ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υποσχέσεις για αποχώρηση, προτάσεις για κλιμάκωση
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000

Associated Press

Ο Ε. Μπάρακ σε συγκέντρωση αγροτών οπαδών του
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε μια μεγάλη προσπάθεια κατευνασμού της ισραηλινής κοινής γνώμης έχει επιδοθεί ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, καθώς έχει ενταθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στο Ν. Λίβανο και την απώλεια επτά Ισραηλινών στρατιωτών, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο ισραηλινός στρατός θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει αποχωρήσει από το Ν. Λίβανο, δήλωσε κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Βόρειο Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος ήταν αρχηγός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στο Λίβανο το 1985, εκτίμησε ότι «το Ισραήλ δε βρήκε ποτέ τη δύναμη να κάνει ένα τέτοιο βήμα» και επανέλαβε ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε απομάκρυνση του στρατού από το Ν. Λίβανο μέχρι τον Ιούλη.

Οι δηλώσεις του Μπάρακ, όμως, δε φαίνεται να καθησυχάζουν την ισραηλινή κοινή γνώμη, η οποία, στην πλειοψηφία της, επιμένει για άμεση αποχώρηση μετά τις τελευταίες απώλειες. Τις λαϊκές ανησυχίες έχει εντείνει και η φημολογία ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Σαούλ Μοφάζ, αναμένεται, σήμερα, να ζητήσει άδεια για κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο Ν. Λίβανο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Μοφάζ φέρεται διατεθειμένος να ζητήσει άδεια για πλήγματα μέσα σε λιβανικά χωριά, τα οποία - όπως υποστηρίζει - η «Χεζμπολάχ» χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα των επιχειρήσεών της. Μάλιστα, ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι όλη η συζήτηση για αποχώρηση από το Ν. Λίβανο «γίνεται στις πλάτες των Ισραηλινών στρατιωτών».