ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δύο μήνες προθεσμία
Σάββατο 25 Μάη 2002

Associated Press

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΜΟΣΧΑ.--

Αντιφατικές έμοιαζαν χτες οι εξελίξεις όσον αφορά την κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν και προκαλεί διπλωματικές παρεμβάσεις ομαδόν: οι ΗΠΑ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, η ΕΕ, η Ρωσία και άλλοι παίκτες πίεζαν το Ισλαμαμπάντ να «κάμψει την τρομοκρατία», που ασκούν οι ισλαμικές οργανώσεις που μάχονται για την απόσχιση του Κασμίρ από την Ινδία. Από την άλλη, προσπαθούσαν --και όπως φαίνεται εν πρώτοις κατάφεραν-- να πείσουν το Νέο Δελχί να «αυτοσυγκρατηθεί» και να μην προβεί σε αντίποινα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τέταρτο πόλεμο της Ιστορίας τους: τον πιο επικίνδυνο, με δεδομένες τις απειλές του Πακιστάν για πυρηνική αποτροπή.

Η διπλωματική υπερένταση στις δύο πρωτεύουσες με την επίσκεψη του επιτρόπου για τις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ Πάτεν, και άλλες δύο να επίκεινται: αυτές του Βρετανού ΥπΕξ Στρο σε επείγουσα «πυροσβεστική» αποστολή (η Βρετανία σε προσπάθεια ειρήνευσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν; Θου κύριε...)-- και του Αμερικανού ΥφυπΕξ Αρμιτέιτζ, πάντως, δεν έριξε τις πυρετώδεις πολεμικές προετοιμασίες που συνεχίζονται στο Πακιστάν: χτες το Πακιστάν ειδοποίησε την Ινδία ότι θα προβεί σε πυραυλικές δοκιμές τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ έθεσε το στρατό του σε κατάσταση συναγερμού και ανακάλεσε τους 4.000 στρατιώτες του που υπηρετούσαν σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ. Η Ινδία απάντησε ότι «δεν εντυπωσιάστηκε» και έδωσε στο Πακιστάν διορία δύο μηνών να πατάξει τη «διασυνοριακή τρομοκρατία». Το τελεσίγραφο αποτελεί, σύμφωνα με τον Ινδό πρωθυπουργό Βάτζπαϊ, την «τελευταία ευκαιρία» του στρατηγού --αυτοαποκαλούμενου Προέδρου-- Μουσάραφ να συμμορφωθεί προς τις ινδικές απαιτήσεις. Αν δεν το κάνει, υπονόησε ο Βάτζπαϊ, θα αναλάβει δράση ο ινδικός στρατός...

Από τη Μόσχα όπου χτες συνόδευε τον Πρόεδρο Μπους, ο Αμερικανός ΥπΕξ Πάουελ δήλωνε ότι η αντιπαράθεση Ινδίας - Πακιστάν είναι «πολύ επικίνδυνη», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουάσινγκτον θα «κατορθώσει» να αποτρέψει το χειρότερο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Ανάν έκανε από την πλευρά του και νέα παρέμβαση: ο Μουσάραφ πρέπει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ.

Οι ινδικές και πακιστανικές δυνάμεις αντάλλαξαν και χτες πυκνά πυρά πυροβολικού στο Κασμίρ με τουλάχιστον έναν πολίτη νεκρό και τρεις τραυματίες. Την ίδια στιγμή στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ καταγράφονταν 2 νεκροί, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 26 τις τελευταίες βδομάδες.

Η «θεωρία» ότι οι Ινδοί στρατηγοί ευνοούν μια εισβολή ειδικών δυνάμεων και «χειρουργικά πλήγματα» σε βάσεις αυτονομιστών και παράλληλο ναυτικό αποκλεισμό του Πακιστάν μεταδιδόταν για άλλη μια φορά χτες από το Γαλλικό Πρακτορείο, με το σχόλιο πως ο αριθμητικά υπερδιπλάσιος ινδικός στρατός θα κατέβαλλε την αντίσταση του πακιστανικού, «αναγκάζοντας» τους Πακιστανούς στρατηγούς να κάνουν χρήση πυρηνικών. Ολα αυτά παραμένουν στο επίπεδο της θεωρίας: η μόνη χώρα που έχει κάνει ποτέ χρήση πυρηνικών σε πόλεμο είναι η σημερινή κάτοχος του μεγαλύτερου παγκόσμιου οπλοστασίου και --όλως παραδόξως-- «μεσολαβητής-- στη σημερινή κρίση. Οι ΗΠΑ, βεβαίως.