«Το ένδοξο σκοτάδι του Βοτανικού»

Σε μια όμορφη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή

Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2025

«Το ένδοξο σκοτάδι του Βοτανικού», το νέο μυθιστόρημα της Σεμίνας Διγενή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», πρωτοπαρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε μια όμορφη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων, στο Θησείο. Ο χώρος τελικά αποδείχθηκε μικρός για τον κόσμο, που έσπευσε από νωρίς όχι μόνο να προμηθευτεί το βιβλίο, που έγινε ανάρπαστο στο πωλητήριο της «Σύγχρονης Εποχής», αλλά και να εξασφαλίσει την υπογραφή της συγγραφέα.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Παραβρέθηκαν επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Νίκος Σοφιανός.

«Ολα αυτά που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι πράγματα που πρώτα με διέλυσαν και μετά γράφτηκαν. Πρόσωπα, γεγονότα και συμπτώματα μιας εποχής... όλα όσα γράφω συνέβησαν», είπε η Σεμίνα Διγενή εισαγωγικά για το βιβλίο, η οποία κάλεσε να το παρουσιάσουν δύο γυναίκες που αγαπά, σέβεται κι εκτιμά βαθιά και σ' αυτές εμπιστεύτηκε τα «πρώτα βήματα» του βιβλίου γιατί «έχουν πάρα πολλά κοινά οι ζωές μας... όσο κι αν ακούγεται περίεργο»: Την Χαρούλα Αλεξίου και την Μάγδα Φύσσα!

«Αυτό το κοριτσάκι του βιβλίου που διατρέχει την ιστορία δεν κατάλαβα στην αρχή ότι είσαι εσύ», εξομολογήθηκε η Χάρις Αλεξίου, που δήλωσε ότι θα τοποθετήσει το βιβλίο της Σεμίνας στο ράφι με τα ιστορικά βιβλία. «Γιατί καταλαβαίνουμε μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου... τον πολιτισμό, τη χώρα μας, τη ζωή μας. (...) Μας λέει την ιστορία όχι μόνο του Βοτανικού, της Αθήνας, της Ελλάδας! Και τι δε ζούμε μέσα από αυτό... Τις απελάσεις των Κωνσταντινουπολιτών, τον Καραμανλή, την ΕΔΑ, τον βασιλιά, τα Μακρονήσια, τις αυλές με τις πολλές οικογένειες... με υπόκρουση τον Καζαντζίδη, τον Γαβαλά, την Μοσχολιού, τον Αγγελόπουλο... το φόρτωμα στο τρίκυκλο της πραμάτειας του σπιτιού, από το ένα ενοίκιο στο άλλο... Είναι ένα πανόραμα πολλών ζωών πολλών ανθρώπων και αυτές οι ζωές καταγράφονται εδώ», είπε χαρακτηριστικά.


Για τη γνωριμία της με την Σεμίνα, «κάτω από συνθήκες πολύ δύσκολες και τραγικές για μένα», μίλησε η Μάγδα Φύσσα, σημειώνοντας ότι είναι ένας άνθρωπος που νοιάζεται και είναι από αυτά που σου συμβαίνουν και εμφανίζονται τη στιγμή που δεν τα περιμένεις! Διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο που κάνοντάς το εικόνα την έκανε να γελάσει πολύ, σκεπτόμενη πώς εισέπραττε ένα μικρό κορίτσι τον τσακωμό του ζεύγους των κουμπάρων κι «έκλεισε» δηλώνοντας στην Σεμίνα: «Σ' ευχαριστούμε που μας έβαλες μέσα στην οικογένειά σου, που τη γνωρίσαμε, γνωρίσαμε εσένα. Θα το ξαναδιαβάσω, είναι πράγματι ένα υπέροχο βιβλίο».

