ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΟΙΠΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Κοινή τους αγωνία η αντιλαϊκή «σταθερότητα» και «συναίνεση»

Εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κ. Τασούλας

Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2025

Eurokinissi

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναδείχθηκε χθες νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ορκωμοσία του θα γίνει στις 13 Μάρτη.

Μετά από ονομαστική - φανερή ψηφοφορία επί 274 παρόντων βουλευτών, τον τέως πρόεδρο της Βουλής ψήφισαν 160 βουλευτές. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Τ. Γιαννίτσης έλαβε 34 ψήφους, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Κατσέλη 29 και ο υποψήφιος της Νίκης Κ. Κυριακού 14.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών», από θέση αρχής, καθώς ο συγκεκριμένος θεσμός επικυρώνει την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Τον Κ. Τασούλα ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ και οι Αντ. Σαμαράς, Μ. Σαλμάς (ανεξάρτητος, διαγραφείς από τη ΝΔ), Χ. Κατσιβαρδάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους «Σπαρτιάτες») και Π. Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την Ελληνική Λύση).

Την Λ. Κατσέλη ψήφισαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι Αθ. Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ) και Αρ. Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας).

Τον Τ. Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι Μπ. Μπαράν (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Ρ. Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ) και Π. Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ).

Τον Κ. Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της Νίκης και οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από τους «Σπαρτιάτες») Δ. Βαλτογιάννης, Ι. Δημητροκάλλης, Γ. Μανούσος και Κ. Φλώρος.

«Παρών» δήλωσαν 39 βουλευτές. Εκτός του ΚΚΕ, «παρών» ψήφισαν επίσης οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι 5 των «Σπαρτιατών» και οι ανεξάρτητοι Μ. Γαυγιωτάκης και Γ. Ασπιώτης (προερχόμενοι από τους «Σπαρτιάτες»).

Απουσίαζαν 24 βουλευτές. Συγκεκριμένα, οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, «ως ένδειξη αποδοκιμασίας στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα» (αν και υπήρξαν διαφωνίες στην κοινοβουλευτική τους ομάδα), οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές - μέλη του κόμματος Κασσελάκη, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευ. Αποστολάκης (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ) και οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Νωρίτερα η Μαρία Καρυστιανού απέστειλε δύο επιστολές προς τον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας να μην πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, τονίζοντας ότι συνιστά επισφράγιση της συγκάλυψης του δυστυχήματος των Τεμπών. Ζήτησε ακόμα να ενημερωθούν οι 300 βουλευτές για την πορεία των δικογραφιών, καθώς επίσης να αναγνωστεί και να καταχωρηθεί στα πρακτικά το από 5/2/2025 αίτημά της.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, σε δήλωσή του χαιρέτισε την εκλογή Τασούλα, δηλώνοντας «βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στον υψηλό ρόλο του ως σύμβολο της εθνικής μας ενότητας, αλλά και ως εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας και της συνταγματικής σταθερότητας». Διαβεβαίωσε εξάλλου ξένα και ντόπια κέντρα ότι «σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον (...) η πολιτική ζωή του τόπου εξελίσσεται με σιγουριά και υπευθυνότητα» - τη γνωστή αντιλαϊκή «σταθερότητα», που σηματοδοτεί μόνο αστάθεια και θυσίες για τον λαό.

Ο ίδιος ο Τασούλας σε δήλωσή του μετά την εκλογή του έβαλε ως πρόταγμα την «κοινωνική συναίνεση με διάλογο και λύσεις που πείθουν τους πολλούς, ώστε η κριτική να μπορεί να διορθωθεί σε μεταρρυθμιστική πολιτική». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα και οι Ελληνες έχουν αξιώσεις εθνικής ασφάλειας, προκοπής και πολιτικής προστασίας, δικαιοσύνης, όπως διαπιστώνουμε εκδηλωτικά και δικαιολογημένα και σήμερα. Αυτές οι αξιώσεις ανατίθενται στα πολιτικά κόμματα που αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών εξαρτάται από το πλαίσιο και την πολιτική ατμόσφαιρα που διεξάγονται οι πολιτικές διαδικασίες», ζητώντας ουσιαστικά τη στοίχιση όλων στην κυβερνητική πολιτική, ώστε να «αποδώσει».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου Κ. Τσουκαλάς κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι «με αποκλειστική ευθύνη του» η χθεσινή μέρα «πέρασε στην Ιστορία ως η μέρα που διακόπηκε μία από τις ελάχιστες παραδόσεις συναίνεσης του πολιτικού μας συστήματος», αφού «μετά από τριάντα χρόνια που ο ρυθμιστής του πολιτεύματος εκλεγόταν με ευρύτατες πλειοψηφίες», χθες «συντελέστηκε ένα λυπηρό πισωγύρισμα, με εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με μόλις 160 ψήφους, μακριά από το συμβολικό ορόσημο των 180». Σε κάθε περίπτωση, ευχήθηκε στον Τασούλα «να ανταποκριθεί με επιτυχία στα καθήκοντά του».

Σε πανομοιότυπη γλώσσα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι «επέλεξε να εκλεγεί σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, προσβάλλοντας τον θεσμό». Πρόσθεσε ότι «η εκλογή του κ. Τασούλα έρχεται σε αντίθεση με την απαίτηση της κοινωνίας για δικαιοσύνη και διαφάνεια για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και για το σχέδιο της συγκάλυψης που ξεκινάει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό». Επέμεινε δε για «άμεση υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης».

Αποσιωπούν βέβαια τον ρόλο του συγκεκριμένου θεσμού, που δεν είναι άλλος από τον «επικυρωτή» της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ όλοι τους είχαν συναινέσει όχι μία αλλά τρεις φορές συνολικά στο πρόσωπό του όταν ο Μητσοτάκης τον κατέβαζε για πρόεδρο της Βουλής, καθώς τόσο το 2019 όσο και στις δύο ορκωμοσίες του 2023, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τον είχαν υπερψηφίσει.