Το σύνολο της Ενέργειας που έχει εκλυθεί μέχρι τώρα είναι ανάλογο με έναν σεισμό 5,9 Ρίχτερ, όπως ήταν ο σεισμός της Αθήνας. Στην τωρινή περίπτωση, επειδή οι σεισμοί συμβαίνουν σε θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, οι επιπτώσεις έως τώρα είναι πολύ μικρότερες και αφορούν κυρίως τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Πρέπει να πούμε ότι η καταστροφικότητα ενός σεισμού εξαρτάται από το σύνολο της Ενέργειας που εκλύεται και το πόσο κοντά συμβαίνει σε κατοικημένη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό γένεσης σεισμών και ηφαιστείων, άποψή μου - αλλά και άποψη άλλων επιστημόνων, που τεκμηριώνεται και με τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχουμε - είναι ότι αυτά είναι επεισοδιακά φαινόμενα που απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση Ενέργειας σε περιορισμένο χώρο και χρόνο, οφείλονται σε διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό της Γης και δεν έχουν σχέση με κινήσεις τεκτονικών πλακών. Σε αυτό που συμβαίνει τώρα στις Κυκλάδες έχουμε σεισμικές δονήσεις, ένα σμήνος σεισμών που εξελίσσεται σε περιοχή με ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα.
Στη Σαντορίνη και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, υπάρχει αυτή η παράλληλη δραστηριότητα, όχι όμως με την έννοια αιτίας - αποτελέσματος, του άμεσου συσχετισμού. Ωστόσο η μία διεργασία μπορεί να επηρεάσει την άλλη, και οφείλουμε να τις παρακολουθούμε διαρκώς και επισταμένα. Η γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα για έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, που έχει συμβεί έως τώρα, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το πιθανότερο, και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι αντίστοιχος του καταστροφικού σεισμού του 1956, με τα 7,7 Ρίχτερ.
Ομως, πέρα από την όποια επιστημονική προσέγγιση, το γεγονός είναι ότι η χώρα μας έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και την έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Το καλό είναι ότι οι περισσότεροι σεισμοί γίνονται σε θαλάσσιο περιβάλλον και όχι στη στεριά και στις κατοικημένες περιοχές. Για παράδειγμα, στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια επειδή οι σεισμοί είναι στη στεριά τα θύματα είναι πολλαπλάσια, κάπου 80.000 (53.000 μόνο στο πρόσφατο στην Ανατολία) και μεγαλύτερες οι καταστροφές απ' ό,τι στη χώρα μας.
Αυτό που πρέπει να μείνει στον κόσμο είναι η βασική αρχή ότι επειδή οι σεισμοί δεν προβλέπονται, πρέπει το κράτος να είναι προετοιμασμένο σαν να ήταν να γίνει ένας μεγάλος και καταστροφικός σεισμός ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένες ενέργειες πριν, κατά και μετά τον σεισμό».