ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται εντείνοντας την ανησυχία
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2025

INTIME NEWS

Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζουν να ανησυχούν τους κατοίκους της Σαντορίνης και των Κυκλάδων. Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά του νησιού χτες στις 09.49 με εστιακό βάθος 15,1 χιλιόμετρα, που έγινε αισθητή και στην Αττική. Τρία λεπτά νωρίτερα καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή. Στις 01.08 τα ξημερώματα σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Την αβεβαιότητα ενισχύει και το γεγονός ότι η ενημέρωση του κόσμου για τους χώρους συγκέντρωσης στο ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρότερου σεισμού ελάχιστα έχει αλλάξει, με εξαίρεση ίσως κάποια καλύτερη χαρτογράφηση των ευπαθών ομάδων μετά από την ενεργή παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Θήρας. Η παρουσία περισσότερων επιστημόνων με περισσότερους σεισμογράφους και τεχνητά μέσα είναι επίσης επιβεβαίωση για την ανάγκη μόνιμης παρακολούθησης όλο τον χρόνο και αυτής της περιοχής με έντονη ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα.

Τις τελευταίες μέρες και με βάση τις μετρήσεις που αξιολογούν, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «μαγματικές διαδικασίες», δηλαδή μια κίνηση μάγματος στον μέσο φλοιό της γης στα 10-12 χιλιόμετρα περίπου από την επιφάνεια, που μπορεί να προκαλέσει ηφαιστειακές εκρήξεις αλλά χαμηλής έντασης.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε χτες ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς: «Το μάγμα μπήκε κάτω από την Καλντέρα, το έχουμε εντοπίσει στα 3 χιλιόμετρα, ανήλθε εκεί μέχρι τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, στη συνέχεια διέφυγε προς την κατεύθυνση του Κολούμπο, πέρασε από το Κολούμπο και κατευθύνθηκε στην Ανυδρο. Ολη η ακολουθία, αυτοί οι χιλιάδες σεισμοί και ο σημερινός με τα 5,1R συμβαίνουν κοντά στην Ανυδρο, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από τη νησίδα αυτή».

Επίσης δηλώνουν ότι έχουν καταγράψει «κίνηση της νησίδας Ανυδρος προς δυτικά και προς τα κάτω, περίπου 7 χιλιοστά την ημέρα», ενώ εκτιμούν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για μήνες.