Και τη μετατροπή της σε «αξιόπιστο και ωφέλιμο στρατηγικό εταίρο», μετά και την ένταξη του νησιού σε τρία στρατιωτικά προγράμματα της Ουάσιγκτον
2024 The Associated Press. All |
Οπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, αναδεικνύεται ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από την ενεργητική, πρωτοβουλιακή διπλωματία της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη ενισχύεται σημαντικά το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας μας και εδραιώνεται η Κύπρος ως αξιόπιστος, ωφέλιμος και στρατηγικός εταίρος». Με φόντο δε την αξιοποίηση της Κύπρου σε μια σειρά από «αντιτρομοκρατικά» πλήγματα και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις του ευρωατλαντικού άξονα στη Μέση Ανατολή, ο Κ. Λετυμπιώτης επέμεινε να χαρακτηρίζει την απόφαση «ιστορική εξέλιξη» που «συνιστά ακόμα μια απόδειξη της ενίσχυσης της στρατηγικής αξίας της χώρας μας» με «πολιτικά μηνύματα (...) ισχυρά και ουσιαστικά». Τα μόνα «μηνύματα» βέβαια για τον λαό του νησιού είναι οι τεράστιοι κίνδυνοι από τη μετατροπή του σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.
Κληθείς, δε, να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής της απόφασης από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 του μήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η αξιοποίηση της Κύπρου στα ευρωατλαντικά σχέδια δεν αποτελεί συγκυριακή επιλογή των επιτελείων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Οπως είπε, «οι σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας - ΗΠΑ πλέον εδράζονται σε στέρεα θεμέλια, εδράζονται σε σχέσεις αξιοπιστίας», ενώ θύμισε ότι «η τελευταία τροπολογία για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολυμερείς ασκήσεις - που είναι το μόνο κράτος μέλος, το οποίο δεν είναι μέλος ούτε του ΝΑΤΟ ούτε του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη - ήταν πρωτοβουλία και των δύο μεγάλων κομμάτων των ΗΠΑ, ενώ το πρώτο βήμα για την επίτευξη του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών επετεύχθη επί Προεδρίας Τραμπ και όταν υπουργός Εξωτερικών στην Κύπρο ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης». Μεταξύ άλλων έσπευσε να επισημάνει ότι «αυτός ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί τον "οδικό χάρτη" με συγκεκριμένα παραδοτέα, είναι αυτός που διασφαλίζει τη συνέχεια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και, άλλωστε, και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε, ήδη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Ντ. Τραμπ, κάτι το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε αμελητέο ούτε αυτονόητο. Είναι μια από τις ελάχιστες φορές - τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω - που Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, προτού καν αναλάβει». Για να καταλήξει ότι «εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο της σαφούς, ξεκάθαρου προσανατολισμού, εξωτερικής μας πολιτικής, ενισχύοντας, διευρύνοντας τις πολύ σημαντικές συνεργασίες που έχουμε με κράτη και της περιοχής, αλλά και κράτη όπως οι ΗΠΑ».
Από τη μεριά του, το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους ανέφερε ότι «η κίνηση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις ευαίσθητες ισορροπίες στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός», προσθέτοντας ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, «σε συνεργασία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, για την προστασία της ασφάλειας του τουρκοκυπριακού λαού».
Σε αυτές τις συνθήκες συνεχίζονται οι διεργασίες και γύρω από το Κυπριακό, με την αναβάθμιση στα ΝΑΤΟικά σχέδια να πηγαίνει χέρι χέρι με την επιτάχυνση των σχεδιασμών που οδηγούν σε διχοτόμηση και αναγνώριση της τουρκικής κατοχής.
Σειρά δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για συνάντηση των δύο πλευρών μέσα στον Φλεβάρη. Μεταξύ άλλων παίζουν «σενάρια» για τις 10 Φλεβάρη, με άφιξη στην Κύπρο φυσικά και της βοηθού γγ του ΟΗΕ Ρόζμαρι ντι Κάρλο.
Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης είπε ότι «αυτή η επίσκεψη στην Κύπρο και στην περιοχή εντάσσεται στο πλαίσιο της προεργασίας για τη σύγκληση της πολυμερούς διάσκεψης» και ότι, «ήδη, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε υποβάλει, έχουμε αποδείξει την εποικοδομητική μας στάση για να υπάρξει θετική κατάληξη. Για να υπάρξει, όμως, θετική κατάληξη θα πρέπει να υπάρξει και ειλικρινής πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε ότι στο τραπέζι του διαλόγου θα επιδειχθεί η αυτονόητη βούληση για να υπάρξει θετική κατάληξη».
Από τη μεριά της, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση συντακτών, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Εμείς επανειλημμένως έχουμε υπογραμμίσει ότι η συμβιβαστική λύση πρέπει να διαμορφωθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους, χωρίς έξωθεν πίεση, με υποχρεωτικό υπολογισμό των συμφερόντων, των ανησυχιών των δύο κοινοτήτων, τόσο των Ελλήνων, όσο και των Τούρκων».