ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων

Με ισραηλινές απειλές για συνέχιση των επιθέσεων όταν «απειλείται η ασφάλεια» του κράτους - δολοφόνου

Πέμπτη 16 Γενάρη 2025

2025, The Associated Press. Al

Αλλο ένα 7χρονο παιδί νεκρό από τις επιθέσεις του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου που συνεχίστηκαν ακόμα και την ώρα που ανακοινώθηκε η εύθραυστη συμφωνία για εκεχειρία
Μια εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ και το Κατάρ, που «διαμεσολάβησαν» στις πολύμηνες σχετικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο και στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ, παράλληλα με τα παζάρια για τους όρους της εκεχειρίας, τα οποία συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή, διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να εξαπολύει στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα όποτε κρίνει ότι «απειλείται η ασφάλειά του» (όπως κάνει άλλωστε και στον Λίβανο, όπου έχει τεθεί σε ισχύ εκεχειρία από τις 27 Νοέμβρη), φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου ο κατοχικός στρατός διεξάγει συνεχείς αιματηρές επιδρομές...

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκιντόν Σάαρ δήλωσε από τη Ρώμη ότι ακόμα κι όταν υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας, το Ισραήλ δεν θα διακινδυνεύσει την «ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας και θα επέμβει, εφόσον διαπιστώσει μελλοντικά απειλή από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Αν διαπιστώσουμε τρομοκρατική δραστηριότητα στη Λωρίδα της Γάζας οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, θα δράσουμε όπως στην Ιουδαία και στη Σαμάρεια» (έτσι αποκαλεί το Ισραήλ την κατεχόμενη Δυτική Οχθη), είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Σάαρ, δίπλα στον Ιταλό ομόλογό του, προτού επιστρέψει στο Ισραήλ λόγω των εξελίξεων σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι λίγα λεπτά μετά την είδηση για εκεχειρία πραγματοποιήθηκε νέα φονική αεροπορική επιδρομή του κατοχικού στρατού στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, σε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ περιέγραψε τα βασικά σημεία της συμφωνίας εκεχειρίας. Προβλέπει 3 φάσεις, ανάμεσα στις οποίες θα πραγματοποιούνται νέες διαπραγματεύσεις.

Οι πρώτες απελευθερώσεις Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα αναμένεται να ξεκινήσουν στις 19 Γενάρη. Σταδιακά προβλέπεται η απελευθέρωση περίπου 33 Ισραηλινών ομήρων σε διάρκεια 42 ημερών. Αναμένεται δε να δοθεί προτεραιότητα σε γυναίκες, άνδρες άνω των 50 ετών και σε ασθενείς ή τραυματίες.

Οι πρώτοι 3 όμηροι θα απελευθερωθούν την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας και μετά θα απελευθερώνονται ανά 4 μέχρι την έβδομη μέρα. Ακολούθως θα απελευθερώνονται 3 όμηροι ανά επτά μέρες, και οι τελευταίοι 14 της πρώτης φάσης ανταλλαγής ομήρων αναμένεται να απελευθερωθούν την τελευταία βδομάδα.

Σε όλο αυτό το διάστημα θα απελευθερωθούν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις φυλακές του κράτους - δολοφόνου.

Ο Καταριανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης θα αρχίσουν από την 16η μέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται να περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων (περιλαμβανομένων Ισραηλινών αιχμαλώτων στρατιωτών), μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Διαβεβαίωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα χορηγηθεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ θα εξασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εκτοπισμένων. Τόνισε ωστόσο πως υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας που μένει να καθοριστούν.

Ο Καταριανός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός ελέγχου εφαρμογής της συμφωνίας από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι κάθε πιθανή παραβίαση θα αντιμετωπιστεί «σε αρχικό στάδιο». Παραδέχτηκε πως τέτοιες συμφωνίες είναι πολύ σύνθετες και πως μπορεί στη συνέχεια να προκύψουν κάποια ζητήματα.

Ακολούθησαν δηλώσεις του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επανέλαβε ότι η πολιτική της κυβέρνησής του έκανε τους «φίλους» της Ουάσιγκτον ισχυρότερους και τους αντιπάλους της πιο αδύναμους, επιβεβαιώνοντας ότι η αμέριστη αμερικανική στρατιωτική και πολιτική στήριξη του Ισραήλ σε όλη τη διάρκεια της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα εξυπηρετούσε την ενίσχυση των συμφερόντων των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους στη Μέση Ανατολή έναντι των ανταγωνιστών τους.

