ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της πολεμικής μηχανής

Εκθεση για την «αμυντική καινοτομία» προειδοποιεί ότι «ο χρόνος τελειώνει» για τις ΗΠΑ αν δεν ενσωματώσουν πιο γρήγορα την Τεχνητή Νοημοσύνη στις Ενοπλες Δυνάμεις

Σάββατο 15 Φλεβάρη 2025 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2025

«Οπως αναφέρει η Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας (των ΗΠΑ) του 2022, διανύουμε μια αποφασιστική δεκαετία. Το Κογκρέσο και το υπουργείο Αμυνας πρέπει να αδράξουν αυτή την ευκαιρία, για να θεσπίσουν βραχυπρόθεσμες αλλαγές που θα βοηθήσουν να αποκτήσουν τα μέλη των υπηρεσιών μας τις δυνατότητες που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα μας και τα συμφέροντά της».

Με τα παραπάνω λόγια ολοκληρώνεται ο πρόλογος της τελικής έκθεσης της «Επιτροπής για την υιοθέτηση αμυντικής καινοτομίας» του Atlantic Council, μιας εκ των μεγαλύτερων «δεξαμενών σκέψης» στην υπηρεσία του ευρωατλαντικού μπλοκ, την οποία υπογράφουν ο Μαρκ Εσπερ και η Ντέμπορα Λι Τζέιμς, πρώην υπουργός Αμυνας και υφυπουργός Πολεμικής Αεροπορίας αντίστοιχα.

Το ζήτημα της αποτελεσματικής αξιοποίησης της - έως τώρα - τεχνολογικής τους υπεροχής από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, προκειμένου να θωρακιστούν οι ΗΠΑ στην αντιπαράθεση με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αποτελεί αντικείμενο μεγάλης συζήτησης, η οποία φούντωσε με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Η επιτροπή κατέληξε σε προτάσεις για το Κογκρέσο και Πεντάγωνο, με έμφαση σε τρεις βασικούς τομείς: Μεταρρύθμιση των αγορών, υπέρβαση των εμποδίων στην καινοτομία και αναθεώρηση των δομών σχεδιασμού, προγραμματισμού και προϋπολογισμού νέων τεχνολογιών για τις ανάγκες της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ.

«Νέα εποχή ανταγωνισμού»

Η έκθεση κάνει λόγο για «νέα εποχή», στην οποία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό με δύο πυρηνικούς αντιπάλους. Ειδικά για την Κίνα, αναφέρει πως έχει δημιουργήσει τον μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο και έχει εξελιχθεί σε οικονομική δύναμη, επεκτείνοντας τη γεωπολιτική της επιρροή πολύ πέρα από τον Ινδο-Ειρηνικό.

Οι επικεφαλής της επιτροπής υποστηρίζουν πως αν και οι ΗΠΑ ηγούνται σε πολλές αναδυόμενες τεχνολογίες σχετικές με την άμυνα και την ασφάλεια, το αμερικανικό Πεντάγωνο δυσκολεύεται να εντοπίσει, να υιοθετήσει, να ενσωματώσει και να εφαρμόσει αυτές τις τεχνολογίες σε στρατιωτικές εφαρμογές.

«Πιστεύουμε ότι ο χρόνος τελειώνει» προειδοποιούν, στο φόντο του ανταγωνισμού με την Κίνα και τη Ρωσία, ο οποίος «δεν ωθεί μόνο σε επείγουσες γεωπολιτικές εκτιμήσεις, αλλά αναδεικνύει έντονα και την ανάγκη της βιομηχανικής βάσης των ΗΠΑ να παράγει και να εφαρμόζει καινοτόμες τεχνολογίες σε κλίμακα».

Η έκθεση υποστηρίζει πως οι διαδικασίες που εφαρμόζει το αμερικανικό Πεντάγωνο για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, σχεδιάστηκαν για μια εποχή κατά την οποία το υπουργείο Αμυνας ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης.

