ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνος εφησυχασμός και καλέσματα εμπλοκής κάνουν «Τράμπ-ες»
Σάββατο 25 Γενάρη 2025 - Κυριακή 26 Γενάρη 2025

Copyright 2020 The Associated

«

Τι θα σημαίνει η νέα προεδρία Τραμπ για την Ελλάδα;». «Θα μας επηρεάσει αρνητικά;» ή μήπως «δεν κουνάει τίποτα τη στρατηγική μας σχέση;». «Τι σηματοδοτεί για την ΕΕ;» «Θα την ξυπνήσει ή θα την αποτελειώσει;». «Για τα Ελληνοτουρκικά;». «Για την οικονομία;». «Θα είναι πιο συναλλακτικές οι διεθνείς σχέσεις;» ή ο Τραμπ «λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω γιατί ντιλάρει;».

Αυτά και άλλα τέτοια ερωτήματα απασχολούν τις μέρες αυτές τα αστικά επιτελεία, με τις εκτιμήσεις, τις εικασίες και τους μύθους να δίνουν και να παίρνουν.

Ολως τυχαίως, όμως, απ' όπου κι αν το «πιάνουν» η κυβέρνηση, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, δημοσιολόγοι και λοιποί, πάντα καταλήγουν στο ίδιο «διά ταύτα»: Στην «ανάγκη» η εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια να γίνει ακόμα πιο βαθιά, η συμμετοχή στους πολέμους και στους ανταγωνισμούς ακόμα πιο «εμφατική», η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και συνολικά της αστικής εξουσίας πιο «ετοιμοπόλεμη» στους «ταραγμένους καιρούς», η πολιτική που τσακίζει τον λαό και τις ανάγκες του να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα για να απλώσει κόκκινο χαλί στους «επενδυτές».

Ολα αυτά δηλαδή που πρέπει να βάλει ο λαός στο στόχαστρο με την πάλη του για να μπορέσει να ζήσει όπως του αξίζει.

Οι «επαγγελματίες» του εφησυχασμού...

Εν αρχή είναι ο εφησυχασμός από τους «επαγγελματίες» του είδους. «Αμα τη εμφανίσει» Τραμπ, λένε, το Ισραήλ έσπευσε να κλείσει το μέτωπο στη Γάζα (μακελεύοντας τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη...) και οι συζητήσεις για συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία ξεκινάνε, «αλλιώς έχει κυρώσεις». Μαζί και διάφορα άλλα παραμύθια περί του «φιλειρηνιστή Τραμπ» που στην πρώτη του θητεία «δεν έγινε κανένας πόλεμος» και διάφορες «θεωρίες για αγρίους», όπως ότι «είναι απομονωτιστής και δεν τον νοιάζει τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο».

Ποιος; Ο Τραμπ, που έλεγε ότι «εγώ έστειλα όπλα στην Ουκρανία ενώ ο Ομπάμα έστελνε κλινοσκεπάσματα», που απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών, πρωτοστάτησε στην προηγούμενη θητεία του για να εκτοξευτούν οι πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και να στηθούν οι μηχανισμοί του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ» έως τον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα, και όλα τα υπόλοιπα τη σκυτάλη των οποίων πήραν στη συνέχεια οι Δημοκρατικοί για να το «απογειώσουν», κάνοντας «ίσωμα» Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Ο Τραμπ, που πριν καν αναλάβει την προεδρία έχει απειλήσει... τρεις συμμάχους των ΗΠΑ με πόλεμο αν δεν του παραδώσουν κρίσιμους διαύλους και κοιτάσματα - ενδεικτικό κι αυτό του τι αξία έχουν οι λυκοφιλίες των ιμπεριαλιστών για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα».

Τι κάνουν ότι ξεχνάνε οι διάφοροι «επαγγελματίες» του εφησυχασμού;

Αυτά λοιπόν κάνουν ότι ξεχνάνε και όσοι - όπως ο πρωθυπουργός μέσα στη βδομάδα - καλούν τον λαό «να περιμένουμε να τον δούμε» και επιστρατεύουν τα περί «διακηρύξεων που απέχουν από τις πράξεις». Αλλά και όσοι «ανησυχούν για τον τυφώνα Τραμπ» και καλούν τον λαό να ποντάρει τις ελπίδες του στη «Χάρυβδη» της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αυτήν τη «μεγάλη εικόνα» παλεύουν να θάψουν και σε όλα τα επιμέρους θέματα, όπως στα Ελληνοτουρκικά ή στη στάση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Προσπαθώντας π.χ. να κρύψουν ότι εκείνο που δίνει τον «τόνο» στα Ελληνοτουρκικά δεν είναι ούτε ο «θαυμασμός του Τραμπ για τους αυταρχικούς ηγέτες και την ωμή δύναμη», ούτε οι «κουμπαριές», αλλά τα ευρωατλαντικά σχέδια και η διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής σε μια περιοχή κρίσιμη για τις ΗΠΑ.

Η λύση δεν βρίσκεται πιο βαθιά στο ναρκοπέδιο...

Μέσα σε αυτό το ναρκοπέδιο που διαμορφώνουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, είναι πραγματικά εγκληματική η πολιτική που παρουσιάζει ότι το συμφέρον του λαού είναι ...να χωθεί λίγο παραμέσα στο ναρκοπέδιο αυτό.

Ο λαός πρέπει να απορρίψει κατηγορηματικά:

Ο λαός πρωταγωνιστής

Μπροστά στις εξελίξεις που θα συνεχίσουν να αποκαλύπτουν τους κινδύνους για τον λαό από τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου και από την άλλη τις δυνατότητες να αναβαθμιστεί η λαϊκή παρέμβαση, το πραγματικό δίλημμα είναι ένα: Θα συνεχίσει ο λαός να ματώνει στους πολέμους και στους ανταγωνισμούς «για τ' αφέντη το φαΐ», να χάνει πολύτιμο χρόνο με αυταπάτες περί «ειρηνικού» καπιταλισμού και «ισορροπιών» σε έναν κόσμο που φλέγεται από τις αντιθέσεις;

'Η περισσότεροι κάθε μέρα θα παίρνουν θέση στην οργανωμένη πάλη, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ενάντια στα συμφέροντα και την εξουσία του κεφαλαίου που σέρνει τον λαό όλο και πιο βαθιά σε ανταγωνισμούς και πολέμους;

Μόνο ο λαός, πρωταγωνιστής στην πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων, ενάντια στην αστική τάξη και την εξουσία της, μπορεί να δώσει πραγματική διέξοδο από τον κόσμο που φλέγεται!


Τ. Γαλ.