικό που Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή». Ολα αυτά για ένα κράτος - μοναρχία με ενεργό ρόλο στη σφαγή λαών, στην Υεμένη και αλλού, και όπου την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ με εκατοντάδες εκτελέσεις κρατουμένων...

Γι' αυτό το κράτος οι κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο, με σημαίνοντα ρόλο στον Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά του το Ριάντ βλέπει την Αθήνα ως μια σταθερή και αξιόπιστη ευρωπαϊκή δημοκρατία και ως πύλη για την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές αγορές», δίνοντας το υπόβαθρο της λεγόμενης «στρατηγικής σχέσης», που δεν είναι άλλο από τα - όποια - κοινά συμφέροντα των δύο αστικών τάξεων. Σχέσεις που μπλέκουν τη χώρα και τον λαό μας σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, όπως αποτυπώνεται και από τα όσα έλεγε χτες η κυβέρνηση, ότι «ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί από τη συμβολή της Ελλάδας στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, με την αποστολή μιας συστοιχίας Patriot», όπλα και προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να φυλάνε, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Σαουδαράβων μεγιστάνων.

Εξάλλου, πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να ασκήσει την όποια «επιρροή» της ώστε να μην προχωρήσει ένα τουρκο-συριακό σύμφωνο για ΑΟΖ, με φόντο την ανατροπή Ασαντ από τους Ευρωατλαντικούς, για την οποία βέβαια «πανηγύρισαν» η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Σημειωτέον, τον Μητσοτάκη συνόδευσαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Τουρισμού, Πολιτισμού, δύο υφυπουργοί Εξωτερικών (Αλ. Παπαδοπούλου και Κ. Φραγκογιάννης) και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, με στόχο της αποστολής «περισσότερες συνέργειες στο πολιτικό επίπεδο, στην Αμυνα, στις επενδύσεις, στην Ενέργεια, στον Τουρισμό, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό».

Σε αυτό το πλαίσιο, και όπως διέχεε μετά τις συναντήσεις το Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης «στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές για συνεργασία στην Ενέργεια, καθώς και στο Εμπόριο και στις επενδύσεις σε τομείς όπως η ναυτιλία, τα αγροδιατροφικά προϊόντα και ο κατασκευαστικός τομέας». Με τον Σαουδάραβα διάδοχο υπέγραψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τις 46 «πρωτοβουλίες» που έχουν συμφωνηθεί από κοινού από τις Επιτροπές του ΑΣΣ (το ΑΣΣ απαρτίζεται από 7 Επιτροπές: Πολιτική, Στρατιωτική, Επενδύσεων, Ενέργειας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, των οποίων επικεφαλής είναι οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών).

Στη δε κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον διάδοχο, ο Μητσοτάκης εστίασε «στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, τόσο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και σε αυτόν της ενεργειακής και ψηφιακής συνδεσιμότητας, προκειμένου να μετατραπεί σε κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Υπογράμμισε επίσης ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη» και τόνισε πως «ο ρόλος - κλειδί της Σαουδικής Αραβίας στον οικονομικό διάδρομο IMEC (σ.σ. Ινδίας - Ευρώπης) και η θέση της χώρας μας παρουσιάζουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας», πάνω στα συντρίμμια των ιμπεριαλιστικών πολέμων και στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

«Συζητήθηκαν ακόμα διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τον σημαίνοντα ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή ως παράγοντα σταθερότητας. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στη Συρία», για την οποία ο Μητσοτάκης «επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην εδαφική ακεραιότητά της», όπως λένε από το Μαξίμου. Γελάνε και οι πέτρες, βέβαια, καθώς η κυβέρνηση κάνει πλάτες στις ΗΠΑ, που έχουν πατήσει πόδι στη μισή Συρία, και στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, που έχει επεκτείνει την κατοχή του στη Συρία μέχρι έξω από τη Δαμασκό.

Συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία «της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας» για την ντόπια αστική τάξη, εξ ου και η κυβέρνηση στέλνει εκ περιτροπής φρεγάτες να περιπολούν στην περιοχή κόντρα στους Χούθι (αυτό το τρίμηνο είναι εκεί η «Υδρα»).

Οσον αφορά τα πρακτικά της συνεδρίασης, σε όσα αναφέρονται για την Επιτροπή Ασφαλείας και Αμυνας γράφουν ότι «τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, μέσω της δημιουργίας μιας μακροπρόθεσμης στρατιωτικής εταιρικής σχέσης (...) μέσω της οργάνωσης πολυάριθμων δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών».

Για την Επιτροπή Επενδύσεων και Εμπορίου στάθηκαν σε σχέδια όπως το «East to Med Data Coridor», έργο υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς δεδομένων σε σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, με δυνατότητα επέκτασης των καλωδιακών υποδομών έως τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Εστίασαν ακόμα στη «συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας (θαλάσσια μεταφορά και ναυπηγική)», στις «υπηρεσίες στον κατασκευαστικό τομέα», στις «κτηματομεσιτικές υπηρεσίες» κ.λπ. Τέλος, στο κομμάτι των πρακτικών για την Επιτροπή Ενέργειας τη χαρακτήρισαν «καταλύτη για την εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας», συμφωνώντας σε «πρωτοβουλίες στους τομείς της Ενέργειας, των επικοινωνιών και της τεχνολογίας πληροφορικής».

Ακύρωσε το σήμα «TurkAegean» το EUIPO

Στο μεταξύ, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) ακύρωσε το εμπορικό σήμα «TurkΑegean», το οποίο είχε κατοχυρώσει για χρήση του εντός της ΕΕ ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας από τις 16/12/2021, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς (κατέθεσε αγωγή υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι το «TurkAegean» αντανακλά γεωπολιτικές φιλοδοξίες). Η χρήση του σήματος ακυρώνεται και για τις έξι χρήσεις (διαφήμιση, ΜΜΕ, υπηρεσίες μεταφορών, εκπαίδευση, ξενοδοχεία - Εστίαση, νομικές υπηρεσίες) για τις οποίες είχε κατοχυρωθεί από τον τουρκικό οργανισμό. Πλέον οι τουρκικές αρχές έχουν περιθώριο δύο μηνών για να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης και τεσσάρων για να υποβάλουν τη γραπτή αιτιολόγηση αυτής. Αντίστοιχες προσφυγές έχουν κατατεθεί και σε άλλες αγορές όπου η Τουρκία χρησιμοποιεί τον όρο, όπως στις ΗΠΑ. Το Συμβούλιο Δίκης και Προσφυγών για τα εμπορικά σήματα του Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (USPTO) ζήτησε από την Τουρκία περαιτέρω διευκρινίσεις για τον λόγο που επέλεξε το εν λόγω εμπορικό σήμα προκειμένου να προωθήσει τον τουρισμό στην Τουρκία.