Ανέφερε ότι τις επόμενες 6 βδομάδες το Ισραήλ θα διαπραγματευτεί τη δεύτερη φάση για τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσθεσε δε πως στη διάρκεια της δεύτερης φάσης της συμφωνίας, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, θα απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες και η συμφωνία εκεχειρίας θα γίνει μόνιμη. Στην τρίτη φάση αναμένεται να παραδοθούν τα πτώματα των νεκρών ομήρων και να αρχίσει η «ανοικοδόμηση» της Γάζας - που έχει ισοπεδωθεί με αμερικανικές βόμβες...

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ι. Χέρτσογκ, σε έκτακτο διάγγελμά του έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να εγκρίνει τη συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Πληροφορίες από το γραφείο του Μπ. Νετανιάχου ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν επρόκειτο να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας προτού αυτή συμφωνηθεί στο σύνολό της.

Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εντός δύο ημερών, ώστε να επιτραπούν πιθανές προσφυγές κατά της συμφωνίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, τότε η εφαρμογή της θα ξεκινήσει την Κυριακή, ένα 24ωρο πριν την ορκωμοσία του Ντ. Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ο Αμπού Σάμι Ζούχρι, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, σχολίασε χθες ότι η συμφωνία «αποτελεί επαναβεβαίωση της αποτυχίας των δυνάμεων κατοχής να εκπληρώσουν οποιονδήποτε από τους στόχους τους».

Συνεχίστηκαν οι ανελέητες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Παρά τα παζάρια και τις ανακοινώσεις για συμφωνία εκεχειρίας, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε τις αιματηρές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας μέσα στο τελευταίο 24ωρο πάνω από 62 ανθρώπους, εκ των οποίων αρκετοί ήταν εκτοπισμένοι άμαχοι που είχαν καταφύγει σε σχολεία του ΟΗΕ, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 253 άλλοι.

Το βρετανικό δίκτυο BBC χτες, αναλύοντας διαθέσιμα στοιχεία για τις ισραηλινές επιδρομές στον υποτίθεται «ασφαλή» καταυλισμό εκτοπισμένων στο Αλ Μαουάσι της νότιας Γάζας, διαπίστωσε πως από τον περασμένο Μάιο βομβαρδίστηκε 99 φορές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Ο τελευταίος συνολικός απολογισμός από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβρη του 2023 μέχρι χτες σύμφωνα με τις υπηρεσίες Υγείας ανέφερε τουλάχιστον 46.707 νεκρούς Παλαιστίνιους και 110.265 τραυματίες.

Δυτική Οχθη: Φονική επιδρομή στην Τζενίν

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις δολοφονικές επιθέσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Αεροπορική επιδρομή από ισραηλινό drone προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 6 Παλαιστινίων σε προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε τρεις πυραύλους εναντίον του καταυλισμού. Μετέδωσε επίσης πως μεταξύ των έξι νεκρών είναι και ένας 15χρονος.

Ακολούθησε αργά χτες βράδυ νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 5 Παλαιστινίων.

Προηγήθηκε ο τραυματισμός τουλάχιστον 10 Ισραηλινών στρατιωτών, όταν το όχημα που τους μετέφερε πάτησε σε νάρκη στον δρόμο για τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Διάσκεψη στο Οσλο για το Παλαιστινιακό

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μ. Μουστάφα σε ανακοινώσεις που έκανε χτες στο Οσλο της Νορβηγίας, στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης για το Παλαιστινιακό, τόνισε πως η Γάζα «χρειάζεται μία υπεύθυνη κυβέρνηση ικανή να επουλώσει τις πληγές του λαού μας και να τον ξαναενώσει υπό ένα κράτος, μία κυβέρνηση και ένα σύστημα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» κάθε άλλη οντότητα που θα μπορούσε να αναλάβει τη διαχείριση της Γάζας «πλην από τη νόμιμη παλαιστινιακή ηγεσία και την κυβέρνηση του Κράτους της Παλαιστίνης».

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει άμεσα «συγκεκριμένες και μη αναστρέψιμες» ενέργειες κατά του Ισραήλ, ώστε να το αναγκάσει να εφαρμόσει λύση στη βάση δύο κρατών.

Στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Οσλο συμμετείχαν αξιωματούχοι και παράγοντες από 80 χώρες που υποστηρίζουν τη λύση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών.