ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΠΙΟ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στο προσκήνιο η λειτουργία της Διώρυγας και συνολικά η διείσδυση της Κίνας

«Μια ασφαλέστερη αμερικανική ήπειρος είναι το ζητούμενό μας», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Σάββατο 1 Φλεβάρη 2025 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2025

2024 The Associated Press. All

Τεράστιοι όγκοι εμπορευμάτων διακινούνται κάθε μέρα μέσω της Διώρυγας του Παναμά
Λιγότερο από έναν μήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ, ο οποίος δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικής βίας για την προσάρτηση της Διώρυγας του Παναμά, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ξεκινάει από τον Παναμά την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό.

Η άφιξή του στην Πόλη του Παναμά αναμενόταν το Σάββατο 1η Φλεβάρη, ενώ στη συνέχεια ο Ρούμπιο είχε προγραμματισμένες επίσημες επαφές σε Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα και Δομινικανή Δημοκρατία, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, να έχει δηλώσει ανοιχτά ότι το ταξίδι αφορά «την αντιμετώπιση της Κίνας» ...«εν μέρει».

Λίγο πριν απογειωθεί από τις ΗΠΑ, ο Ρούμπιο είπε για την περιοδεία του και γενικά για την αμερικανική εξωτερική πολιτική ότι «θα δούμε να αναδύεται μια πιο ασφαλής αμερικανική ήπειρος (...) τα συμφέροντά μας στη Διώρυγα του Παναμά θα είναι πιο ασφαλή».

Από τη μεριά του ο ΥΠΕΞ του Παναμά, Χαβιέρ Μαρτίνες Ατσα, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ είπε ότι στη χώρα του «δεν υπάρχει στρατιώτης από κανένα έθνος» και θύμισε πως «το Σύνταγμα μας απαγορεύει να έχουμε δική μας στρατιωτική παρουσία».

Δασμούς στα μέλη των BRICS εξετάζει ο Τραμπ

Στο μεταξύ ο Ρούμπιο επανήλθε και στο θέμα της Γροιλανδίας, λέγοντας ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει «δεν αφορά κάποιο αστείο (...) δεν πρόκειται απλά για μια απόκτηση γης. Αφορά το εθνικό μας συμφέρον, και πρέπει να λυθεί» και καταλήγοντας πως «μπορείτε να είστε σίγουροι είναι ότι τέσσερα χρόνια από τώρα, τα συμφέροντά μας στην Αρκτική θα είναι πιο ασφαλή».

Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση Τραμπ μελετά διαρκώς τις εμπορικές και δημοσιονομικές ισορροπίες με εταίρους και αντιπάλους οι οποίες καθιστούν την αύξηση δασμών στις εισαγωγές ως προσφορότερη τακτική για την υπεράσπιση των αμερικανικών μονοπωλίων.

Ετσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε σε ανάρτησή του πως «η άποψη ότι τα μέλη των BRICS προσπαθούν να απομακρυνθούν από το δολάριο, και εμείς ως ΗΠΑ μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα, τελείωσε» και έσπευσε να συμπληρώσει: «Θα απαιτήσουμε μια δέσμευση από αυτές τις - κατά τα φαινόμενα - εχθρικές χώρες ότι ούτε θα δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα BRICS, ούτε θα στηρίξουν οποιοδήποτε άλλο νόμισμα για να αντικαταστήσει το ισχυρό αμερικανικό δολάριο, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν δασμούς 100% (...) Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι BRICS να αντικαταστήσουν το αμερικανικό δολάριο στο διεθνές εμπόριο, ούτε πουθενά αλλού, και όποια χώρα το προσπαθήσει θα πρέπει να πει "καλωσορίσατε στους δασμούς" και "αντίο στην Αμερική"!».

Εξάλλου ο Τραμπ μετά την ορκωμοσία του είχε εξαγγείλει και ότι από το Σάββατο 1η Φλεβάρη θα θέσει σε εφαρμογή δασμούς ύψους 25% στα προϊόντα που εισάγονται από Μεξικό και Καναδά.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, δήλωσε πως «δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει. Αλλά, αν ισχύσει, έχουμε σχέδιο».

Ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Χάουαρντ Λάτνικ, πιθανός νέος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, είπε μεσοβδόμαδα ότι «αυτοί οι δασμοί έχουν στόχο (...) να πιέσουν τις χώρες αυτές να αναλάβουν δράση» και συνέδεσε την υλοποίησή τους με το αν κάνουν «αυτό που πρέπει», παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς και στα παζάρια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Να σημειωθεί τέλος ότι όπως μετέδωσε το CNN, την Παρασκευή ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για τη Βενεζουέλα, αναμενόταν να συναντηθεί με τον Βενεζουελάνο Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.