Το παζάρι των ιδιωτικών ασφάλιστρων Υγείας

Κείμενο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Σάββατο 18 Γενάρη 2025 - Κυριακή 19 Γενάρη 2025

Ενα μεγάλο παζάρι στις πλάτες των ασφαλισμένων έχει στηθεί από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, αυξάνοντας συνεχώς τα ασφάλιστρα στα συμβόλαια, ιδιαίτερα στα ισόβια, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο με μόνιμους χαμένους τους ασφαλισμένους.

Το καθεστώς των ιδιωτικών συμβολαίων στον κλάδο της Υγείας αποτελεί εξαναγκασμό ενός τμήματος του λαού προκειμένου να αγοράζει εργασίες Υγείας που έπρεπε να παρέχονται απολύτως δωρεάν από το κράτος και πολύ περισσότερο ότι πληρώνουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, άμεσες πληρωμές και βαριά φορολογία.

Αιτία η πολιτική υποχρηματοδότησης

Η αιτία βρίσκεται στην πολιτική δραστικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας - και εννοούμε τις δημόσιες υποδομές και τις παροχές - πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, έχοντας ως «ένα το κρατούμενο» ότι πρέπει να μειωθεί το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» για να αναθερμανθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό υπάρχει στρατηγική σύγκλιση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του (όλου) ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την ανάπτυξη με ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ολοι αυτοί ήταν και είναι υπέρ της εμπορευματοποίησης των εργασιών στην Υγεία, της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, της πολιτικής «κόστους - οφέλους» και της πλήρους ανταποδοτικότητας των αναγκών στην Υγεία, προκειμένου το κράτος - και ιδιαίτερα τώρα σε καθεστώς «πολεμικής οικονομίας» - να περιορίσει ακόμα πιο δραστικά τις δαπάνες για τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες.

Αυτή η πολιτική σπρώχνει εκτός των άλλων ένα τμήμα του λαού να ξαναπληρώνει για τις ανάγκες του στην Υγεία τα τρωκτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών ομίλων για την οποία δεν έχει καμία αντίρρηση κανένα από τα κόμματα της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης». Χαρακτηριστική της στάσης της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η δήλωση το περασμένο Σάββατο του Παύλου Μαρινάκη, που προτάσσει ένα μοντέλο ευρύτερης αντιμετώπισης της «κρίσης» των ασφαλιστικών εταιρειών όπως συνέβη με τις τράπεζες, δηλαδή ζεστό χρήμα με κρατική παρέμβαση.

Ενίσχυση από πολλά μονοπάτια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και της ιδιωτικής Υγείας

Η ιδιωτική αγορά Υγείας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει τζίρο κοντά στα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6% για το 2024 - 2025. Η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στην ιδιωτική Υγεία προχωράει και ενισχύεται, με 2 ομίλους να ελέγχουν περίπου το 60% στην αγορά των γενικών κλινικών. Η «Hellenic Healthcare», που ανήκει στον όμιλο «CVC Capital Partners», γιγαντώθηκε με τις διαδοχικές εξαγορές του «Metropolitan», του «ΙΑΣΩ General» και του «Υγεία». Ο ίδιος όμιλος εξαγόρασε το 2022 την «Εθνική Ασφαλιστική», που έχει σημαντικό μερίδιο στον κλάδο Ασφάλισης Υγείας, καθετοποιώντας περαιτέρω την παρουσία στην παροχή υπηρεσιών Υγείας. Αυτήν τη στιγμή ο όμιλος «Hellenic Healthcare» κατέχει μερίδιο 34,1% στην αγορά των γενικών κλινικών και 33,8% στην αγορά μαιευτικών κλινικών, ενώ ο «Ομιλος Ιατρικού» ελέγχει το 24,3% στην αγορά των γενικών κλινικών.

Την ίδια ώρα, ο ελληνικός λαός δαπάνησε 5,9 δισ. ευρώ από την τσέπη του για ιατρικές υπηρεσίες το 2022. Από αυτά μόνο το 15%-17% καλύπτεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (χρήματα που πάλι βγαίνουν από την τσέπη του), ενώ η δαπάνη του Δημοσίου (κρατικός προϋπολογισμός και ΕΟΠΥΥ, δηλαδή φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) ήταν 10,9 δισ. ευρώ.

Ετσι η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ φαινομενικά προβάλλεται ότι με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης «τραβάει το αυτί» στις ασφαλιστικές εταιρείες που ανακοίνωσαν ανατιμήσεις περιορίζοντάς τες από περίπου 14% σε 7% (φυσικά και πάλι μιλάμε για αυξήσεις πληρωμών για τους ασφαλισμένους), την ίδια ώρα τους κλείνει το μάτι επεκτείνοντας την υποχρεωτικότητα για συμβόλαια και σε άλλους τομείς όπως η κάλυψη από φυσικές καταστροφές, αρχικά σε μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ. και κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ήδη από την προηγούμενη χρονιά, με τάση όμως επέκτασης, καθώς και όλων των οχημάτων από 1η Ιανουαρίου 2025.