Μέχρι το 2020, ωστόσο, το μερίδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην έρευνα και ανάπτυξη στις ΗΠΑ είχε πέσει κάτω από το 20%, και παρ' όλα αυτά οι διαδικασίες του δεν έχουν προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως η «βιομηχανική βάση του υπουργείου Αμυνας» έχει συρρικνωθεί κατά 40% την τελευταία δεκαετία. Πολλές νεοσύστατες, εμπορικές και διεθνείς επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να εισέλθουν στο οικοσύστημα του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, δηλαδή την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ.

«Το υπουργείο Αμυνας δυσκολεύεται να αξιοποιήσει αποτελεσματικά κρίσιμες αναδυόμενες τεχνολογίες (όπως η βιοτεχνολογία, η ΤΝ και η κβαντική τεχνολογία πληροφοριών) λόγω της έλλειψης κατανόησης των σύγχρονων εφαρμογών τους από εκείνους που δημιουργούν απαιτήσεις και συντάσσουν αιτήσεις για προτάσεις. Καθώς αυτές οι τεχνολογίες ωριμάζουν, το υπουργείο Αμυνας καλείται να διεξάγει ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο υιοθέτησης, αξιοποίησης και άμυνας έναντι αυτών των τεχνολογιών», αναφέρει η έκθεση.

Οι στρατιωτικοί «πλασιέ» της ΤΝ και η «ηθική χρήση»

Παρά την αδυναμία που εντοπίζει το Atlantic Council στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών από την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ, οι «πλασιέ» των ομίλων της τεχνολογίας δουλεύουν εντατικά με την αμερικανική κυβέρνηση για αυτόν τον σκοπό.

Το παράδειγμα της «Microsoft» είναι ενδεικτικό για το πώς οι δυνατότητες που προσφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας «πακετάρονται» για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, στις 17 Οκτώβρη 2023 οργανώθηκε μια παρουσίαση σε αεροπορική βάση του Λος Αντζελες, από εταιρείες όπως η «Microsoft», η «Palantir» και η «Scale AI». «Πελάτης» ήταν το Γραφείο Ψηφιακής και Τεχνητής Νοημοσύνης του Πενταγώνου.

Η παρουσίαση της «Microsoft» είχε τίτλο «Παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη με δεδομένα του υπουργείου Αμυνας» (Generative AI with DoD Data). Σε μια από τις διαφάνειες που παρουσίασε κάποιος ειδικός σε θέματα τεχνολογίας της «Microsoft», περιγράφονται λεπτομερώς πολυάριθμες περιπτώσεις χρήσης του Microsoft Azure OpenAI για τις ανάγκες του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ και άλλων κυβερνητικών αρχών.

Σημειώνουμε ότι η «Microsoft» έχει επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην «OpenAI», την εταιρεία που έχει αναπτύξει το Chat-GPT για να αποκτήσει πρόσβαση στις δυνατότητές του. Την περίοδο μάλιστα που γινόταν η παρουσίαση, η «OpenAI» υποστήριζε πως τα προϊόντα της απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν για «στρατιωτικές και πολεμικές χρήσεις» στο πλαίσιο της ...«ηθικής χρήσης» της ΤΝ.

Οταν κλήθηκε όμως να σχολιάσει το ζήτημα, η «Microsoft» δήλωσε πως «εδώ και δεκαετίες συνεργαζόμαστε με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις Ενοπλες Δυνάμεις για την επίτευξη των στόχων τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό», προσθέτοντας ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί εξαίρεση».

Στη συνέχεια, μάλιστα, τον περασμένο Ιούνη, η «Microsoft» ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει το μοντέλο GPT-4 της «OpenAI» σε μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και το Bloomberg επιβεβαίωσε ότι το Κέντρο Αμυντικής Τεχνικής Πληροφόρησης του αμερικανικού στρατού θα πειραματιζόταν με τα προϊόντα της «OpenAI». Τέλος, η «OpenAI» προώθησε αργότερα το αμυντικό της έργο για τη στρατιωτική κυβερνοασφάλεια με την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας...


Δ. Μ.