Ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων
Κυριακή 26 Μάη 2002

Για τη μαζικότητα και τη μαχητικότητά της ξεχώρισε η φετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Οταν ο πόλεμος είναι πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και σε άλλα μέρη του κόσμου, όταν οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι αρχές για τις οποίες έδωσαν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι αμφισβητούνται καθημερινά, το μήνυμα για αγώνα για ειρήνη είναι επίκαιρο και επιτακτικό. Και η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό μονόδρομος για τους λαούς του κόσμου.

Ετσι σε θέση μάχης βρίσκεται όλο το Μάη το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας προκειμένου η ανακήρυξή του σε μήνα αντιιμπεριαλιστικής φιλειρηνικής δράσης να εκφραστεί μέσα από πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, που θα αποτελέσουν το έναυσμα για ένταση της πάλης από δω και πέρα.

Το κάλεσμα που απηύθυνε πλατιά το φιλειρηνικό κίνημα σε όλο το λαό, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν χαρακτηρίστηκαν από μαζικότητα και μαχητικότητα, επισφραγίστηκαν από τη δέσμευση όλων για παραπέρα κλιμάκωση της πάλης, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο κρίνεται επιτακτικά αναγκαίο, αφού η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων εξαπλώνεται, ο πόλεμος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στα τυχοδιωκτικά τους σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Στρατευμένα παιδιά του λαού μας βρίσκονται σε ξένα εδάφη, (Βαλκάνια, Αφγανιστάν), σε διατεταγμένη υπηρεσία υποταγής άλλων λαών στους ισχυρούς ιμπεριαλιστές.


Χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα ένωσαν τη δύναμη και τη φωνή τους στρέφοντάς τα εναντίον όσων επιβουλεύονται το πανανθρώπινο αγαθό, αυτό της ειρήνης. Στηλιτεύοντας τον υπαίτιο, τον ιμπεριαλισμό και τους μηχανισμούς του, που δείχνει το πιο άγριο πρόσωπό του απ' άκρη σ' άκρη της γης. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους λαούς που αγωνίζονται. Στο λαό της Παλαιστίνης, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Μετατρέποντας κάθε κινητοποίηση σε ένα πραγματικό δικαστήριο καταδίκης αυτών που πρώτοι καταδίκασαν λαούς και κινήματα σε ανείπωτη φτώχεια και εξαθλίωση, σε αιματηρούς πολέμους, ακόμα και σε γενοκτονίες, σε ανηλεείς διωγμούς. Δικαστήρια προανάκρουσμα αυτών που κάποτε θα στηθούν, αυτών που θα γεννηθούν από την αντιιμπεριαλιστική λαϊκή πάλη για να καταδικάσουν οριστικά και αμετάκλητα τους φορείς της εκμετάλλευσης, του πολέμου, της αδικίας και κοινωνικής ανισότητας.

Με το βλέμμα στραμμένο σ' αυτό το μέλλον και αντλώντας διδάγματα από την εμπειρία του παρελθόντος, οι φιλειρηνιστές της χώρας μας συνεχίζουν, κλιμακώνουν τη δράση τους, απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στο λαό να πλαισιώσει το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, να συσπειρωθεί στις γραμμές του.

Κορυφαία στιγμή της δραστηριότητας αυτής η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης της περασμένης Κυριακής. Χιλιάδες πορεύτηκαν διαδηλώνοντας τη συνέχιση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Ανάμεσα στις πολύ σημαντικές άλλες εκδηλώσεις ήταν και η κινητοποίηση χτες Σάββατο στη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ακτιου, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Πάτρα, η Λέσβος και άλλες πόλεις.