Τροπολογίες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Ούτε συνεννοημένοι να ήταν

Με την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για το θέμα, δεν αρνείται το ξεζούμισμα του λαού για τις ανάγκες της υγείας του, αλλά προβάλλει ορισμένες ενστάσεις για τον τρόπο και τους όρους που θα γίνεται αυτό το ξεζούμισμα. Αναφέρεται στις αυξήσεις που επιβάλλουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παραβαίνοντας τους όρους «διαφάνειας» και την ίδια στιγμή τοποθετείται σαφώς στο ότι αυτές είναι που θα καθορίζουν το κόστος των συμβολαίων ανάλογα την ηλικία και το εύρος των ασφαλιστικών καλύψεων, αρκεί να το προσδιορίζουν έγκαιρα και επαρκώς.

Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ με την τροπολογία του επιδιώκει να περάσει την αντίληψη «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος», ότι μπορούν να υπάρχουν ρυθμίσεις που και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι ασφαλισμένοι σε αυτές να είναι κερδισμένοι!

Ο καημός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ότι οι ασφαλισμένοι πλήρωναν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν, αλλά πώς θα μπορέσει να διευρυνθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Πρόκειται για τροπολογία που αξιοποιεί ένα υπαρκτό πρόβλημα - αυτό των αυξήσεων στα συμβόλαια - προκειμένου να «καλλωπιστεί» η διεύρυνση της αγοράς στην Υγεία, που ο μόνος χαμένος είναι ο λαός και οι ανάγκες του.

Η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ για τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας κατατέθηκε αμέσως μετά την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ - σαν να ήταν συνεννοημένοι - και η οποία ενσωματώνει σχεδόν όλα όσα αναφέρονται στην τροπολογία της «αντιπολίτευσης». Είναι στην ίδια πολιτική κατεύθυνση που αντανακλά τις κοινές στρατηγικές τους και στον τομέα της Υγείας.

Στην ουσία με την τροπολογία επιβεβαιώνεται η στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ στην πολιτική πληρωμών του λαού και με τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη προσθετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, τις συμμετοχές και συμπληρωμές για την υγεία του. Πολιτική που έχει και το ΠΑΣΟΚ και ο (όλος) ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης «και ξερό ψωμί», και γι' αυτό «βγαίνουν στα κεραμίδια» για την επιμέρους αύξηση των συμβολαίων, αλλά το γεγονός ότι ο λαός πληρώνει άμεσα και έμμεσα το 70% των δαπανών στην Υγεία και το κράτος μόνο το 30% το έχουν κάνει «γαργάρα».

Στην ουσία, τόσο με την τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ προβάλλονται οι κανόνες και τα μέτρα «διαφάνειας», προκειμένου ο λαός να γνωρίζει τα λεφτά που θα πληρώνει και για τις εργασίες που αυτά θα αντιστοιχούν και τα οποία βέβαια θα καθορίζονται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και διαφοροποιημένα ανάλογα την ηλικία και την κατάσταση της υγείας των ασφαλισμένων, έτσι ώστε να διασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Οι ήδη ασφαλισμένοι ή αυτοί που πρόκειται να ασφαλιστούν θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέγουν ανάμεσα στα πράσινα, τα κίτρινα και τα μπλε τιμολόγια των κορακιών των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών όπως αντίστοιχα και με τους «παρόχους» ηλεκτρικής ενέργειας. Και σε αυτούς μπήκαν κανόνες, παρέχουν διαφάνεια στη βάση όμως των πανάκριβων τιμών και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, όπως αντίστοιχα προωθείται και στις εργασίες της Υγείας. Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας κατάργησαν τα σταθερά τιμολόγια, αυτό έκαναν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, διότι κάθε μεταβολή της υγείας την αντιμετωπίζουν ως κόστος που πρέπει να το πληρώσει (ξαναπληρώσει για την ακρίβεια) ο ασφαλισμένος, διότι έτσι εξασφαλίζεται το κέρδος της εταιρείας.

Το ΚΚΕ διεκδικεί να επιστραφούν μέχρι «δεκάρας» όλα τα λεφτά των αυξήσεων στους ασφαλισμένους από τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών, και ταυτόχρονα απαιτεί πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των λαϊκών αναγκών με φορολόγηση του κεφαλαίου για την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση, τη φαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ. Οσο αυτές οι ανάγκες παρέχονται μέσω των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, αυτά να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολόγηση του κεφαλαίου, με κατάργηση των τεράστιων δαπανών για τις ευρωΝΑΤΟικές πολεμικές αποστολές, και κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας. Σε αυτά να τοποθετηθούν τα αστικά κόμματα και να αφήσουν τις «περικοκλάδες».