Μέσα από βίντεο που προβλήθηκαν στην εκδήλωση αγαπημένοι ηθοποιοί και ερμηνευτές διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο και μας ταξίδεψαν στις σελίδες του. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος μας εισήγαγε στην εποχή και στη συνοικία που διαδραματίζεται το βιβλίο, γνωρίζοντάς μας και κάποια βασικά πρόσωπα μέσα από τις υπέροχες περιγραφές της Σεμίνας.

Η Νατάσσα Μποφίλιου διάβασε για τον Γιωργάκη με την ωραία φωνή που έμενε στη γειτονιά, τον Γιώργο Μαρίνο, αλλά και για το μίσος της αυστηρής γιαγιάς Ασημίνας για τους κομμουνιστές και για τον ωραίο κομμουνιστή γείτονα, τον Δημήτρη, που έμοιαζε στον Αλεξανδράκη...

«Αν ζούσε η Ασημίνα και με έβλεπε βουλευτή του ΚΚΕ τι εγκεφαλικά θα πάθαινε», σχολίασε η Σεμίνα με χιούμορ απευθυνόμενη στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ...


Η Νένα Μεντή στη συνέχεια διάβασε ένα απόσπασμα για τη γιαγιά Ασημίνα, που δήλωσε ότι θα ήθελε να την παίξει στο θέατρο (!), για τη σχέση με την εγγονή της και για τον τρόπο που εισπράττει το κορίτσι τα συμβάντα της γειτονιάς, την απαγόρευση των τραγουδιών του Θεοδωράκη κ.ά.

Ενώ ο Γιώργος Νταλάρας διάβασε το απόσπασμα για το κέντρο «Δάσος» που υπήρχε στην περιοχή, τους ρεμπέτες που έπαιζαν εκεί, για τον αγριάνθρωπο Βλάχο που το είχε και έδερνε στιχουργούς και μουσικούς, που είχαν ανάγκη και αυτό το λίγο, το ψωρομεροκάματο του τρόμου...

«Ρωτήθηκα», είπε η Σεμίνα, «αν το βιβλίο είναι ταξικό. Γεννήθηκα σε εργατική οικογένεια, ο ένας παππούς εργάτης στο Γκάζι, ο άλλος ψαράς, η μια γιαγιά παραδουλεύτρα, η μαμά εργάτρια σε εργοστάσιο κ.ο.κ. Θα ήταν τιμή μου αν μπορούσα να ενισχύσω, μέσα από τη λογοτεχνία, τη μόνη διαχωριστική γραμμή που υπάρχει στην κοινωνία, την ταξική, κι αν μπορούσα να επιδράσω στην πολιτική συνείδηση κάποιων»...

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της εποχής που αναφέρονται στο βιβλίο, αφού εκείνη την εποχή οι άνθρωποι όλα τα έκαναν τραγουδώντας, όπως έχει πει η Σεμίνα, ακόμα και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα τραγουδούσαν! Η Κατερίνα Τσιρίδου με τους μουσικούς Νίκο Πρωτόπαπα, Αντώνη και Θοδωρή Ξηντάρη, μας θύμισαν μελωδικά «Του Βοτανικού τον μάγκα», την «Γκιουλμπαχάρ», τη «Φραγκοσυριανή» κ.ά. ενώ «έκλεισαν» με τα «Ξένα χέρια», που αφιέρωσαν στην Καίτη Γκρέυ, η οποία «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.


Συγκινητικές στιγμές ξετυλίχτηκαν όμως και πριν και μετά την εκδήλωση, όταν η Σεμίνα υπέγραφε το βιβλίο σε φίλους και γνωστούς που διψούσαν να το διαβάσουν μετά από αυτήν την ωραία παρουσίαση, αλλά και σε ανθρώπους που είχε να δει από παιδί, που μοιράζονταν κοινές αναμνήσεις από τη γειτονιά του Βοτανικού και κάποιοι μάλιστα... περιλαμβάνονται στο βιβλίο χωρίς να το ξέρουν!