Η 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Φλεβάρη που έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στις Κατασκευές αποτελεί μάλιστα την τρίτη απεργιακή κινητοποίηση στον κλάδο μέσα στους τελευταίους μήνες, καθώς Οικοδόμοι και Τεχνικοί μετρούν ήδη στο ενεργητικό τους δύο κλαδικές απεργίες (6 Νοέμβρη και 22 Γενάρη), καθώς και τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία (20 Νοέμβρη).
Κλιμακώνοντας λοιπόν τον αγώνα τους με αιχμή τα αιτήματα για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, τη διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τα Συνδικάτα Οικοδόμων από όλη τη χώρα προετοιμάζουν την κάθοδο των απεργών την Πέμπτη, δεύτερη μέρα της απεργίας, στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος. Η κινητοποίηση θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει το «κρυφτούλι» και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα των απεργών.
Αύριο, πρώτη μέρα της απεργίας, στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. στην πλατεία Κάνιγγος και θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών ενώσεων. Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα περιμένουν να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις, που θα γίνουν αποδεκτές μόνο αν ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων.
Και στη Θεσσαλονίκη, με καθημερινές περιοδείες, εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και συσκέψεις το Συνδικάτο Οικοδόμων δίνει τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 10.30 π.μ. στον ΕΦΚΑ στην οδό Αριστοτέλους, ενώ προετοιμάζει τη μαζική συμμετοχή και στην πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη στην Αθήνα.
Επίσης αύριο Τετάρτη, πρώτη μέρα της απεργίας, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις (Πάτρα, 10.30 π.μ. ΣΕΠΕ. Ζάκυνθο, 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Ηράκλειο, 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Χανιά, 10 π.μ. ΠΕΚΑ. Καλαμάτα, 11 π.μ. Εργατικό Κέντρο).
«Δεν αποδεχόμαστε να δουλεύουμε με μεροκάματα που αντιστοιχούν σε 15 χρόνια πριν», σημειώνει η Ομοσπονδία και τονίζει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο «με όλους όσοι θησαυρίζουν από τη δουλειά μας και με την κυβέρνηση, που όπως και οι προηγούμενες τους κάνει πλάτες, εις βάρος της δικής μας ζωής».
Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα της απαιτούν: Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με τριετίες και επιδόματα. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Σε 48ωρη απεργία προχωρά στις 12 και 13 Φλεβάρη και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει και τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, και αναδεικνύει το ζήτημα ότι η αποτελεσματικότητα του αγώνα κρίνεται «από το πόσες δυνάμεις θα μπουν στη μάχη, γι' αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση του καθενός και της καθεμιάς, με την προετοιμασία της απεργιακής κλιμάκωσης μέσα σε κάθε χώρο εργασίας».
Στη 48ωρη απεργία συμμετέχει και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής. «Οι εργαζόμενοι του κλάδου των Κατασκευών παλεύουμε μαζί! Για αυξήσεις στα μεροκάματα και για να μη θρηνήσουμε άλλον νεκρό συνάδελφο από την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», τονίζει.
Στο μεταξύ, και ενώ οι Οικοδόμοι τον περασμένο Γενάρη έχασαν στο μεροκάματο πέντε συναδέλφους τους σε εργατικά «ατυχήματα», δεν περνάει μέρα που να μην αποκαλύπτονται οι παγίδες θανάτου στα εργοτάξια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, και ενώ είχε πέσει πια το σκοτάδι, κλιμάκιο της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης και του Συνδικάτου Οικοδόμων σταμάτησε δημοτικά έργα ανάπλασης (επέκτασης πεζοδρομίων) που πραγματοποιούνταν στην παραλία του Αργοστολίου.
Μέσα στη νύχτα, υπό το φως ενός προβολέα (!) και των κολόνων φωτισμού, μια πρέσα βρισκόταν στην άκρη του δρόμου και έριχνε τσιμέντο στην άλλη άκρη, ενώ από κάτω περνούσαν αυτοκίνητα, δηλαδή δεν είχε καν διακοπεί η κυκλοφορία...
Δηλαδή, πέντε εργαζόμενοι, οδηγοί και πεζοί έθεταν τις ζωές τους σε κίνδυνο γιατί έτσι αποφάσισε ένας εργολάβος, με την ανοχή της δημοτικής αρχής.
Η παρέμβαση των συνδικαλιστικών φορέων σταμάτησε τα έργα, ενώ απαιτήθηκε να βρεθούν άμεσα τόσο ο υπεύθυνος εργολάβος του έργου όσο και ο δήμαρχος, ο οποίος παρά τις κλήσεις των συνδικαλιστών του ΕΚΚ-Ι παρέμεινε άφαντος.